• Business

    BP: Μόνιμος CEO o Μάρεϊ Αουχίνκλος μετά την σκανδαλώδη παραίτηση Λούνεϊ

    • Bloomberg
    Μάρεϊ Αουχίνκλος CEO BP (Πηγή: Christopher Pike/Bloomberg)

    Μάρεϊ Αουχίνκλος CEO BP (Πηγή: Christopher Pike/Bloomberg)


    Ο 53χρονος μεταβατικός CEO Μάρεϊ Αουχίνκλος αναλαμβάνει κανονικά τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού BP, αντικαθιστώντας οριστικά τον Μπέρναρντ Λούνεϊ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Λούνεϊ, είχε παραιτηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, καθώς είχε αναγνωρίσει ότι απέκρυψε ή δεν αποκάλυψε ολόπλευρά λεπτομέρειες για προσωπικές του σχέσεις με συναδέλφους του.

    «Ο κ. Λούνεϊ, παραπλάνησε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και θα χάσει έως και 32,4 εκατομμύρια λίρες  (40,8 εκατομμύρια δολάρια) σε αμοιβή», ανακοίνωσε η BP τον περασμένο μήνα.

    Πιστή στον στόχο της “πράσινης ενέργειας”

    Η σημερινή απόφαση τερματίζει μια περίοδο αβεβαιότητας για εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, ενώ σηματοδοτεί τη συνέχιση του σχεδίου της εταιρείας για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

    «Ο Μάρεϊ, εκτός του ότι είναι πολύ γνωστός και σεβαστός στην αγορά, ήταν και ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της τρέχουσας στρατηγικής της BP, το πιο σημαντικό γεγονός», αναφέρει σε σημείωμα ο αναλυτής της Bernstein, Oswald Clint.

    «Συνεπώς, δεν αναμένουμε σημαντική αλλαγή στη μετοχική ιστορία της BP», συμπληρώνει.

    Ωστόσο, ο Καναδός Αουχίνκλος, είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με στενό και συνεχή έλεγχο, στην προσπάθειά του να απομακρύνει την εταιρεία από το σκάνδαλο που απομάκρυνε τον Λούνεϊ.

    «Η βαθιά κατανόηση του κ. Αουχίνκλος σε σχέση με τις ευκαιρίες και προκλήσεις που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση, θα βοηθήσει την BP, καθώς συνεχίζουμε την πειθαρχημένη μετατροπή μας σε μια ολοκληρωμένη εταιρεία στον κλάδο της ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος Χέλγκι Λουντ.

    Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μεταβατικού Διευθύνοντος Συμβούλου, ο Αουχίνκλος, παρέμεινε στη στρατηγική του Λούνεϊ, να ευνοεί την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας και ένα σχέδιο να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας.

    Μένει πίσω στην κούρσα;

    Σημειώνεται ότι ενώ ο κολοσσός αντιμετώπιζε τη σύγχυση που δημιουργήθηκε από την ξαφνική αποχώρηση του Λούνεϊ, οι ανταγωνιστές του στις ΗΠΑ τοποθέτησαν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε μεγάλες εξαγορές, διπλασιάζοντας το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε αυτό που οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα σηματοδοτήσει ένα κύμα εξυγίανσης στον κλάδο.

    Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, η BP θεωρείται περισσότερο ως δυνητικός στόχος εξαγοράς παρά ως αγοραστής και παρόλο που ο Αουχίνκλος προσπαθεί να διαλύει τέτοιες εικασίες, το χάσμα μεταξύ της εταιρείας και άλλων ανταγωνιστών όπως η Exxon Mobil ή η Chevron, διευρύνεται.

    Ο διορισμός της Αουχίνκλος σε μόνιμη θέση «είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους μετόχους της BP βραχυπρόθεσμα», δήλωσε σε σημείωμα ο αναλυτής της RBC, Biraj Borkhataria.

    «Με πιθανές αλλαγές στρατηγικής, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε θέση να επικεντρωθούν περισσότερο στο χαρτοφυλάκιο, την υποκείμενη ανάπτυξη και τις πιθανές αποδόσεις», πρόσθεσε.

    Ποιος είναι ο Αουχίνκλος

    Ο Αουχίνκλος, βρίσκεται στην BP από τη συγχώνευση της εταιρείας με την Amoco το 1998 και κατείχε θέσεις συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής HR, υπό την διεύθυνση Μπομπ Ντάντλεϊ.

    Διορίστηκε γενικός οικονομικός διευθυντής το 2020, λίγες εβδομάδες πριν ο Λούνεϊ αποκαλύψει την “πράσινη” στρατηγική της BP.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, επιλέχθηκε μετά από μια «στιβαρή και ανταγωνιστική διαδικασία αναζήτησης», όπου εξετάστηκε μια σειρά υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένων ατόμων εκτός BP.

    Εντούτοις, με το διορισμό της Αουχίνκλος, το διοικητικό συμβούλιο της BP δεν απομακρύνθηκε από την μακρά παράδοση της εταιρείας να επιλέγει εσωτερικά για τις διοικητικές θέσεις.

    Ο νέος CEO θα λάβει ετήσιο μισθό 1,45 εκατομμυρίων λιρών, μία έξτρα χρηματοδότηση σε μετρητά αντί σύνταξης ίσο με το 20% του μισθού του, καθώς και μπόνους απόδοσης.

    Οι μετοχές της BP μετά την είδηση, υποχώρησαν 0,8% στις 448,75 πένες στις 8 π.μ. στο Λονδίνο εν μέσω ευρύτερης πτώσης των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Διαβάστε επίσης: 

    BP: Αναστολή στις διελεύσεις δεξαμενόπλοιων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας – Άλμα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

    Telecom Italia: «Πράσινο φως» για το mega deal 22 δισ. ευρώ με την KKR

    Έκρηξη στη ναυτιλιακή εταιρεία Zim στον Πειραιά



    ΣΧΟΛΙΑ