• Business

    Ο Φλωρίδης και οι δίκες των λευκών κολάρων – Η Folli Follie και ο λογιστής του εφοπλιστή Μποδούρογλου

    Γιώργος Φλωρίδης, νέος υπουργός Δικαιοσύνης

    Γιώργος Φλωρίδης, νέος Υπουργός Δικαιοσύνης


    Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης έχει μία και μοναδική ευκαιρία.

    Να διορθώσει με τον δικό του τρόπο, όλα αυτά που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

    Το κορυφαίο ζήτημα είναι η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης.

    Δικαστές «αργούν» προκλητικά να διαβάσουν και να κρίνουν τις υποθέσεις τους, ενώ εκατοντάδες δίκες διαρκούν χρόνια ολόκληρα εξαιτίας των συνεχόμενων αναβολών.

    Δεν είναι τυχαίο ότι το 2022 με ενέργειες της προέδρου του Αρείου Πάγου, Μαρίας Γεωργίου 22 δικαστικοί, ανάμεσά τους τέσσερις εισαγγελείς, απολύθηκαν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

    Κοινός παρονομαστής των απολύσεων ήταν η εργασιακή ανεπάρκεια – και όχι άλλα πειθαρχικά παραπτώματα.

    Οι συγκεκριμένοι δικαστικοί είχαν καιρό, ορισμένοι χρόνια ολόκληρα, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και να εκδώσουν αποφάσεις.

    Ας δούμε, όμως, δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, δραματικής καθυστέρησης της απονομής της δικαιοσύνης, με αντίκτυπο στη διεθνή επιχειρηματική και εφοπλιστική κοινότητα.

    Η δίκη της Folli Follie  

    Το οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie (με βασικούς κατηγορουμένους την κ. Καίτη Κουτσολιούτσου και τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο), που ζημίωσε με εκατομμύρια ευρώ νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, (ασφαλιστικοί φορείς κ.λ.π.), φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και δοκίμασε την αξιοπιστία ελεγκτικών μηχανισμών έπειτα από πολύμηνες έρευνες και ανακρίσεις, οδηγήθηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και άρχισε η εκδίκασή του.

    Και ενώ η δίκη βρισκόταν στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας και είχαν πραγματοποιηθεί 22 συνεδριάσειςστις αρχές Δεκεμβρίου του 2022, η έδρα αποφάσισε την αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης για τις 19 Ιουνίου του 2023!

    Αιτία η απεργία των δικηγόρων.

    Για τα προβλήματα αυτά και την πιθανότητα αναβολής της δίκης είχε ενημερωθεί σχεδόν 6 μήνες νωρίτερα από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.

    Αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους και καθώς ουδέν είχε επιλυθεί, οι πληροφορίες λένε ότι η διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών επικοινώνησε ξανά με το υπουργείο.

    Ενημέρωσε ξανά και περίμενε ξανά την επίλυση του προβλήματος.

    Εκ του αποτελέσματος, βρήκε ξανά πόρτα που «όσο θέλεις βρόντα».

    Ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας τα άφησε όλα στην τύχη τους.

    Όμως στις 19 Ιουνίου του 2023 ένα νέο πρόβλημα με την εισαγγελέα της έδρας οδήγησε σε νέα αναβολή για τον Σεπτέμβρη του 2023.

    Το απόλυτο Βατερλό για τον προηγούμενο υπουργό δικαιοσύνης που ο Κυριάκος Μητσοτάκης του έδειξε τον δρόμο της αποστρατείας.

    Στις 14 Σεπτεμβρίου λοιπόν είναι η νέα ημερομηνία που όρισε το δικαστήριο για να αρχίσει (εκτός νέου απροόπτου) η δίκη, σε πρώτο βαθμό, μία 5ετία από τις απαρχές της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

    Άρα με τις καλύτερες προϋποθέσεις οι ποινές θα ανακοινωθούν αρχές του 2025.

    Η δίκη του αρχιλογιστή

    Μια άλλη δίκη η οποία επίσης πήρε αναβολή, είναι του τέως αρχιλογιστή του εφοπλιστή Μιχάλη Μποδούρογλου (ιδιοκτήτης των εταιρειών Paragon Shipping, Allseas), Γιώργου Σκρ@@@@.

    Ο λογιστής κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε από τις εταιρείες του εφοπλιστή, περίπου 4 εκατ. δολάρια.

    Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει τον Μάιο του 2023,  αλλά «πήρε»  αναβολή για τον Οκτώβριο – Νοέμβριο.

    Πρόκειται για μια υπόθεση που την παρακολουθούν πολλά εφοπλιστικά σπίτια του εξωτερικού, καθώς ο τέως αρχιλογιστής πλέον έχει φτιάξει τη δικιά του εταιρεία και συνεργάζεται με οίκους του εξωτερικού.

    White – collar crime

    Πρακτικά.

    Ο Γιώργος Φλωρίδης έχει μπροστά του ένα τιτάνιο έργο.

    Να επιταχύνει τις διαδικασίες απονομής της ελληνικής δικαιοσύνης.

    Δεν είναι δυνατόν τα οικονομικά εγκλήματα των λευκών κολάρων («white – collar crime», δηλαδή εγκλήματα λευκού κολάρου, όπως για παράδειγμα: υπεξαιρέσεις, φοροδιαφυγή, οικονομικές απάτες, κατάχρηση εξουσίας, αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων), που μάλιστα συζητώνται ευρέως διεθνώς, να αμαυρώνουν το «πρόσωπο» της Ελλάδας στο εξωτερικό, ειδικά τώρα που όλα βαίνουν καλώς στην οικονομία.

    Ο Φλωρίδης μπορεί εάν θέλει να αφήσει έργο και να δοξαστεί σαν ο καλύτερος υπουργός δικαιοσύνης των τελευταίων δεκαετιών.

    Είναι σκληρός και άτεγκτος και δεν καταλαβαίνει από άνωθεν παρεμβάσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Άρθρο Παρέμβαση: Γιατί ο Μητσοτάκης είναι ο μόνος που διαθέτει τα 4Π

    Άρθρο παρέμβαση: Στο σκουπιδιάρικο της ιστορίας

    Κουτσολιούτσοι προς Κώστα Τσιάρα: Μια εβδομάδα δωρεάν διακοπές στις Σπέτσες για τον ευεργέτη τους – Η δίκη της FF πάει έως το 2024-2025



    ΣΧΟΛΙΑ