• Business

    Apple: «Εκθρονίζει» την Samsung στην παγκόσμια αγορά μετά από 13 χρόνια

    • Bloomberg
    Tim Cook, CEO Apple

    Tim Cook, CEO Apple


    Η Apple κατέκτησε για πρώτη φορά την κορυφή της αγοράς smartphones, «εκθρονίζοντας» τη Samsung μετά από 13 χρόνια, καθώς είναι η πρώτη φορά που η μεγαλύτερη εταιρεία της Νότιας Κορέας έχασε την πρώτη θέση από το 2010.

    Το iPhone της Apple, αντιπροσώπευε το ένα πέμπτο της παγκόσμιας αγοράς με σχεδόν 235 εκατομμύρια αποστολές πέρσι, εκτιμά η ερευνητική εταιρεία IDC.

    Από την άλλη, η Samsung, της οποίας οι αποστολές μειώθηκαν σε διψήφιο νούμερο στα 226,6 εκατομμύρια, ήρθε δεύτερη, σε σχέση με την κινεζική Xiaomi.

    Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από το Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της International Data Corporation (IDC), οι παγκόσμιες αποστολές smartphone μειώθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση σε 1,17 δισεκατομμύρια μονάδες το 2023.

    Αυτό το νούμερο είναι το χαμηλότερο ετήσιο που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία κάτι που οφείλεται κυρίως στις μακροοικονομικές προκλήσεις.

    Προσδοκία ανάκαμψης το 2024

    Την ίδια στιγμή, η άνοδος κατά το β’ εξάμηνο του έτους, έχει οδηγήσει τους αναλυτές στο να προσδοκούν σε ανάκαμψη για το 2024.

    Το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σημειώθηκε αύξηση 8,5% σε ετήσια βάση με 326.1 εκατομμύρια αποστολές, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για αύξηση 7.3%.

    Η Apple επωφελήθηκε από  τις επιθετικές προσφορές που έχουν δελεάσει τους καταναλωτές, οι οποίοι έκαναν στροφή προς τις συσκευές premium.

    Ειδικότερα, κατάφερε να επεκτείνει τις αποστολές το 2023 παρά τη “χλιαρή” υποδοχή στα τέλη του έτους για το iPhone 15 στην Κίνα – τη μεγαλύτερη διεθνή αγορά της – όπου η αυξανόμενη δημοτικότητα της Huawei και οι διευρυνόμενες κυβερνητικές απαγορεύσεις, οδηγούν σε πτώση πωλήσεων.

    «Παρόλο που είδαμε κάποια ισχυρή ανάπτυξη από low-end παίκτες Android όπως η Transsion και η Xiaomi το δεύτερο εξάμηνο του 2023, που απορρέει από την ταχεία ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, ο μεγαλύτερος νικητής είναι σαφώς η Apple», δήλωσε η διευθύντρια έρευνας της IDC Nabila Popal.

    «Όλα αυτά παρά τις αυξημένες ρυθμιστικές προκλήσεις και τον ανανεωμένο ανταγωνισμό από την Huawei στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά της. Η συνεχιζόμενη επιτυχία και ανθεκτικότητα της Apple οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη τάση των premium συσκευών, οι οποίες πλέον αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% της αγοράς», συνέχισε.

    Apple – Huawei: Ενισχύεται ο ανταγωνισμός

    Η Apple ήταν ο μόνος παίκτης στην παγκόσμια πρώτη τριάδα που σημείωσε ανάπτυξη, 3,7%, ωστόσο, δεν έμεινε ανεπηρέαστη σε σχέση με την ευρύτερη πτώση στον κλάδο.

    Οι πωλήσεις του iPhone τελευταίας γενιάς στην Κίνα έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τον προκάτοχό του, με ορισμένους αναλυτές να αναμένουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

    Μέρος της πρόκλησης της Apple στη μεγαλύτερη αγορά κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο προέρχεται από την τοπική τεχνολογική εταιρεία Huawei, η οποία ανέκτησε μέρος του μεριδίου αγοράς, το οποίο έχασε μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, κυκλοφορώντας το smartphone Mate 60 Pro που λειτουργεί με προηγμένο επεξεργαστή κατασκευασμένο στην Κίνα.

    Ωστόσο, η Apple αυτή την εβδομάδα εισήγαγε σπάνιες εκπτώσεις στο iPhone στη χώρα έως και 5%, προσπαθώντας να περιορίσει την πτώση των πωλήσεων.

    Διαβάστε επίσης: 

    Apple: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση της για το App Store – Τι αλλάζει με τις πληρωμές στις εφαρμογές

    BP: Μόνιμος CEO o Μάρεϊ Αουχίνκλος μετά την σκανδαλώδη παραίτηση Λούνεϊ

    Telecom Italia: «Πράσινο φως» για το mega deal 22 δισ. ευρώ με την KKR



    ΣΧΟΛΙΑ