• Business

    Telecom Italia: «Πράσινο φως» για το mega deal 22 δισ. ευρώ με την KKR

    • Bloomberg
    Pietro Labriola, CEO Telecom Italia (Πηγή: Reuters/Guglielmo Mangiapane)

    Pietro Labriola, CEO Telecom Italia (Πηγή: Reuters/Guglielmo Mangiapane)


    Εγκρίθηκε από την Ιταλία η πώληση για 22 δισεκατομμύρια ευρώ του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της Telecom Italia SpA στην KKR, μετά από διαδικασία θεώρησης ενός περιουσιακού στοιχείου που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για το κράτος.

    Οι μετοχές της Telecom Italia αυξήθηκαν έως και 3% στις αρχές της διαπραγμάτευσης στο Μιλάνο την Τετάρτη, δίνοντας στην εταιρεία αγοραία αξία 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η κυβέρνηση Μελόνι επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει τη λεγόμενη παροχή “Golden Power”,  η οποία της επιτρέπει να μπλοκάρει ή να επιβάλλει ισχυρούς όρους σε συμφωνίες που αφορούν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία, επειδή η KKR έχει ήδη αποδεχτεί όρους που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία του δικτύου, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.

    Αν και ευρέως αναμενόμενη, η απόφαση αποτελεί βασικό βήμα προς την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας, η οποία πρόκειται να κλείσει μέχρι το φετινό καλοκαίρι, και η οποία θα έβλεπε το πρώην τηλεπικοινωνιακό μονοπώλιο να παραχωρεί τον έλεγχο του πολυτιμότερου περιουσιακού στοιχείου του.

    Οι όροι της συμφωνίας δίνουν στη Ρώμη έναν ρόλο στις «στρατηγικές αποφάσεις που σχετίζονται με το δίκτυο», ανέφερε η κυβέρνηση σε ξεχωριστή δήλωση. Το κράτος θα διατηρήσει επίσης «εποπτεία σε όλα τα θέματα ασφαλείας».

    Το “πράσινο φως” για το mega deal, σηματοδοτεί μια νίκη και για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Pietro Labriola , τον αρχιτέκτονα του σχεδίου πώλησης, καθώς η σχεδιαζόμενη συναλλαγή είναι το επίκεντρο της προσπάθειάς του να περικόψει το χρέος περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ του τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

    Η εταιρεία ιδιωτικών επιχειρηματικών συμμετοχών KKR, με έδρα τις ΗΠΑ, προχώρησε πέρυσι σε δεσμευτική προσφορά που αποτίμησε το δίκτυο σε περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ, με το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας να κατέχει έως και το 20% των μετοχών της μονάδας που θα διαχειρίζεται το δίκτυο, προκειμένου να διατηρηθεί η κρατική επίβλεψη.

    Διαβάστε επίσης:

    Citi: Παραμένει αγοραστής στην Jumbo μετά τις επιδόσεις του Νοεμβρίου

    Ποιοι πρωταγωνίστησαν στο Χρηματιστήριο το 2023

    Tesla Model Y: Ακόμη μια μείωση τιμής



    ΣΧΟΛΙΑ