• Business

    Colm Kelleher (UBS): H ενσωμάτωση της Credit Suisse θα διαρκέσει έως και 4 χρόνια

    • Bloomberg
    Ο πρόεδρος της UBS Group, Colm Kelleher

    Ο πρόεδρος της UBS Group, Colm Kelleher


    Ο πρόεδρος της UBS Group, Colm Kelleher, δήλωσε ότι η ενσωμάτωση της Credit Suisse θα διαρκέσει τρία έως τέσσερα χρόνια, εξαιρουμένης της επενδυτικής τραπεζικής.

    Ακόμη και με προστασία με τη μορφή κρατικής στήριξης, υπάρχει «τεράστιος κίνδυνος για την ενσωμάτωση αυτών των επιχειρήσεων», είπε ο Kelleher κατά την ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας την Τετάρτη.

    Η UBS συμφώνησε να αγοράσει τον μακροχρόνιο ανταγωνιστή της έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων σε μία ιστορική συναλλαγή, τον περασμένο μήνα. Η συμφωνία έκτακτης ανάγκης με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης είχε ως στόχο να θέσει τέλος στην κρίση εμπιστοσύνης προς την Credit Suisse που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

    «Η Credit Suisse δεν θα είναι πλέον μια ανεξάρτητη εταιρεία», είπε ο Kelleher. «Ήταν ένα σύμβολο της ελβετικής οικονομίας, μια τράπεζα που έπαιξε ζωτικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελβετίας και ένας παγκόσμιος και σεβαστός παίκτης».

    Οι μέτοχοι θα λάβουν 1 μετοχή της UBS για κάθε 22,48 μετοχές της Credit Suisse που κατέχουν.

    Σε ξεχωριστή παρουσίαση, ο αντιπρόεδρος της UBS, Lukas Gahwiler, δήλωσε ότι η «μεγάλη αβεβαιότητα» θα παραμείνει μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας. Το καλύτερο σενάριο είναι ότι θα συμβεί σε εβδομάδες, αν και πιθανότατα θα χρειαστούν μερικοί μήνες. Το brand της Credit Suisse θα συνεχίσει να υπάρχει στην Ελβετία στο ορατό μέλλον, είπε.

    Η τράπεζα θα εξετάσει όλες τις επιλογές για τις τοπικές επιχειρήσεις της Credit Suisse, αν και επισήμανε ότι «οι άνθρωποι πρέπει να διατηρήσουν τις προσδοκίες τους ρεαλιστικές».

    Την περασμένη εβδομάδα, η UBS ανακοίνωσε τον διορισμό του Sergio Ermotti ως διευθύνοντος συμβούλου, επιστρέφοντας στην παράδοση που θέλει έναν Ελβετό να κατέχει μία από τις δύο κορυφαίες θέσεις στην τράπεζα. Αντικαθιστά τον Ολλανδό Ralph Hamers που διηύθυνε την τράπεζα τα τελευταία δύο χρόνια.

    Αυτή θα είναι η δεύτερη θητεία του Ermotti στην UBS. Ο ίδιος κατείχε τα ηνία της τράπεζας από το 2011 έως το 2020 προτού ενταχθεί στην Swiss Re. Η UBS ελπίζει να επωφεληθεί από την εκτεταμένη εμπειρία του Ermotti στις αναδιαρθρώσεις κατά την επίβλεψη της ιστορικής εξαγοράς.

    Ο Kelleher αναγνώρισε ότι οι μέτοχοι δεν έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για τη συμφωνία, λέγοντας ότι δεν υπήρχε «χρόνος» να τους συμβουλευτεί κανείς κατά τη διάρκεια της ξέφρενης πορείας μέχρι την έκτακτη διάσωση.

    «Κατανοώ ότι δεν είναι όλοι οι μέτοχοι της UBS και της Credit Suisse ικανοποιημένοι με αυτήν την προσέγγιση», είπε. «Ωστόσο, όλα τα μέρη, και ιδιαίτερα οι ελβετικές αρχές, θεώρησαν αυτή τη λύση την καλύτερη από όλες τις διαθέσιμες επιλογές».

    Διαβάστε ακόμη:

    Credit Suisse: H συγγνώμη του προέδρου της τράπεζας στους μετόχους – «Λυπάμαι πραγματικά»

    FT: Εισαγγελική έρευνα στην Ελβετία για τo deal Credit Suisse-UBS

    UBS: Αιφνιδιαστική αλλαγή ηγεσίας – Επαναφέρει τον Ermotti στη θέση του CEO



    ΣΧΟΛΙΑ