• Business

    Σε δίκη για υπεξαίρεση 4 εκατ. ευρώ συνεργάτης του εφοπλιστή Μποδούρογλου: Έδωσε τα 2 εκατ. για να αγοράσει έργα τέχνης!

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Σε δίκη για υπεξαίρεση 4 εκατ. ευρώ συνεργάτης του εφοπλιστή Μποδούρογλου: Έδωσε τα 2 εκατ. για να αγοράσει έργα τέχνης!

    Σε δίκη για υπεξαίρεση 4 εκατ. ευρώ συνεργάτης του εφοπλιστή Μποδούρογλου


    Ο υπάλληλος του εφοπλιστή Μιχάλη Μποδούρογλου θα μπορούσε να είναι η σύγχρονη αρσενική εκδοχή της Σταχτοπούτας. Ο λογιστής με τα 1.600 ευρώ, μικτά μηνιαίως, έγινε γενικός διευθυντής επιχειρησιακής λειτουργίας, εισπράττοντας 300.000 ευρώ ετησίως για μισθούς και μπόνους!

    Επί του παρόντος, στο δικό του «παραμύθι» το «ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα» βρίσκεται υπό δικαστική αμφισβήτηση. Ο λογιστής που έγινε υψηλόβαθμο στέλεχος σε εφοπλιστικές εταιρείες, μετετράπη σε κατηγορούμενο και τώρα σε υπόδικο για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ.

    Με το υπ’ αριθμόν 2155/2022 βούλευμα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών παρέπεμψε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον πρώην λογιστή για υπεξαίρεση ποσού 4.127.903 ευρώ. Εξ αυτών, τα μισά φέρεται να τα υπεξαίρεσε για να αγοράσει έργα τέχνης!

    Οι δικαστές έκριναν ότι ο στενός συνεργάτης του Μιχάλη Μποδούρογλου, μέσα σε 5 χρόνια, μετέφερε αυτά τα χρήματα, τα οποία προορίζονταν για πληρωμές μισθών πληρωμάτων και έξοδα πλοίων του στόλου του εφοπλιστή, είτε σε προσωπικούς του λογαριασμούς, είτε σε λογαριασμούς εταιρείας συμφερόντων του, είτε σε λογαριασμούς γκαλερί -ζωγράφων για να αγοράσει πίνακες. Συνολικά 2 εκατομμύρια ευρώ προκύπτει από την άρση του τραπεζικού απορρήτου ότι κατέληξαν από τη ναυτιλιακή εταιρεία σε γκαλερί και ζωγράφων!

    «Δεν υπεξαίρεσα τα χρήματα. Ηταν η πρόσθετη αμοιβή μου σε «μαύρα», είναι ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου.

    «Η μεθόδευση και τα έργα τέχνης»

    Την έγκληση σε βάρος του για να ερευνηθεί δικαστικά η υπόθεση υπέβαλε η εταιρεία «ALLSEAS MARINE S.A.», του Μιχάλη Μποδούρογλου.

    Ο λογιστής φέρεται να ήταν προσωπική επιλογή του εφοπλιστή για τη θέση του γενικού διευθυντή αυτής της εταιρείας του και μάλιστα το ύψος των ετήσιων μπόνους του αναφέρεται στο βούλευμα ότι προσωπικά τα αποφάσιζε ο ίδιος.

    Μετά την εισαγγελική έρευνα και την ανάκριση, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου μελέτησαν τη σχηματισθείσα δικογραφία και έκριναν ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή του κατηγορούμενου σε δίκη.

    Όπως αναφέρεται στο βούλευμα:

    «Στην Αθήνα, κατά το χρονικό διάστημα από το έτος 2014 μέχρι το έτος 2018, με την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή της εγκαλούσας αλλοδαπής – ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ALLSEAS MARINE S.A.», που έχει την καταστατική της έδρα στη Δημοκρατία της Λιβερίας και ενώ στη φιλιππινέζικη εταιρία του ομίλου της εγκαλούσας με την επωνυμία «Crewcare Inc.», είχε ανατεθεί η υποχρέωση να προβαίνει για λογαριασμό της εγκαλούσας στην εύρεση πληρωμάτων για την επάνδρωση των πλοίων της και στην πληρωμή της μισθοδοσίας και των δαπανών της, ο κατηγορούμενος έχοντας και de facto τον έλεγχο της διοίκησης αυτής, μεθόδευσε έναν μηχανισμό εκροής χρηματικών κονδυλίων της εγκαλούσας εταιρείας μέσω της εντολοδόχου αυτής, τα οποία κατέληγαν στη δική του περιουσία».

    Σύμφωνα με τους δικαστές, ο κατηγορούμενος είχε διευρυμένες αρμοδιότητες διεύθυνσης και διοίκησης της εγκαλούσας εταιρείας και διαχειριζόταν το μηχανισμό διοίκησης των υποθέσεων της:

    «Μέσω αυτού του μηχανισμού εκτελούνταν χρηματικά εμβάσματα που είχαν τιμολογηθεί από την εταιρία με την επωνυμία «Crewcare Inc.», προς την πρώτη και έπρεπε να καταβληθούν από την ίδια [εγκαλούσα] προς τη δεύτερη [εντολοδόχο], ώστε με την σειρά της αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχε η πρώτη προς τρίτους για πληρωμή πληρωμάτων κλπ.

    Με τον τρόπο αυτόν, ο κατηγορούμενος μετέφερε σημαντικά χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 4.606.331 USD [Δολάρια Η.Π.Α.], ανερχόμενα στο ισόποσο/ισάξιο των 4.127.903,00 ευρώ, από τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν μεταφερθεί στην εταιρία με συμφερόντων του με την επωνυμία «FOYER Services S.A.», αλλά και σε λογαριασμούς γκαλερί ζωγράφων για την πληρωμή έργων τέχνης που αυτός αγόραζε.»

    «Η υπεξαίρεση»

    Το δικαστικό συμβούλιο κατέληξε στην κρίση ότι ο στενός συνεργάτης του εφοπλιστή ιδιοποιήθηκε παράνομα αυτά τα 4 εκατ. ευρώ καθώς, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του, δεν προέκυψε άλλος νόμιμος δικαιολογητικός λόγος. Παραθέτει μάλιστα όλες τις τραπεζικές κινήσεις εκροών των χρημάτων της εταιρείας και τους πραγματικούς τελικούς αποδέκτες:

    «Κατά την χρονική περίοδο 2014- 2018, οι παραπάνω τραπεζικές κινήσεις – εκροές χρημάτων της εγκαλούσας εταιρείας από τους προαναφερόμενους λογαριασμούς ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 4.606.331 USD [Δολάρια Η.Π.Α.] και 6.110.720 πέσος Φιλιππίνων [ΡΗΡ], δηλαδή τελικά, 4.127.903,00 ευρώ, που κατέληξαν στον κατηγορούμενο και τα ιδιοποιήθηκε χωρίς δικαίωμα, ενώ γνώριζε ότι είναι χρήματα της εγκαλούσας.

    Επομένως, η εγκαλούσα εταιρία εξαιτίας των παράνομων πράξεων του κατηγορούμενου υπέστη ζημία που ανέρχεται συνολικά στο παραπάνω ποσό, το οποίο:

    α) ως προς το ποσό των 475.529 USD [Δολάρια Η.Π.Α. ή 407.357 ευρώ] αντιπροσωπεύει επιμέρους χρηματικά ποσά που περιήλθαν με τις ανωτέρω τραπεζικές κινήσεις στον κατηγορούμενο λόγω αναλήψεων.

    β) ως προς το ποσό των 724.800 [Δολάρια Η.Π.Α. ή 624.400 ευρώ] αντιπροσωπεύει επιμέρους χρηματικά ποσά που περιήλθαν με τις ως άνω τραπεζικές κινήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς του,

    γ) ως προς το ποσό των 1.188.429 USD [Δολάρια Η.Π.Α. ή 1.012.315 ευρώ] αντιπροσωπεύει επιμέρους χρηματικά ποσά που περιήλθαν με τις προαναφερόμενες τραπεζικές κινήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρίας με την επωνυμία «FOYER SERVICES SA» συμφερόντων του κατηγορούμενου και

    δ) ως προς το ποσό των 2.349.939 USD [Δολάρια Η.Π.Α. ή 2.083.831 ευρώ] αντιπροσωπεύει επιμέρους χρηματικά ποσά που περιήλθαν με τις ανωτέρω τραπεζικές κινήσεις σε τρίτα φυσικά και νομικά πρόσωπα για την καταβολή τιμημάτων έργων τέχνης, των οποίων αγοραστής ήταν ο κατηγορούμενος εγκαλούμενος, ο οποίος έτσι τα απέκτησε.

    Τι υποστηρίζει ο κατηγορούμενος

    Τον Απρίλιο του 2018 ο κατηγορούμενος φέρεται να εκδήλωσε την επιθυμία να παραιτηθεί από τις εταιρείες του εφοπλιστή Μιχάλη Μποδούρογλου, επικαλούμενος αυτόνομη δραστηριοποίηση στο χώρο της ναυτιλίας.

    Όταν αποχώρησε το φθινόπωρο του ίδιου έτους, έγινε έλεγχος στην εταιρεία «Crewcare Inc.» από τον οποίο, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, «προέκυψε ότι οι πληρωμές που έχει πραγματοποιήσει η εγκαλούσα προς την εντολοδόχο εταιρία, για δαπάνες πληρωμάτων πλοίων, με τις οδηγίες, εντολές και εγκρίσεις του κατηγορούμενου, ουδόλως συνέπιπταν με τις πραγματικές δαπάνες των πληρωμάτων της και τα λοιπά πραγματικά λειτουργικά της έξοδα, αλλά αντιθέτως υπήρχε μεταφορά σημαντικών χρηματικών της ποσών προς την εταιρεία με την επωνυμία «Crewcare Inc.», για δαπάνες· που δεν είχαν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων και τελικώς τα χρήματα αυτά παρανόμως τα ιδιοποιήθηκε ο κατηγορούμενος».

     

    Ο πρώην λογιστής αρνείται τα πάντα. Υποστηρίζει μεταξύ άλλων:

    • ότι έχει λάβει τα ποσά για τα οποία κατηγορείται [άνω των 4 εκ. ευρώ], χωρίς αυτά να αποτελούν προϊόν υπεξαίρεσης, αλλά συμφωνηθείσα επιπλέον [«extra»] αμοιβή του, της τάξης του 1 εκ. ευρώ ετησίως [«μαύρα»], πλέον των 300.000 ευρώ ετησίως που λάμβανε ως αμοιβές επίσημες και ανεπίσημες.

    • ότι οι οφειλές προς αυτόν εκατομμύριων ευρώ, μέσω της παραπάνω εντολοδόχου εταιρείας αποδεικνύεται περίτρανα από τις ανεπίσημες λίστες μισθοδοσίας προσωπικού ετών 2003 – 2004, 2011 – 2012, 2016 – 2016 και από καταθέσεις υπαλλήλων της μηνύτριας εταιρείας.

    Ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης που κατέθεσε στην παραπεμπτική πρόταση στο δικαστικό συμβούλιο, η οποία υιοθετήθηκε λέξη προς λέξη από τους δικαστές, αντικρούει τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου ως εξής:

    «Κατά το χρονικό διάστημα [2015 – 2018] που επικαλείται ο κατηγορούμενος ότι λάμβανε αμοιβές [«σε μαύρα» 1 εκ. ευρώ ετησίως (πλέον των επίσημων και ανεπίσημων ληφθεισών αμοιβών και «bonus» άνω των 300.000 ευρώ ετησίως)], προκύπτει ως δεδομένη η δραματική μείωση της ναυλαγοράς.

    Περί αυτού μάλιστα είναι χαρακτηριστικό το ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε ο ιδιοκτήτης αυτής στον κατηγορούμενο στις 11 Φεβρουάριου 2017 [« χρονιά που ο κατηγορούμενος, πάντα κατά τα υπ’ αυτού υποστηριζόμενα, έλαβε σχεδόν 3 εκ ευρώ από τη εταιρεία με την επωνυμία «Crewcare Inc.» σαν δήθεν ανεπίσημες αμοιβές τον»], στο οποίο απεγνωσμένα του έλεγε «ότι ο στόλος μας θα μειωθεί και άλλο και πρέπει άμεσα να μειωθεί το ετήσιο κόστος της εταιρίας μας κάτω από τα 3 εκ. δολ ΗΠΑ και «δεν με ενδιαφέρει αν πέσει η απόδοση!

    Είναι ζήτημα κοινής λογικής και επιβίωσης. Σέ παρακαλώ στείλε μου τις προτάσεις σου για τις περικοπές.»

    Το παραπεμπτικό βούλευμα δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουνίου και ο κατηγορούμενος έχει ακόμα προθεσμία για να το προσβάλει στον Αρειο Πάγο.

    Διαβάστε επίσης

    Μιχάλη Μποδούρογλου: Νέες αγορές τάνκερ και bulkers εξετάζει η Allseas



    ΣΧΟΛΙΑ