• Business

    Credit Suisse: Εφοπλιστές και μεγάλες επιχειρήσεις σηκώνουν τα λεφτά τους από την ελβετική τράπεζα – Πανικός από τα CDS

    • NewsRoom

    Ulrich Koerner, CEO Credit Suisse


    Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στους πελάτες της Credit Suisse, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του mononews. Ντόμινο αναλήψεων έχει καταγραφεί από μεγαλοκαταθέτες, μεταξύ αυτών Έλληνες εφοπλιστές και μεγάλες εταιρείες, ύστερα από τη βουτιά της μετοχής της άνω του 10% και την εκτόξευση των CDS.

    Τα τηλεφωνήματα στους επενδυτές

    Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Credit Suisse, Ulrich Koerner, να στέλνει ένα memo στους εργαζόμενους διαβεβαιώνοντας  ότι η -ιδρυθείσα το 1856- τράπεζα διαθέτει «ισχυρά κεφάλαια» και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

    «Η Credit Suisse διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Koerner στο προσωπικό σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα.

    Η κίνηση αυτή πυροδότησε τις φήμες σχετικά την τύχη της τράπεζας και εκτόξευσε τα CDS.

    Η τιμή του 5ετούς CDS της τράπεζας, στις περίπου 250 μονάδες βάσης έχει εκτιναχθεί από περίπου 55 μονάδες βάσης στις αρχές του έτους και είναι κοντά στο υψηλό όλων των εποχών.

    Στελέχη της  δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας πέρασαν το Σαββατοκύριακο καθησυχάζοντας μεγάλους πελάτες, αντισυμβαλλόμενους και επενδυτές σχετικά με τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή της θέση, ανέφεραν την Κυριακή οι Financial Times.

    Οι αναλυτές της KBW εκτιμούν ότι η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκα (4 δισεκατομμύρια δολάρια), ακόμη και μετά την πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης.

    Ο Koerner και στελέχη της τράπεζας δεν σχολίασαν αυτές τις εκτιμήσεις, με τον πρώτο να διαβεβαιώνει για τη ρευστότητα της τράπεζας, αναγνώρισε όμως ότι πρόκειται για μία «κρίσιμη στιγμή» στο πλαίσιο των σχεδίων της αναδιάρθρωσής της.

    Τα προβλήματα και η σύγκριση με τη Deutsche Bank

    Εδώ και αρκετά χρόνια,  η επενδυτική τράπεζα είχε να αντιμετωπίσει μια σειρά από σκάνδαλα και από λάθος επιλογές, όπως κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, κατάρρευση funds, βιομηχανική κατασκοπεία.

    Ο CEO Ulrich Koerner, o οποίος ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα σε συνδυασμό με την αθρόα αποχώρηση τραπεζιτών από την εταιρεία, με αποτέλεσμα να αποψιλωθεί το προσωπικό και η τράπεζα να χάσει αρκετά από τα «ταλέντα» της.

    Ο Koerner προετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου της τράπεζας από την κρίση, όμως οι κινήσεις του δεν έχουν πείσει τους επενδυτές.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της KBW, η περίπτωση της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας θυμίζει τη κρίση στη Deutsche Bank προ εξαετίας.

    Και σε εκείνη την περίπτωση, οι οίκοι υποβάθμισαν την τράπεζα στην αξιολόγησή τους, τα CDS εκτοξεύτηκαν και οι πελάτες έψαχναν τρόπο να απομακρυνθούν, υπό το βάρος ενός προστίμου των αμερικάνικων αρχών για το κραχ με τα αμερικάνικα στεγαστικά δάνεια.

    Οι δύο περιπτώσεις βέβαια έχουν αρκετές διαφορές, καθώς η Credit Suisse έχει να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματά της σε συνδυασμό με τις μακροοικονομικές συνθήκες, όμως δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ενός προστίμου-μαμούθ, όπως η Deutsche Bank.

    Διαβάστε επίσης:

    Credit Suisse: Βουτιά 10% για τη μετοχή – Ανησυχία για την οικονομική της κατάσταση



    ΣΧΟΛΙΑ