• Business

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Tο άλμα προς την κορυφή του ομίλου που διοικεί επί 28 χρόνια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ευ. Μυτιληναίος


    Ο αείμνηστος Θόδωρος Καρατζάς, που υπήρξε ο μακροβιότερος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, υποστήριζε σε κατά καιρούς συνομιλητές του ότι «τα καλά αποτελέσματα των εταιρειών οφείλονται στις εμπνευσμένες επιλογές των διοικήσεων».

    Προφανώς, με τη συγκεκριμένη αυτή άποψη εμφορείται και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Και τούτο γιατί το πολύπλευρο έργο που επιτελεί ο… μεγάλος τιμονιέρης του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου τιμολογείται με συνολικές αποδοχές 5,27 εκατ. ευρώ ετησίως. Μπορεί το (μικτό) αυτό ποσό των προσωπικών αμοιβών να φαντάζει θεόρατο, αλλά στην πραγματικότητα απεικονίζει παραστατικά την καταλυτική συνδρομή του Ευάγγελου Μυτιληναίου, στη διαχρονική, αναπτυξιακή πορεία του βιομηχανικού ομίλου, ο οποίος έχει φτάσει πλέον να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους της χώρας.

    Ο 66χρονος σήμερα Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 2,81% 36,62 βρίσκεται σε αυτό το νευραλγικό και συνάμα εξαιρετικά απαιτητικό πόστο, επί 28 συναπτά έτη. Εξ ίσου σημαντική είναι και η θέση Αντιπροέδρου που κατέχει στον ΣΕΒ, όντας παράλληλα και μέλος του Δ.Σ του ΙΟΒΕ.

    Τέτοιες μέρες πριν από δέκα χρόνια, η Ελλάδα είχε μπει στον μνημονιακό «ζυγό», η οικονομία είχε αρχίσει να κατρακυλά σε βαθιά ύφεση,  ενώ η χρηματιστηριακή αποτίμηση της «Mytilineos» βρισκόταν στα 477,3 εκατ. ευρώ.

    Τώρα, έχει αναρριχηθεί στα 1,1 δισ. ευρώ. Με τον αναμορφωμένο πια επιχειρηματικό όμιλο να έχει ενσωματώσει (προ τριετίας) στον κύριο κορμό του, τη θυγατρική Μέτκα.

    Από τις 3 Ιουνίου του 2010 η μετοχή καταγράφει άνοδο 100% αφού από την (αναπροσαρμοσμένη ) τιμή των 3,876 ευρώ, έφτασε να κλείσει χθες στα 7,75 ευρώ.

    Μέσα σε αυτά τα 10 τελευταία χρόνια η «Mytilineos» έχει καταγράψει καθαρά κέρδη, που φτάνουν συνολικά στα 771,3 εκατ. ευρώ. Στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η καθαρή κερδοφορία του πρώτου τριμήνου τη εφετινής χρονιάς.

    Την ίδια στιγμή και σε ορίζοντα 10ετίας πάντα, ο επιχειρηματικός όμιλος με τους περίπου 3.400 εργαζόμενους και τους 34.127 μετόχους, έχει κάνει χρηματικές διανομές (μερίσματα και επιστροφή κεφαλαίου) συνολικού ύψους 160,2 εκατ. ευρώ.

    Περιλαμβανομένων και των 51,44 εκατ. ευρώ, που η σημερινή Γενική Συνέλευση αναμένεται να εγκρίνει προς διανομή. Μια διανομή που ισοδυναμεί με 0,36 ευρώ μέρισμα ανά μετοχή ή 0,342 ευρώ καθαρό, μετά από τον παρακρατούμενο φόρο.

    Από τα εταιρικά κέρδη το μεγαλύτερο τμήμα των αμοιβών

    Φαντάζει απολύτως λογικό οι μέτοχοι να αναγνωρίσουν και σήμερα, ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι ο αδιαφιλονίκητος κινητήριος μοχλός του ισχυρά αναπτυσσόμενου επιχειρηματικού ομίλου. Γεγονός που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο «εξηγεί» τις αποδοχές του προβεβλημένου Έλληνα επιχειρηματία.

    Ο οποίος μάλιστα πέρσι, αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

    Τα 5.270.126 ευρώ των ετήσιων αποδοχών (για το 2019) του Ευάγγελου Μυτιληναίου προκύπτουν από ένα μικτό σύστημα αποδοχών. Το πρώτο, αφορά τις σταθερές αμοιβές. Δηλαδή τη μισθοδοσία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, που είναι 1.500.000 ευρώ. Εξ αυτών, σχεδόν τα μισά τα παίρνει η εφορία…

    Πέραν τούτων ο Ευάγγελος Μυτιληναίος λαμβάνει και «άλλες αποδοχές» όπως χαρακτηρίζονται, ύψους 96.126 ευρώ. Οι συγκεκριμένες «άλλες αποδοχές» εκφράζουν κατά κανόνα ένα μίγμα παροχών, οι οποίες καλύπτουν από εταιρικό αυτοκίνητο μέχρι πιστωτική κάρτα και από ιατροφαρμακευτικό πρόγραμμα μέχρι επιδότηση ενοικίου ή κατοικίας.

    Εκτός όμως από τις σταθερές, υπάρχουν και οι μεταβλητές αποδοχές, που «πηγάζουν» μέσα από τη «δεξαμενή» της καθαρής κερδοφορίας. Στη προκειμένη περίπτωση ανέρχονται σε… 3.672.500 ευρώ και ο διοικητικός ηγέτης της «Mytilineos» τα εισπράττει σαν και το μέρισμα.

    Του παρακρατείται αρχικά μόνο το 5%. Στη συνέχεια οι αποδοχές αυτές, από τη στιγμή που θα μπουν στη δήλωση εισοδήματος, θα επιβαρυνθούν και με 10% εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης. Έτσι, για το συγκεκριμένο κομμάτι των αμοιβών η φορολογική υποχρέωση είναι στο 15% ενώ αν αποτελούσε μισθοδοτική παροχή, οι συνολικοί φόροι θα έφταναν στο 53,6%…

    Η θεσπισμένη πολιτική αμοιβών εμπεριέχει μια σειρά από κριτήρια, τα οποία εφ’ όσον εκπληρωθούν, μπορεί να οδηγήσουν τις μεταβλητές αποδοχές του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου μέχρι το 225% των σταθερών απολαβών του. Όπως είναι ευνόητο το μεγάλο κονδύλιο των αποδοχών του Μυτιληναίου δεν επιβαρύνει τα κόστη της εταιρείας, καθώς προέρχεται από την κερδοφορία.

    Εν συνόλω πάντως, η καταβολή αμοιβών στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Mytilineos από τα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν κατά την περσινή, ετήσια χρήση, ανέρχεται στα 4.535.506 ευρώ. Αντιστοιχεί δε στο 3,1% των περσινών κερδών του ομίλου και στο 8,7% των προ φορολογίας μερισμάτων που θα αρχίσουν να καταβάλλονται στους μετόχους από την 1η Ιουλίου.

    Η σύγκριση Μυτιληναίου – Βακάκη

    Συγκριτικά και μόνον, οι αποδοχές του Ευάγγελου Μυτιληναίου είναι σχεδόν δεκαπλάσιες από αυτές του Απόστολου Βακάκη, ο οποίος λαμβάνει 546.060 ευρώ ετησίως, όπως έγραψε το mononews.gr προ ολίγων ημερών. Από πλευράς ενεργητικού η «Mytilineos» υπερέχει της Jumbo (4,1 δισ. έναντι 1,7 δισ.), έχοντας επίσης και περισσότερα ίδια κεφάλαια (1,5 έναντι 1,2 δισ.). Ωστόσο με όρους κεφαλαιοποίησης, η χρηματιστηριακή αξία της Jumbo είναι διπλάσια από αυτήν της «Mytilineos». Επίσης στην τελευταία δεκαετία η Jumbo έχει 1,6 φορές περισσότερα κέρδη από αυτά του ομίλου «Mytilineos», ενώ έχει διανείμει και σχεδόν τριπλάσια μερίσματα από εκείνον, προσφέροντας επιπρόσθετα και 2,5 φορές μεγαλύτερες υπεραξίες από τη μετοχή…

    Αναμφίβολα βέβαια, η πολιτική αποδοχών της κάθε εταιρείας έχει τη δική της, ξεχωριστή και διακριτή «σφραγίδα». Χωρίς να υπόκειται σε συγκριτικούς συσχετισμούς, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται και για διαφορετικούς κλάδους δραστηριοτήτων.

    Στη δεύτερη θέση, μετά τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, βρίσκεται από πλευράς αποδοχών ο Ευάγγελος Χρυσάφης. Γενικός Διευθυντής νομικών και ρυθμιστικών θεμάτων, αλλά και Β’ Αντιπρόεδρος της εταιρείας. Οι ετήσιες απολαβές του οποίου ανέρχονται στο (μικτό) ποσό των 486.201 ευρώ. Από αυτά, τα 279.235 ευρώ αποτελούν τον μισθό του, τα 143.806 ευρώ προέρχονται από τα διανεμόμενα κέρδη και τα υπόλοιπα 63.100 αφορούν εταιρικές παροχές.

    Όπως κατά κανόνα συμβαίνει στις υγιείς και κερδοφόρες εταιρείες, οι επιχειρηματίες που είναι και βασικοί μέτοχοι παίρνουν από τα μερίσματα πολύ περισσότερα, σε σχέση με τις αμοιβές για τα διοικητικά τους καθήκοντα. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μετά το «βελούδινο» διαζύγιο από τον αδελφό του Γιάννη, ελέγχει το 26,537% των μετοχών του εισηγμένου επιχειρηματικού ομίλου. Ποσοστό 38,7% είναι σε χαρτοφυλάκια ξένων θεσμικών, 10,1% είναι σε Έλληνες θεσμικούς και το υπόλοιπο 24,66% περίπου, είναι διάσπαρτο στο retail της αγοράς. Με αυτά τα μετοχικά δεδομένα το μεγάλο αφεντικό της Mytilineos πρόκειται να εισπράξει περί τα 13 εκατ. ευρώ από την επικείμενη διανομή μερίσματος. Είναι άλλωστε εκείνος που έχει συμβάλλει καθοριστικά στην… παραγωγή του.



    ΣΧΟΛΙΑ