• Business

    Aποκάλυψη mononews. Οι νέες εντολές Πιτσιλή: Βρείτε μου τα trusts και φορολογήστε τα

    Γιώργος Πιτσιλής

    Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)


    Οι εντολές του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)  Γιώργου Πιτσιλή προ μηνών προς τα στελέχη του ήταν σαφής: φέρτε νέα έσοδα στο δημόσιο. Λίγες ημέρες αργότερα οι σύμβουλοι του ανέλυσαν την πρόταση τους σχετικά με τα καταπιστεύματα και τα Trusts που έχουν δημιουργηθεί κυρίως στο εξωτερικό και τα οποία δεν πληρώνουν φόρο στην Ελλάδα για τα εισοδήματα που αποκτούν οι μέτοχοι τους που ούτως η άλλως δεν φαίνονται πουθενά.

    Ένας κάτοικος και υπήκοος Ελλάδας δύναται με την ύπαρξη των Trusts σε έναν φορολογικό παράδεισο ή μια τρίτη χώρα να αποκρύψει τα περιουσιακά του στοιχεία αναθέτοντας τα σε μια ξένη εταιρεία διαχείρισης τραστ (Trust company) και να πληρώσει φόρους στην χώρα ίδρυσης του τραστ και όχι στην Ελλάδα. Δηλαδή τα Trusts (καταπιστεύματα) δημιουργούνται από κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο μεταφέρει περιουσιακά του στοιχεία σε έναν διαχειριστή (trustee) ο οποίος  στη συνέχεια τα διακρατεί και τα διαχειρίζεται προς όφελος των δικαιούχων (beneficiaries) σύμφωνα με τους όρους του συμφωνητικού ίδρυσης του τράστ ή μιας διαθήκης.

    Επίσης δεν πληρώνει φόρους μεταβίβασης η φόρους κληρονομιάς. Στα περιουσιακά στοιχεία τα οποία δύνανται να περιληφθούν κάτω από την προστασία καταπιστεύματος συγκαταλέγονται τραπεζικές καταθέσεις, ακίνητη περιουσία, μετρητά, κοσμήματα και κάθε είδους προσωπικής περιουσίας.

    Δύσκολη Άσκηση

    Πρόκειται για μια άσκηση με υψηλό βαθμό δυσκολίας για την ΑΑΔΕ  καθώς δεν είναι καθόλου εύκολο να αποκαλυφθεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης ενός trust. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα για τις ελληνικές φορολογικές αρχές καθώς θα χρειαστεί να συνεργαστούν με τις φορολογικές αρχές άλλων χωρών όπως είναι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Κύπρος.

    «Δεν υπάρχει τίποτε το παράνομο στην ίδρυση ενός trust. Ωστόσο τα καταπιστεύματα αποδεικνύονται εξαιρετικά δημοφιλή σε περιπτώσεις μεγαλογιατρών που έχουν μηνυθεί για ιατρικά αδικήματα, επιχειρηματιών που χρωστάνε χρήματα στους πιστωτές τους και ορισμένων ατόμων που έχουν μηνυθεί από τις ελληνικές αρχες » λένε πηγές της ΑΑΔΕ .

    Άλλα διάσημα κράτη που ευνοούν την ίδρυση Trast είναι τα νησιά Κουκ , τα Νησιά Καϊμάν, οι Παρθένοι  Νήσοι και η Ελβετία.

    «Οι Νήσοι Κουκ διατηρούν τα παγκόσμια πρωτεία στο να μην αποκαλύπτουν με κανέναν τρόπο την ταυτότητα των υπερπλουσίων, καθώς η νομοθεσία έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να προστατεύονται οι ιδρυτές των trusts από πιθανές ερωτήσεις των δικαστικών Αρχών της πατρίδας τους» τονίζει έμπειρος δικηγόρος με την επισήμανση πως «σε αντίθεση με τις δικαστικές Αρχές στα Νησιά Καϊμάν, στις Παρθένες Νήσους και στην Ελβετία, οι Νήσοι Κουκ αγνοούν παντελώς και επιδεικτικά κάθε απόφαση δικαστηρίου οποιασδήποτε άλλης χώρας.” 

    Τι είναι τα Trust

    Τα Trusts (καταπιστεύματα) δημιουργούνται από κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο (στο εξής ο ιδρυτής) το οποίο μεταφέρει περιουσιακά του στοιχεία σε έναν διαχειριστή (trustee) ο οποίος  στη συνέχεια τα διακρατεί και τα διαχειρίζεται προς όφελος των δικαιούχων (beneficiaries) σύμφωνα με τους όρους του συμφωνητικού ίδρυσης του τράστ ή μιας διαθήκης.

    Με την δημιουργία του τράστ το παραχωρηθέν περιουσιακό στοιχείο θεωρείται νομικά περιουσιακό στοιχείο του Διαχειριστή(trustee).

    Τα τραστς υπάρχουν σε χώρες κυρίως με αγγλοσαξωνικό δίκαιο (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος κ.α) και δεν αναγνωρίζονται από το ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκαιο.

    Υπάρχουν αναρίθμητοι τύποι τραστ μεταξύ των οποίων είναι:

    Υπεράκτιο τράστ(offshore trust)

    Το υπεράκτιο τράστ αποτελεί μιας τυπικής μορφής τράστ το οποίο συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των τραστς με την ανωνυμία και την ελάχιστη/μηδενικη φορολογία των φορολογικών παραδείσων.

    Αναστρέψιμα καταπιστεύματα (revocable trust)

    Μια διαδεδομένη μορφή καταπιστευμάτων είναι τα αναστρέψιμα τραστ. Το πλεονέκτημα αυτών είναι ότι ο ιδρυτής έχει την δυνατότητα να ακυρώσει ή να αλλάξει τους όρους του τραστ.

    Τι κερδίζει κάποιος με την ίδρυση ενός τράστ;

    1.Αποφυγή κακοδιαχείρισης & Επαγγελματική διαχείριση.

    Ένας κεφαλαιούχος εφόσον κρίνει ότι οι κληρονόμοι του δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν την περιουσία του, δύναται να την μεταφέρει σε ένα τράστ υπό την διαχείριση ενός επαγγελματία διαχειριστή. Με την επιλογή αυτή μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι κληρονόμοι του θα λαμβάνουν μερίσματα αυτής χωρίς να μπορούν να την αγγίξουν νομικά.

    2. Αποφυγή διεκδικήσεων. 

    Με την ίδρυση του τραστ η κυριότητα/ιδιοκτησία του περνά νομικά στον διαχειριστή. Για παράδειγμα εάν ο Χ μεταφέρει περιουσιακά του στοιχεία σε ένα τράστ με δικαιούχους τα παιδιά του και στην συνεχεία πάρει διαζύγιο, η πρώην πλέον σύζυγος του δεν δικαιούται μέρος αυτών καθώς νομικά δεν αποτελούν περιουσιακά του στοιχεία αλλά του διαχειριστή.

    Επιπρόσθετα μπορεί με τον ίδιο τρόπο να κρατήσει μακριά τους πιστωτές του από τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία.

    3. Μυστικότητα και φοροαποφυγή. 

    Ένας κάτοικος και υπήκοος Ελλάδας δύναται με την ύπαρξη των τραστς σε έναν φορολογικό παράδεισο ή μια τρίτη χώρα να αποκρύψει τα περιουσιακά του στοιχεία αναθέτοντας τα σε μια ξένη εταιρεία διαχείρισης τραστ (Trust company) και να πληρώσει φόρους στην χώρα ίδρυσης του τραστ και όχι στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ