• Business

    Γκ. Αντάνι: Ο Ινδός billionaire, πλουσιότερος από τον Μπάφετ και τον Mπέζος και οι business με την Ευρώπη

    • NewsRoom
    Gautam Adani

    Gautam Adani


    Από έμπορος διαμαντιών, ο Γκόνταμ Αντάνι, Ινδός δισεκατομμυριούχος, έκανε γρήγορα την μετάβαση στην ενέργεια και εξελίχθηκε στον πλουσιότερη Ασιάτη κροίσο.

    Ο 60χρονος μεγιστάνας του άνθρακα, Γκόνταμ Αντάνι  είδε την εταιρεία του να παρουσιάζει στο γ’ τρίμηνο του 2022 αύξηση κερδών με ένα εντυπωσιακό άλμα 117% και την περιουσία του να εκτοξεύεται μέσα στο έτος, ξεπερνώντας στους διεθνείς δείκτες των δισεκατομμυριούχων, κορυφαίους επενδυτές και επιχειρηματίες.

    Τώρα προσβλέπει να επενδύσει σε ένα mega project στο Μαρόκο στοχεύοντας στην αγορά της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaire Index, πλέον ο Αντάνι είναι ο τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος μεταξύ των δισεκατομμυριούχων. Στην πρώτη θέση είναι ο Έλον Μάσκ και στη συνέχεια ο Μπερνάρντ Αρνό.

    Η περιουσία του Αντάνι, η οποία αγγίζει τα 138 δις δολάρια (του Έλον Μασκ είναι 189 δις δολάρια) ξεπέρασε μέσα στο 2022 αυτή των Γουόρεν Μπάφετ και Τζεφ Μπέζος, με τους δύο να καταλαμβάνουν την 6η και την 4η θέση αντίστοιχα.

    Ποιος είναι ο Ινδός tycoon

    Ο 60χρονος Αντάνι άφησε το κολλέγιο για να αναζητήσει την τύχη του στη βιομηχανία διαμαντιών του Μουμπάι στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

    Υπήρξε θύμα απαγωγής, διασώθηκε και στη συνέχεια στράφηκε στον άνθρακα και τα λιμάνια.

    Η κοινοπραξία του έχει επεκταθεί σε διάφορες ετερογενείς δραστηριότητες, από αεροδρόμια έως data centers, τσιμέντο, media  και πράσινη ενέργεια, εστιάζοντας σε τομείς που ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντα Μόντι θεωρούσε ιδιαίτερα σημαντικούς για να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους της χώρας του.

    Πέρυσι, ο Αντάνι δεσμεύθηκε να επενδύσει 70 δισ. δολάρια στην πράσινη ενέργεια, κίνηση η οποία θεωρήθηκε «βιτρίνα» για τις υπόλοιπες δραστηριότητές του,  καθότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του ομίλου προέρχεται από ορυκτά καύσιμα.

    Η εντυπωσιακή του άνοδος μέσα στο 2022 οφείλεται σε δύο παράγοντες: στα εντυπωσιακά κέρδη των επιχειρήσεών του αλλά και στην συρρίκνωση της περιουσίας των tech tycoons, όπως ο Τζεφ Μπέζος, από τα απανωτά sell-off στον τομέα της τεχνολογίας.

    Το mega project με στόχο την Ευρώπη

    Ένα γιγάντιο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Μαρόκο, το οποίο θα έχει ως στόχο την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων χωρίς εκπομπές στην Ευρώπη έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του Ινδού μεγιστάνα.

    Ο Αντάνι βρίσκεται σε συζητήσεις για να επενδύσει και να κατασκευάσει σταθμούς παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας  καθώς και εγκαταστάσεις για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου για εξαγωγή.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η ανάπτυξη θα παραδοθεί σε δύο στάδια και περιλαμβάνει σχέδια για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε τοπικό επίπεδο και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας στην Ευρώπη.

    Ο Adani βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τον κρατικό όμιλο OCP του Μαρόκου για την πώληση υδρογόνου, το οποίο ο κατασκευαστής λιπασμάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αμμωνίας χωρίς άνθρακα, σύμφωνα με πηγές.

    Ο Ινδός billionaire έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει την αυτοκρατορία του τον μεγαλύτερο παραγωγό καθαρής ενέργειας στον κόσμο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις του στα ορυκτά καύσιμα παραμένουν υψηλές.

    Επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη ενός πράσινου τομέα υδρογόνου και θεωρεί το καύσιμο μηδενικών εκπομπών ως κλειδί για την απαλλαγή της βαριάς βιομηχανίας από άνθρακα στην Ινδία και στο εξωτερικό, όπως έχει αναφέρει.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ