• Business

    Γκ. Αντάνι: Ο Ινδός μεγιστάνας στο στόχαστρο των short-sellers – Κατηγορείται για απάτη

    • NewsRoom
    Gautam Adani

    Gautam Adani


    O Γκαουτάμ Αντάνι ήταν από τις εξαιρέσεις του 2022, καθώς κατάφερε να εκτοξεύσει τα κέρδη της αυτοκρατορίας του με έδρα την Ινδία, αυξάνοντας την περιουσία του κατά 40 δις δολάρια μέσα σ’ ένα χρόνο και φτάνοντας στην τρίτη θέση στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, κάτω από τον Έλον Μασκ και τον Μπερνάν Αρνό. Την Τετάρτη είδε τις μετοχές του να κάνουν βουτιά, καθώς short seller των ΗΠΑ τον έχουν βάλει στο στόχαστρο.

    Σε μία εκτενή έκθεση του το Ινστιτούτο Hinderburg, που ειδικεύεται στο short selling κατηγόρησε τον δισεκατομμυριούχο Αντάνι για απάτη.

    Κατηγορίες για απάτη και χειραγώγηση της αγοράς

    «Μετά από εκτεταμένη έρευνα, πήραμε θέση short στις εταιρείες του Ομίλου Adani μέσω ομολόγων που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ», ανακοίνωσε η Hindenburg.

    «Σήμερα αποκαλύπτουμε τα ευρήματα μιας διετούς έρευνάς μας, παρουσιάζοντας στοιχεία ότι ο ινδικός όμιλος Andani Group, αξίας 218 δις δολαρίων, έχει εμπλακεί σε χειραγώγηση μετοχών και σύστημα λογιστικής απάτης εδώ και δεκαετίες», αναφέρεται στην έκθεση.

    Η Hindenburg κατηγόρησε και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ινδίας για «χαλαρούς ελέγχους» σχετικά με τα υπεράκτια κεφάλαια της Adani καθώς και ελλιπή επιβολή κανονισμών, οι οποίοι θα διακινδύνευαν την διαγραφή της από το χρημαστήριο.

    Βυθίζονται οι μετοχές του ομίλου

    Η είδηση οδήγησε σε πτώση 5% των μετοχών του ομίλου, με τον ίδιο να απαντά και να κατηγορεί τη Hinderburg για την έκθεσή της, χαρακτηρίζοντάς την ως «επιλεκτική παραπληροφόρηση» και ανέφερε ότι ήταν πάντα σε συμμόρφωση με όλους τους νόμους».

    «Η χρονική στιγμή της δημοσίευσης της έκθεσης προδίδει ξεκάθαρα μια θρασύδειλη, κακόπιστη πρόθεση να υπονομεύσει τη φήμη του Ομίλου Adani», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομικός γραφείο του ομίλου,  Jugeshinder Singh σε δήλωση του στο CNBC. Επιπλέον ο όμιλος ανέφερε ότι η εταιρεία δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει με αυτόν για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία.

    Από τότε που έγινε δισεκατομμυριούχος το 2008, ο Αντάνι είναι πλέον ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο με περιουσία 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, ενώ σύμφωνα με το Forbes 121 δις δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Microsoft: «Έπεσαν» Teams και Outlook – Τι απαντά η εταιρεία



    ΣΧΟΛΙΑ