• Business

    Credit Suisse: H συγγνώμη του προέδρου της τράπεζας στους μετόχους – «Λυπάμαι πραγματικά»

    • Bloomberg
    Ο πρόεδρος ΔΣ της Credit Suisse, Axel Lehmann

    Ο πρόεδρος ΔΣ της Credit Suisse, Axel Lehmann


    Ο Πρόεδρος της Credit Suisse Axel Lehmann ζήτησε συγγνώμη από τους μετόχους που δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς την τράπεζα, η οποία, όπως επισήμανε, είχε χαθεί πολύ πριν αναλάβει τα ηνία.

    «Αποτύχαμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπο των σκανδάλων που κληρονομήσαμε και να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά πρωτοσέλιδα με θετικά γεγονότα», είπε ο Lehmann σε δηλώσεις του κατά την ετήσια συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στη Ζυρίχη. Στο τέλος, «η τράπεζα δεν μπορούσε να σωθεί».

    Το δημόσιο mea culpa έρχεται καθώς η ηγεσία βρέθηκε αντιμέτωπη με τους μετόχους για την ιστορική εξαγορά της από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, την UBS Group, που σηματοδοτεί το τέλος της Credit Suisse μετά από 167 χρόνια, αναφέρει το bloomberg.

    Η συμφωνία των 3 δισ. φράγκων (3,3 δισ. δολαρίων) επισφραγίστηκε τον περασμένο μήνα για να βάλει τέλος στην κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσαν τα σκάνδαλα, οι ζημιές και οι αποτυχίες στη διαχείριση κινδύνου.

    Το εύθραυστο επενδυτικό κλίμα γύρω από τον τραπεζικό τομέα επιδεινώθηκε περαιτέρω από την πτώχευση της Silicon Valley Bank.

    Η συμφωνία έκλεισε χωρίς την έγκριση είτε της Credit Suisse είτε των μετόχων της UBS, γεγονός που υπογραμμίζει το επείγον της κατάστασης για την εξεύρεση λύσης.

    «Θέλαμε να βάλουμε όλη μας την ενέργεια και τις προσπάθειές μας για να ανατρέψουμε την κατάσταση και να επαναφέρουμε την τράπεζα σε καλό δρόμο», είπε ο Lehmann. «Με πονάει που δεν είχαμε τον χρόνο να το κάνουμε και ότι εκείνη τη μοιραία εβδομάδα του Μαρτίου τα σχέδιά μας διαταράχθηκαν. Λυπάμαι πραγματικά γι’αυτό».

    Η συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιείται στο γήπεδο χόκεϊ της Ζυρίχης, είναι η πρώτη εδώ και χρόνια, όπου οι επενδυτές αντιμετώπισαν την διοίκηση πρόσωπο με πρόσωπο.

    Οι προηγούμενες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω βιντεοκλήσεων, λόγω της πανδημίας.

    Οι μέτοχοι δήλωσαν πριν από τη συνέλευση την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν την επανεκλογή πολλών μελών του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Lehmann και εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το διοικητικό συμβούλιο και την ηγεσία της διοίκησης της τράπεζας.

    Δεν είναι ακόμη σαφές ποιο από τα κορυφαία στελέχη της τράπεζας θα επιβιώσει από την εξαγορά, με τον Lehmann και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ulrich Koerner να αποχωρούν, αναφέρει το Bloomberg.

    Διαβάστε ακόμη:

    FT: Εισαγγελική έρευνα στην Ελβετία για τo deal Credit Suisse-UBS

    UBS – Credit Suisse: O «γάμος» φέρνει έως και 36.000 απολύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ