• Business

    Ανατροπές στις περιουσίες των Billionaires: Ποιος κέρδισε 11 δις και ποιος έχασε 50 δις δολάρια σε δύο ημέρες

    Elon Musk και Cathie Wood είναι οι δύο winners του Ιανουαρίου. Δύσκολος μήνας αντίθετα ήταν για τον Γκ. Αντάνι και τα αδέρφια Winklevoss.


    Το 2023 ξεκίνησε με ανατροπές για τους πιο πλούσιους ανθρώπους τους κόσμου, με τους losers του προηγούμενου έτους να διεκδικούν και πάλι μια θέση στην κορυφή, ενώ αντίθετα μεγάλοι παίκτες έχασαν μέρος της περιουσίας τους.

    Έλον Μασκ και Κάθι Γουντ, κορυφαίοι εκπρόσωποι και οι δύο της τεχνολογίας είχαν ένα τραυματικό 2022, όμως οι πρώτες ημέρες του νέου έτους έφεραν χαμόγελα και στους δύο.

    Από την άλλη, ο κορυφαίος ίσως «νικητής» του 2022, ο Γκαουταμ Αντάνι, ο Ινδός μεγιστάνας που εκτόξευσε κατά 40 δις την περιουσία του μέσα σ’ ένα χρόνο, βίωσε έναν από τους χειρότερους μήνες της καριέρας του με τις εταιρείες του να βυθίζονται στις αγορές. Στην ίδια κατηγορία, και τα αδέρφια Wnklevoss, πρωτεργάτες στην crypto βιομηχανία, παλεύουν να κρατήσουν την αυτοκρατορία τους ζωντανή.

    Έλον Μασκ: Διπλό χτύπημα χάρη στη Tesla

    Με διαφορά ο μεγαλύτερος χαμένος του 2022, ο Έλον Μασκ είδε τη μετοχή της Tesla να βυθίζεται το 2022 κατά 60%. Παράλληλα είδε πάνω από 115 δις δολάρια να εξαφανίζονται από την περιουσία του χάνοντας την πρώτη θέση στη λίστα του Forbes  από τον Γάλλο  «βασιλιά» των ειδών πολυτέλειας, Μπερνάν Αρνό.

    Με την αλλαγή της χρονιάς, η Τesla εκτοξεύτηκε μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα κάνοντας άλμα 57% από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου. Τα αποτελέσματα της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο του έτους ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο, ενώ κατέγραψε και παραδόσεις αυτοκινήτων ρεκόρ.

    Με τον Μασκ να βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων για το Twitter και για απλήρωτα χρέη σε ενοίκια αλλά και παλαιότερα tweets του για την Tesla που τον έφεραν ενώπιον δικαστηρίου, η περιουσία του καθόλου δεν φαίνεται να επηρεάζεται από αυτά, καθώς μέσα σε δύο ημέρες, ο ιδιόρρυθμος δισεκατομμυριούχος πρόσθεσε ακόμα 10,6 δις δολάρια σε αυτήν.

    Κάθι Γουντ: Δυναμική επιστροφή

    Την καλύτερη μηνιαία επίδοση από το 2020, κατέγραψε το εμβληματικό fund της ριψοκίνδυνης Κάθι Γουντ, ύστερα από μια χρονιά καταστροφή.

    Το fund της μέσα στο 2022 γκρεμίστηκε, με τις επιδόσεις του να καταρρέουν κατά 75% από τα υψηλά του 2021. Το εμβληματικό της ταμείο έκλεισε το 2022 σε χαμηλό πενταετίας κι αυτό γιατί οι επιλογές που την εκτόξευσαν τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ αυτών και η μετοχή της Tesla, κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις στους διεθνείς δείκτες το περσινό έτος.

    Τον Ιανουάριο όμως το fund της έκανε ένα άλμα 22% και βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει την υψηλότερη επίδοσή του στην ιστορία του, υψηλότερη από το 26% και 24% που σημείωσε το 2020 μέσα σε δύο μήνες.

    Η επιμονή της Κάθι Γουντ στα ριψοκίνδυνα assets την έχει ανταμείψει αυτόν τον μήνα. Η μεγαλύτερη συμμετοχή της ΑRKK, η Exact Science σημείωσε άνοδο 37%, ενώ η Beeaguered Tesla, η τρίτη μεγαλύτερη συμμετοχή στο χαρτοφυλάκιο της έχει εκτιναχθεί κατά 17%.

    Γκ. Αντάνι: Ο short-seller που «έσβησε» 50 δις δολάρια

    Τίποτα δεν προμήνυε το πλήγμα που θα δεχόταν ο όμιλος Αντάνι πριν λίγες ημέρες. Από έμπορος διαμαντιών, ο  Αντάνι, Ινδός δισεκατομμυριούχος, έκανε γρήγορα την μετάβαση στην ενέργεια και εξελίχθηκε στον πλουσιότερη Ασιάτη κροίσο.

    Ο 60χρονος μεγιστάνας του άνθρακα, Αντάνι  είδε την εταιρεία του να παρουσιάζει στο γ’ τρίμηνο του 2022 αύξηση κερδών με ένα εντυπωσιακό άλμα 117% και την περιουσία του να εκτοξεύεται μέσα στο έτος, ξεπερνώντας στους διεθνείς δείκτες των δισεκατομμυριούχων, κορυφαίους επενδυτές και επιχειρηματίες, φτάνοντας στη 3η θέση του Bloomberg Billionaire Index, μπροστά από τον Τζεφ Μπέζος και τον Γουόρεν Μπάφετ.

    Από την  περασμένη Τετάρτη βλέπει τις μετοχές του να βυθίζονται και την χρηματιστηριακή αξία του ομίλου του να χάνει 50 δις δολάρια μέσα σε δύο ημέρες.

    Κι αυτό οφείλεται σε μία εταιρεία ερευνών, εξειδικευμένη στο short selling, το Ινστιτούτο Hinderburg. Ο Νέιθαν Άντερσον, έχοντας στο παρελθόν «σορτάρει» την Nicola, τώρα τα βάζει με έναν κολοσσό και όπως όλα δείχνουν κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα.

    «Μετά από εκτεταμένη έρευνα, πήραμε θέση short στις εταιρείες του Ομίλου Adani μέσω ομολόγων που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ», ανακοίνωσε σε έκθες της η Hindenburg.

    «Σήμερα αποκαλύπτουμε τα ευρήματα μιας διετούς έρευνάς μας, παρουσιάζοντας στοιχεία ότι ο ινδικός όμιλος Andani Group, αξίας 218 δις δολαρίων, έχει εμπλακεί σε χειραγώγηση μετοχών και σύστημα λογιστικής απάτης εδώ και δεκαετίες», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία πέτυχε να βυθιστούν οι μετοχές του ομίλου.

    Αδέρφια Winklevoss: Παλεύουν να σώσουν την αυτοκρατορία τους

    Οι διάσημοι δίδυμοι Cameron και Tyler Winklevoss, έγιναν δισεκατομμυριούχοι μέσα σε έξι μήνες χάρη στο Bitcoin, ενώ νωρίτερα είχαν απασχολήσει την επικαιρότητα εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης του με τον Μαρκ Ζουκερμπεργκ για την «πατρότητα» του Facebook.

    Η Gemini Trust Co., η επιχείρηση κρυπτογράφησης που διευθύνεται από τους δισεκατομμυριούχους δίδυμους επιβίωσε από δύο σκληρά χτυπήματα το 2022. Την κατάρρευση του TerraUSD και την χρεοκοπία του FTX. Το 2023 δεν φαίνεται να είναι τόσο «τυχεροί».

    Με τον χειμώνα των crypto  να κρατάει, η χρεοκοπία του ανταλλακτηρίου Genesis μέσα στον Ιανουάριο, έφερε τα δύο αδέρφια σε πολύ δύσκολη θέση.

    H Gemini είχε χρήστες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Earn του Genesis και οι οποίοι τώρα δεν έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Η Gemini αποτελούσε κι έναν από τους μεγαλύτερους δανειστές του κρυπτο-χρηματιστηρίου με τις απαιτήσεις να αγγίζον τα 765,9 εκατ. δολάρια. Ο Cameron Winklevoss, έχει προειδοποιήσει για την δικαστική οδό εναντίον του CEO της Digital Currency Group (DCG), στην οποία υπάγεται η Genesis, όμως παραμένει εκτεθειμένος τόσο στους πελάτες του όσο και στους επενδυτές του, οι οποίοι δεν είναι πρόθυμοι πλέον να βοηθήσουν την εταιρεία του.

    Διαβάστε επίσης:

    To βασιλικό Crown Estate του Λονδίνου εναντίον του Έλον Μασκ για απλήρωτα ενοίκια



    ΣΧΟΛΙΑ