• Business

    Οικογένεια Κουτσολιούτσου: Νέα παραπομπή – Σε δίκη και για υπεξαίρεση 4 πολυτελών αυτοκινήτων της Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Νέα παραπομπή σε δίκη για την οικογένεια Κουτσολιούτσου, με την απαξιωτική κατηγορία της υπεξαίρεσης 4 πολυτελών αυτοκινήτων από τη Folli Follie και μάλιστα, μετά την αποκάλυψη των παραποιημένων οικονομικών ισολογισμών και την εξαπάτηση εκατοντάδων επενδυτών.

    Την οριακή περίοδο για την εταιρεία, δηλαδή, κατά την οποία η πτώχευση δεν ήταν πολλά βήματα μακριά, οι ιδρυτές της κατηγορούνται ότι την “έσπρωξαν” λίγο περισσότερο προς το “γκρεμό”, “βάζοντας χέρι” σε περιουσιακά στοιχεία που της είχαν απομείνει.

    Με βούλευμα που αποκαλύπτει σήμερα το mononews, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών παρέπεμψε στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, τη σύζυγο του Καίτη και το γιο τους Τζώρτζη.

    Θα δικαστούν για υπεξαίρεση από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση, αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Ομόφωνα οι δικαστές υιοθέτησαν την πρόταση του εισαγγελέα και αποφάσισαν ότι ο ιδρυτής της Folli Follie και η οικογένεια του αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην εταιρεία ένα αυτοκίνητο JAGUAR, ένα BMV και 2 RANGE ROVER.

    Αυτοκίνητα πανάκριβα κατά το χρόνο αγοράς τους, με την αγοραστική αξία τους λόγω παλαιότητας να έχει “πέσει” κατά την επίδικη περίοδο στις 99.000 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η οικογένεια Κουτσολιούτσου να παραπεμφθεί σε δίκη για υπεξαίρεση σε βαθμό πλημμελήματος και όχι κακουργήματος.

    Αν και οι 3 κατηγορούμενοι αρνούνται, οι δικαστές κατέληξαν σε επαρκείς ενδείξεις ότι σφετερίστηκαν τα 4 πολυτελή αυτοκίνητα που μεταξύ άλλων ΙΧ και μοτοσυκλετών, είχαν αγοραστεί από την εταιρεία “προς διευκόλυνση των μετακινήσεων τους” όταν ακόμα διοικούσαν την FF.

    Αλλά αρνήθηκαν επίμονα να τα επιστρέψουν όταν έχασαν τις θέσεις τους.

    Το βούλευμα

    Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, η οικογένεια Κουτσολιούτσου συναποφάσισε και ιδιοποιήθηκε παράνομα στις 12 Ιουνίου του 2020, τα 4 πολυτελή αυτοκίνητα που ανήκαν στην εταιρεία.

    “Η εγκαλούσα εταιρία με την επωνυμία ‘FOLLI-FOLLIE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ’ – αναφέρεται στο βούλευμα- παραχώρησε σε άγνωστο χρόνο, πάντως πριν από το έτος 2018, από κοινού, στον πρώτο κατηγορούμενο (Δημήτριο Κουτσολιούτσο) με την ιδιότητα του Προέδρου, στη δεύτερη κατηγορουμένη (Αικατερίνη Κουτσολιούτσου) με την ιδιότητα της Αντιπροέδρου και στον τρίτο κατηγορούμενο (Γεώργιο Κουτσολιούτσο) με την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου αυτής και για όσο χρόνο θα έφεραν τις ιδιότητες αυτές, την κατοχή των κάτωθι οχημάτων, κυριότητάς της: 1) ενός αυτοκινήτου μάρκας JAGUAR μοντέλο DAIMLER DOUBLE, κυβισμού 5993 cc, πρώτης κυκλοφορίας το έτος 1994, 2) ενός αυτοκινήτου μάρκας RANGE ROVER, κυβισμού 4197 cc, πρώτης κυκλοφορίας το έτος 2006, 3) ενός αυτοκινήτου μάρκας RANGE ROVER SPORT, κυβισμού 4197 cc, πρώτης κυκλοφορίας το έτος 2006 και 4) ενός αυτοκινήτου μάρκας BMW, μοντέλο 7 series- 7401, κυβισμού 2979 cc, πρώτης κυκλοφορίας το έτος 2009.”

    Οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αναφέρονται στην αποπομπή των 3 από τις διοικητικές θέσεις που κατείχαν όταν αποκαλύφθηκαν οι εικονικοί ισολογισμοί, οι πλαστογραφίες και η χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας.

    Τότε έχασαν κάθε δικαίωμα να έχουν στην κατοχή τους και να χρησιμοποιούν τα εταιρικά αυτοκίνητα. Αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα:

    “Η ιδιότητα, υπό την οποία τους είχαν παραχωρηθεί τα αυτοκίνητα αυτά, έπαυσε και πιο συγκεκριμένα, έπαυσε ως προς τον Δημήτριο Κουτσολιούτσο τον Οκτώβριο του 2018, ως προς την Αικατερίνη Κουτσολιούτσου το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και ως προς τον Γεώργιο Κουτσολιούτσο το Δεκέμβριο του 2019.

    Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό και παρά το γεγονός ότι στις 05.06.2020 συμφώνησαν σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της εγκαλούσας εταιρίας, προκειμένου να αποδώσουν σε αυτήν τα προαναφερόμενα οχήματα που τους είχαν παραχωρηθεί προς κατοχή, συμφωνία, όμως, την οποία ουδέποτε υλοποίησαν, τελικά αφού την 11.06.2020 επιδόθηκε και στους τρεις κατηγορουμένους η από 10.06.2020 εξώδικη δήλωση-πρόσκληση της εν λόγω εταιρίας, περί απόδοσης, μεταξύ άλλων και των 4 αυτοκινήτων, έως την 12.06.2020 και ώρα 17.00, άπαντες οι κατηγορούμενοι δεν τα απέδωσαν, αλλά, εξωτερικεύοντας έκτοτε έμπρακτα την αντίστοιχη βούλησή τους, τα ιδιοποιήθηκαν παράνομα, ενσωματώνοντας αυτά από κοινού στην περιουσία τους.”

    Τέσσερις ημέρες μετά το “τελεσίγραφο” για την παράδοση των αυτοκινήτων, η Folli Follie είχε μηνύσει τους ιδρυτές της για κακουργηματική υπεξαίρεση.

    Ωστόσο, η παραπομπή τους έγινε για υπεξαίρεση σε βαθμό πλημμελήματος.

    Ναι μεν η εταιρεία υποστήριζε ότι η αξία των 4 αυτοκινήτων ξεπερνούσε τις 120.000 ευρώ, ωστόσο, με εντολή της ανακρίτριας που διερεύνησε την υπόθεση, διενεργήθηκε δικαστική πραγματογνωμοσύνη.

    Το πόρισμα κατέληξε στο ότι η αξία των υπεξαιρεθέντων αυτοκινήτων, κατά το χρόνο που φέρεται να τελέστηκε η κατ’ εξακολούθηση υπεξαίρεση, η εμπορική αξία της JAGUAR, ανέρχεται στο ποσό των 20.000 Ευρώ, του ενός RANGE ROVER στις 30.000 Ευρώ και του άλλου στις 20.000 Ευρώ ενώ της BMW στις 29.000 Ευρώ.

    Συνεπώς, η συνολική αξία της -κατά το κατηγορητήριο- υπεξαίρεσης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 99.000 Ευρώ. Ποσό που μικρότερο των 120.000 ευρώ που απαιτεί ο νόμος για κακουργηματική υπεξαίρεση.

    Τι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους

    Ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, όταν είχε απολογηθεί στην 35η ανακρίτρια, παραδέχθηκε πως η διορισμένη από τη Δικαιοσύνη νέα διοίκηση της FFG του είχε ζητήσει να επιστρέψει τα αυτοκίνητα, αρνήθηκε ωστόσο ότι επιχείρησε να ιδιοποιηθεί τα 2 εκ των 4 αυτοκινήτων που κατείχε.

    Αιτιολογώντας τη συνέχιση της χρήσης τους, ισχυρίστηκε ότι πρόθεση του ήταν να τα αγοράσει.

    Ίδιος ήταν ο ισχυρισμός και του γιου του. Ότι “του είχαν παραχωρηθεί το BMW και το Range Rover, δεν είχε πρόθεση ιδιοποίησης αλλά επιθυμούσε να τα αγοράσει”..

    Μάλιστα, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αναφέρθηκε και σε μία συμφωνία που λέει πως δεν τηρήθηκε: ” Η συμφωνία περί απόδοσης των οχημάτων και ταυτόχρονης παράδοσης των προσωπικών αντικειμένων που διεκδικούσε ο ίδιος και η οικογένειά του” από τα γραφεία της εταιρείας.

    Η Καίτη Κουτσολιούτσου, στη δική της απολογία, ισχυρίστηκε πως ουδέποτε χρησιμοποίησε τα 4 αυτοκίνητα, καθώς στερείται άδειας οδήγησης.

    Ωστόσο, ανέφερε ότι η ίδια και οι συγκατηγορούμενοί της αναζητούσαν προσωπικά τους αντικείμενα από την εταιρία και προσφέρθηκαν να αποδώσουν τα οχήματα και να τους παραδοθούν τα προσωπικά τους αντικείμενα

    .Ο ισχυρισμός τους περί απουσίας πρόθεσης παράνομης ιδιοποίησης δεν έπεισε τους δικαστές. Όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα τους:

    “Οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων καταρρίπτονται από τη με ημερομηνία 04.06.2021 ένορκη κατάθεση του Γεωργίου Σαμίου, νομίμου εκπροσώπου της εγκαλούσας εταιρείας, ο οποίος ανέφερε ότι τα εν λόγω τέσσερα οχήματα με διάφορες προφάσεις δεν αποδόθηκαν, και ιδίως τον Ιούνιο του 2020, όταν οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι τα αυτοκίνητα τους ανήκουν.

    Ο ίδιος δε, αρνήθηκε ότι είχε υπάρξει οιαδήποτε πρόταση περί εξαγοράς των οχημάτων.

    Εξάλλου, το γεγονός ότι εκδηλώθηκε η πρόθεση παράνομης ιδιοποίησης των κατηγορουμένων, προκύπτει και από το γεγονός πως για τα συγκεκριμένα οχήματα, λόγω της άρνησής τους να τα αποδώσουν, κατατέθηκε στις 30.07.2020 ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου από τον νόμιμο εκπρόσωπο της εγκαλούσας, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, δυνάμει της οποίας αιτούνταν να αναγνωριστεί η εταιρεία προσωρινή νομέας των ‘επιδίκων οχημάτων.

    Δυνάμει δε της από 26.10.2020 απόφασης του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου αναγνωρίστηκε η εγκαλούσα ως προσωρινή νομέας των επιδίκων κινητών πραγμάτων και διατάχθηκε η απόδοση της νομής των κινητών στην αιτούσα.

    Εάν δε οι κατηγορούμενοι συνομολογούσαν πράγματι την κυριότητα και τη νομή της αιτούσας, δεν θα ετίθετο ζήτημα κατάθεσης της επίμαχης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και τα οχήματα θα είχαν αποδοθεί ήδη από την 12.06.2020.

    Σε καμία δε περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα εφαρμογής της διάταξης του άρ.381 Π.Κ., καθώς δεν έλαβε χώρα απόδοση πραγμάτων ούτε και ολοκληρωτική ικανοποίηση της φερόμενης ως ζημιωθείσης εγκαλούσης.

    Κατοχή στα συγκεκριμένα οχήματα είχαν άπαντες οι κατηγορούμενοι, λόγω των ιδιοτήτων που είχαν μέχρι την αποχώρησή τους από την εταιρία.

    Ούτε εξάλλου προέκυψε ότι η δεύτερη κατηγορουμένη δεν έκανε χρήση των παραχωρηθέντων οχημάτων με κανένα τρόπο. Η βούληση δε περί μη απόδοσης των οχημάτων ήταν κοινή ενώ από κοινού έλαβε χώρα η παράνομη ιδιοποίηση των οχημάτων.”

    Η δίκη είχε προσδιοριστεί να αρχίσει την προηγούμενη εβδομάδα αλλά αναβλήθηκε. Τρεις ημέρες μετά, τα 3 μέλη της οικογένειας ξανακάθισαν στο εδώλιο για τη βασική τους δίκη για το αποκαλούμενο οικονομικό σκάνδαλο της FFG.

    Και αυτή η δίκη δεν άρχισε, κάτι που αναμένεται εκτός απροόπτου να συμβεί το Σεπτέμβριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Πριγκόζιν (Βάγκνερ): Στασιάζει κατά της ρωσικής στρατιωτικής ιεραρχίας

    Γιατί δάκρυσε ο Τσίπρας, γιατί φτιάνει καρδούλες η Ζωή, γιατί ο Πολάκης παίζει σε βιντεοταινίες και άλλες ιστορίες

    Μάνος Κοντολέων: «Συνεχώς μεταμφιέζομαι» δηλώνει

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ