• Business

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Πόσες είναι οι ετήσιες αποδοχές του Απόστολου Βακάκη από την Jumbo

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Jumbo: Αυξημένες κατά 12,6% οι πωλήσεις στο α΄ εξάμηνο

    Απόστολος Βακάκης (Jumbo)


    Αλματώδης είναι η πολυεπίπεδη άνοδος που έχει πραγματοποιήσει μέσα στα 10 τελευταία χρόνια η Jumbo. Της οποίας οι οικονομικές επιδόσεις μοιάζουν να είναι «ζυμωμένες» με ατόφιο χρυσάφι.

    Από τα τέλη Μαΐου του 2010 έως τώρα, η μετοχή  έχει ενισχυθεί κατά 257,3%. Οδηγώντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας από τα 624 εκατ. ευρώ, στα σημερινά 2,23 δισ. Αποτίμηση που της δίνει πια την τέταρτη θέση στην κλίμακα των κεφαλαιοποιήσεων των εισηγμένων εταιρειών. Πίσω από την Coca Cola, τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.

    Κινούμενη σε συνεχείς αναπτυξιακούς ρυθμούς, η Jumbo έχει πετύχει να καταγράψει καθαρά κέρδη τα οποία στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας ανέρχονται συνολικά στα 1,24 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα οι χρηματικές διανομές προς τους μετόχους έχουν φτάσει στα επίπεδα των 410 εκατ. ευρώ, προ των εκάστοτε φορολογικών παρακρατήσεων.

    Το οικονομικό προφίλ της Jumbo συμπληρώνεται με το παραφουσκωμένο ταμείο της, που από μόνο του μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό ανάχωμα. «Εξουδετερώνοντας» τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει και στο επιχειρηματικό σκηνικό, η εξέλιξη της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Jumbo ξεκίνησε την εφετινή δύσκολη χρονιά, έχοντας 637 εκατ. ευρώ διαθέσιμα σε μετρητά. Δηλαδή 331,4 εκατ. ευρώ παραπάνω, από τις τρέχουσες υποχρεώσεις της σε δάνεια και μισθώσεις.

    Αναμφίβολα, η δεσπόζουσα μορφή για όλα αυτά τα θαυμαστά επιτεύγματα δεν είναι άλλος από τον Απόστολο Βακάκη. Τον 65χρονο ιδρυτή, βασικό μέτοχο και συνάμα διοικητικό ηγέτη της εισηγμένης εταιρείας που απασχολεί περί 7.500 εργαζόμενους, έχοντας επίσης και 4.870 μετόχους. Έλληνες και ξένους.

    Πώς και από που προέρχονται οι αμοιβές

     Πόσες όμως μπορεί να αποδοχές του προέδρου της Jumbo, ο οποίος χαρακτηρίζεται εργασιομανής, αλλά και σκληρός εργοδότης ;

    Η απάντηση είναι ότι ο Απόστολος Βακάκης… κοστίζει στην εταιρεία 546.823 ευρώ ετησίως. Εξ αυτών τα 15.727 ευρώ αφορούν αποδοχές, σχετιζόμενες με την παροχή εταιρικού αυτοκινήτου και κινητού τηλεφώνου. Άλλα 15.096 ευρώ αφορούν τις εργοδοτικές εισφορές.

    Ο κεντρικός πυρήνας των ετήσιων αποδοχών του είναι 516.060 ευρώ. Με μια σημαντική ιδιαιτερότητα όμως, καθώς προέρχονται από τα κέρδη χρήσης της εταιρείας. Το ποσό αυτό συγκαταλέγεται στα παρεχόμενα μερίσματα και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία φορολογείται με 5%. Επιβάλλεται επίσης και τέλος χαρτοσήμου που είναι 1,2%. Η απομένουσα φορολογική υποχρέωση Βακάκη είναι ή εισφορά κοινωνικής Αλληλεγγύης, που συνοδεύει τα  δηλωθέντα εισοδήματα φυσικών προσώπων και οποία είναι της τάξεως του 10%.

    Σαφώς οι καθαρές αποδοχές Βακάκη είναι κατά πολύ μεγαλύτερες, από ότι αν αμειβόταν με τον κλασικό τρόπο της μισθολογικής παροχής. Ωστόσο,  ο πρόεδρος της εταιρείας, σε αυτήν την περίπτωση θα επιβάρυνε τα κόστη της Jumbo, ενώ τώρα οι αμοιβές του προέρχονται από τα κέρδη της, ένα τμήμα των οποίων διανέμεται σε όλους τους μετόχους.

    Σε κάθε περίπτωση οι αποδοχές του Απόστολου Βακάκη κάθε άλλο παρά ως υπερβολικές μπορεί να θεωρηθούν, με βάση τον καθοριστικό χαρακτήρα της προσφοράς. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι στο πλαίσιο της πολιτικής των αμοιβών που έχει η Jumbo, ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας  Ιωάννης Οικονόμου που είναι και οικονομικός της σύμβουλος έχει ετήσια αμοιβή 350.000 ευρώ ετησίως, ενώ για τη Διευθύνουσα Σύμβουλο Κωνσταντίνα Ντεμίρη είναι 263.025 ευρώ. Πρόκειται για μικτές αποδοχές που δεν προέρχονται από τη «δεξαμενή» της κερδοφορίας, βασίζονται σε συμβάσεις και η εφορία παίρνει περίπου τα μισά από αυτά.

    Και η κόρη του Σοφία έχει το δικό της μερίδιο

    Από την καθαρή κερδοφορία και πέραν του Απόστολου Βακάκη, η κόρη του Σοφία που είναι μέλος του Δ.Σ παίρνει 27.455 ευρώ επιπλέον του ετήσιου μισθού της (περί τις 100.000 ευρώ). Και αυτό για τη συστηματική παρακολούθηση που η ίδια ασκεί στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας. Επίσης το ίδιο αυτό ποσό των 27.455 λαμβάνουν και άλλα τρία από τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. (Νικόλαος Βελισσαρίου, Γεώργιος Κατσαρός και Φώτιος Τζίγκος).

    Σοφία Βακάκη και Πασχάλης Διαμαντίδης

    Οι σχετικές αυτές δαπάνες που αφορούν την « έγκριση χορήγησης αμοιβών σε ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας από τα κέρδη χρήσης» συνολικού ύψους 625.880 ευρώ και για τα 5 μέλη του ΔΣ, εγκρίθηκαν από το 99,95% των όσων παρέστησαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας. Η οποία σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν δεν ουσιώδεις εστίες αμφισβήτησης της πολιτικής Βακάκη. Εκτός από την έκθεση αποδοχών, την οποία καταψήφισε το 7,84% των μετόχων.

    Πέραν τούτων και ειδικά σε ότι αφορά τον Απόστολο Βακάκη, οι αποδοχές του αποτελούν υποσύνολο και μόνο, μπροστά στα εισπραττόμενα μερίσματα από τον ίδιο. Μόνο από τη χρηματική διανομή που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο και αυτή που θα ακολουθήσει, ο βασικός μέτοχος της Jumbo με ποσοστό  23,22% θα λάβει εν συνόλω περί τα 8,5 εκατ. ευρώ. Απολύτως δικαιωματικά είναι η αλήθεια.



    ΣΧΟΛΙΑ