• Τράπεζες

    Credit Suisse: Βουτιά 10% για τη μετοχή – Ανησυχία για την οικονομική της κατάσταση

    • NewsRoom

    Ulrich Koerner, CEO Credit Suisse


    Βουτιά της τάξης του 10% κατέγραψαν οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse (CSGN.S), λίγο μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αντανακλώντας την ανησυχία των επενδυτών για τον όμιλο, σε μία περίοδο που ολοκληρώνει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο θα ανακοινωθεί στις 27 Οκτωβρίου.

    Οι αγορές βρίσκονται σε αναβρασμό για το μέλλον της Credit Suisse, μετά τη βουτιά της μετοχής της και την εκτόξευση των spreads.

    Η μετοχή της Credit Suisse συνέχισε τη πτώση της, αγγίζοντας απώλειες 12%, ακόμη και όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος Ulrich Koerner ισχυρίστηκε ότι η τράπεζα έχει ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με τα σενάρια και την ανησυχία των επενδυτών να αυξάνονται.

    Η μετοχή της λίγο μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατρακύλησε φτάνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό. Η βουτιά 10% οδήγησε τη τιμή να διαμορφώνεται μόλις στα 3,6 φράγκα, με τη μετοχή να έχει χάσει σχεδόν το 60% της αξίας της μέσα στο 2022.

    Εν μέσω δημοσιευμάτων και διαρροών, η ανησυχία των επενδυτών είναι έντονη και η προσπάθεια των στελεχών να καθησυχάσουν έχει πέσει στο κενό.

    Ενδεικτικό είναι η εκτόξευση στα CDS, το κόστος ασφάλισης έναντι μιας πιθανής χρεοκοπίας, το οποίο διευρύνθηκε κατά περίπου 15% και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009.

    Τα τηλεφωνήματα στους επενδυτές

    Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή με τον διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ulrich Koerner να στέλνει ένα memo στους εργαζόμενους διαβεβαιώνοντας  ότι η -ιδρυθείσα το 1856- τράπεζα διαθέτει «ισχυρά κεφάλαια» και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

    «Η Credit Suisse διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Koerner στο προσωπικό σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα.

    Η κίνηση αυτή πυροδότησε τις φήμες σχετικά την τύχη της τράπεζας και εκτόξευσε τα CDS.

    Η τιμή του 5ετούς CDS της τράπεζας, στις περίπου 250 μονάδες βάσης έχει εκτιναχθεί από περίπου 55 μονάδες βάσης στις αρχές του έτους και είναι κοντά στο υψηλό όλων των εποχών.

    Στελέχη της  δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας πέρασαν το Σαββατοκύριακο καθησυχάζοντας μεγάλους πελάτες, αντισυμβαλλόμενους και επενδυτές σχετικά με τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή της θέση, ανέφεραν την Κυριακή οι Financial Times.

    Οι αναλυτές της KBW εκτιμούν ότι η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκα (4 δισεκατομμύρια δολάρια), ακόμη και μετά την πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης.

    Ο Koerner και στελέχη της τράπεζας δεν σχολίασαν αυτές τις εκτιμήσεις, με τον πρώτο να διαβεβαιώνει για τη ρευστότητα της τράπεζας, αναγνώρισε όμως ότι πρόκειται για μία «κρίσιμη στιγμή» στο πλαίσιο των σχεδίων της αναδιάρθρωσής της.

    Τα προβλήματα και η σύγκριση με τη Deutsche Bank

    Εδώ και αρκετά χρόνια,  η επενδυτική τράπεζα είχε να αντιμετωπίσει μια σειρά από σκάνδαλα και από λάθος επιλογές, όπως κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, κατάρρευση funds, βιομηχανική κατασκοπεία.

    Ο CEO Ulrich Koerner, o οποίος ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα σε συνδυασμό με την αθρόα αποχώρηση τραπεζιτών από την εταιρεία, με αποτέλεσμα να αποψιλωθεί το προσωπικό και η τράπεζα να χάσει αρκετά από τα «ταλέντα» της.

    Ο Koerner προετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου της τράπεζας από την κρίση, όμως οι κινήσεις του δεν έχουν πείσει τους επενδυτές.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της KBW, η περίπτωση της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας θυμίζει τη κρίση στη Deutsche Bank προ εξαετίας.

    Και σε εκείνη την περίπτωση, οι οίκοι υποβάθμισαν την τράπεζα στην αξιολόγησή τους, τα CDS εκτοξεύτηκαν και οι πελάτες έψαχναν τρόπο να απομακρυνθούν, υπό το βάρος ενός προστίμου των αμερικάνικων αρχών για το κραχ με τα αμερικάνικα στεγαστικά δάνεια.

    Οι δύο περιπτώσεις βέβαια έχουν αρκετές διαφορές, καθώς η Credit Suisse έχει να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματά της σε συνδυασμό με τις μακροοικονομικές συνθήκες, όμως δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ενός προστίμου-μαμούθ, όπως η Deutsche Bank.

    Citi: Μόνο οι γενναίοι θα αγοράσουν μετοχή της Credit Suisse

    Οι αναλυτές της Citigroup αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι προσεκτικοί οι επενδυτές. «Βλέπουμε πολλούς κινδύνους στην εφαρμογή οποιουδήποτε στρατηγικού σχεδιασμού», αναφέρει ο Andrew Combs, ένας από τους τέσσερις αναλυτές που αξιολογεί την μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, 15 αναλυτές είναι σε θέση hold και εννέα προτείνουν στους επενδυτές να πουλήσουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Credit Suisse: Σε ιστορικό χαμηλό οι μετοχές της τράπεζας – Αμφιβολίες για τη στρατηγική της



    ΣΧΟΛΙΑ