• Business

    Folli Follie: Γιατί η αναβολή της δίκης οδηγεί σε… ελαφρυντικό στην οικογένεια Κουτσολιούτσου

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Η οικογένεια Κουτσολιούτσου (ξανα)ετοιμάζεται για την πρώτη δίκη της, στις 19 Ιουνίου.

    Και είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις κατηγορουμένων που πριν ακόμα δικαστούν, μπορούν, σε περίπτωση καταδίκης, να διατηρούν σοβαρές ελπίδες για την αναγνώριση ελαφρυντικού. Αυτό της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης. Αν αυτό συμβεί, οι «κακές γλώσσες» ψιθυρίζουν πως οι ιδρυτές της Folli Follie θα χρωστούν μια ευχαριστήρια κάρτα στον… υπουργό Δικαιοσύνης!

    Για ποιο λόγο;

    Ευθέως νομικοί επιρρίπτουν τη μεγαλύτερη ευθύνη στον Κώστα Τσιάρα για την αναβολή της πολύκροτης δίκης στις 14 του περασμένου Δεκέμβρη, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της.

    Πρώτοι οι δικαστές που δίκαζαν και ανέβαλαν, εξαπέλυσαν κατηγορώ στον αρμόδιο υπουργό για «τη φημολογούμενη και ουδέποτε έως σήμερα πραγματοποιηθείσα τροποποίηση ή ανάκληση της διάταξης», η οποία οδήγησε στην αποχή διαρκείας των δικηγόρων από πρωτοβάθμιες δίκες με κατηγορούμενους για εγκληματική οργάνωση (όπως στην περίπτωση της Folli Follie).

    Και ακόμα πιο πριν η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, με έγγραφο της, είχε γνωστοποιήσει στον κ.Τσιάρα ότι επίκειται «ναυάγιο» στη δίκη της Folli Follie, όμοιο με αυτό που ήδη είχε συμβεί σε εκατοντάδες άλλες υποθέσεις εγκληματικής οργάνωσης.

    Ο χαμένος ένας χρόνος (διάστημα που βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη) και ο επιπλέον μισός χρόνος που ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγος και ο γιος τους περιμένουν για να αρχίσει από την αρχή η δίκη τους, αποτελούν μία καλή βάση για να διεκδικήσουν (πάντα σε περίπτωση καταδίκης τους) το ελαφρυντικό της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης. Κάτι που θα μειώσει κατά πολύ τις ποινές τους.

    Σε αυτό τον ενάμιση χρόνο θα πρέπει να συνυπολογιστεί:

    Ότι έχουν περάσει 5 χρόνια από την έκθεση του Quintessential Capital Management (QCM) για τη Folli Follie που καθιστούσε ύποπτα τα μέλη της οικογένειας.

    Ότι έχουν περάσει 4,5 χρόνια από τότε που Δημήτρης, Τζώρτζης και Καίτη Κουτσολιούτσου βρέθηκαν επίσημα με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη σοβαρών κακουργηματικών πράξεων.

    Ότι έχουν περάσει 4 χρόνια από την άσκηση της πρώτης ποινικής δίωξης σε βάρος τους.

    Ότι εάν τελικά αρχίσει η δίκη τον Ιούνιο, αποκλείεται να ολοκληρωθεί, κατά τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2024!

    Ποιος είναι όμως ο εύλογος χρόνος μιας δίκης;

    Όπως λένε νομικοί στο mononews, «για τον προσμετρώμενο χρόνο, ως αφετηρία της λογικής προθεσμίας καθορίζεται το στάδιο εκείνο στο οποίο η κατάσταση του προσώπου έχει ουσιαστικά διαταραχθεί, ως αποτέλεσμα κάποιας επίσημα διατυπωμένης υποψίας εναντίον του κι έτσι θα μπορούσε να συμπίπτει με τη χρονική στιγμή που το πρόσωπο λαμβάνει επίσημα γνώση της κατηγορίας».

    Αδεια στους δικηγόρους ενόψει παραγραφής

    Παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι έχουν παρατείνει την αποχή τους από τις δίκες εγκληματικής οργάνωση μέχρι τις 30 Ιουνίου (άγνωστο εάν θα υπάρξει νέα παράταση), η δίκη της FF για τους παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς, τις πλαστογραφίες και την εξαπάτηση των επενδυτών της φαίνεται πως θα αρχίσει κανονικά τον Ιούνιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη φορά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών προτίθεται να δώσει άδεια στους συνηγόρους της υπόθεσης, εξαιρώντας τους από την αποχή. Κι αυτό διότι η Folli Follie μπήκε πια στην κατηγορία των υποθέσεων που οδεύουν προς παραγραφή. Τουλάχιστον επιμέρους πράξεις .

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πρώτες πράξεις τελέστηκαν από την οικογένεια Κουτσολιούτσου τον Απρίλιο του 2008. Δηλαδή, για τα πρώτα αδικήματα συμπληρώθηκε ήδη 15ετία. Για να μην παραγραφούν, μέσα σε 3 χρονια πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δίκη και σε δεύτερο βαθμό και, εάν υπάρξουν καταδίκες, να έχουν αμετάκλητα επικυρωθεί από τον Αρειο Πάγο.

    Και όσο κυλά ο χρόνος, ο κίνδυνος παραγραφής και για άλλες επιμέρους πράξεις οδηγεί προς ατιμωρησία όσων κριθούν ένοχοι.

    Ο ιδρυτής της FFG Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγος του Καίτη και ο γιος τους Κουτσολιούτσος θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την -κατά το κατηγορητήριο- κομπίνα των παραποιημένων οικονομικών ισολογισμών της πάλαι ποτέ πανίσχυρης εταιρείας με την παγκόσμια φήμη. Πατέρας και γιος θα δικαστούν ως εμπνευστές του σχεδίου και αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης που το έφερε εις πέρας, “βυθίζοντας” στην οικονομική απόγνωση τους επενδυτές της FFG και στην κατάρρευση την ίδια την εταιρεία: πλαστογραφίες τραπεζικών εγγράφων που “μαγικά” μετέτρεπαν καταθέσεις 60 ευρώ σε… 70 εκατομμύρια, εταιρείες “οχήματα” για εικονικές πωλήσεις προϊόντων και πλασματική αύξηση των κερδών του Ομίλου, εμφάνιση των παραποιημένων οικονομικών ισολογισμών στο ΧΑΑ και διόγκωση της μετοχής, εξαπάτηση των επενδυτών που αγόραζαν “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”, ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Παράνομη δράση 17 ετών, ζημία για Δημόσιο, εταιρείες και ιδιώτες 413 εκατομμύρια ευρώ κι αυτά κατ’ εκτίμηση, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, καθώς η πραγματική “μαύρη τρύπα” ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί.

    Διαβάστε επίσης

    Folli Follie: Η εκκωφαντική σιωπή του κ. Τσιάρα και η προκλητική εύνοια στην Αγία Οικογένεια

     



    ΣΧΟΛΙΑ