• ΑΓΟΡΕΣ

    O Μr. Big Short εναντίον της Κάθι Γουντ: Ήταν σίγουρο ότι το fund της θα κατέρρεε

    O Κρίστιαν Μπέιλ υποδύεται τον Μάικλ Μπέρι στην ταινία The Big Short


    Ο Mr. Big Short, Μάικλ Μπέρι, που έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια του κραχ του 2008  και απέκτησε το παρατσούκλι του από την ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστή τον Κρίστιαν Μπέιλ, δεν εντυπωσιάστηκε ποτέ από την risky επενδύτρια, που είδε την περίοδο της πανδημίας το active management fund της, το ARKK να εκτοξεύεται.

    Σε ένα tweet του που στη συνέχεια έσβησε –μια συνήθης πρακτική για τον διάσημο επενδυτή με το όνομα Cassandra Β.C. στον λογαριασμό του- ο Μάικλ Μπέρι ανήρτησε έναν πίνακα με την πορεία του fund της Κάθι Γουντ τα τελευταία τρία χρόνια και έγραψε:

    «Το εμβληματικό fund της Κάθι Γουντ ήταν εξαρχής σίγουρο ότι θα κατέρρεε. Η καταστροφή θα ερχόταν γιατί έτσι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Πώς  ο οποιοσδήποτε άνω των 40 ετών δεν είδε την καταστροφή; Η απάντηση είναι η απληστία».

    Η Κασσάνδρα των αγορών

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Big Short επιτίθεται στην επενδύτρια. Τον Φεβρουάριο του 2021, όταν το fund της τριπλασίαζε τα κέρδη του, ο Μπέρι προέβλεψε ότι η επιτυχία της Wood θα εξανεμιζόταν γρήγορα και το εμβληματικό ταμείο της θα κατέρρεε.

    «Είναι πολύ νωρίς, αυτή είναι πολύ hot στις αγορές, οι short sellers είναι πολύ δειλοί αυτή τη  περίοδο, όμως στο τέλος η Wall Street θα δείξει πόσο αδίστακτη είναι», είχε αναφέρει σε tweet του εκείνη την περίοδο.

    Και συνέχισε: «Το ARKK πρωταγωνιστεί σε αυτή την εποχή. Αν ξέρετε την ιστορία, υπάρχει ένα μοτίβο εδώ και αν το δείτε θα σας βοηθήσει. Εάν δεν τη γνωρίζετε, είστε καταδικασμένοι να το επαναλάβετε».

    Τα δύο προηγούμενα χρόνια, η Κάθι Γουντ είδε τη φήμη της να εκτοξεύεται σε μία περίοδο, όπου τα risky assets αποτελούσαν την πολυπόθητη επένδυση, που όλοι ήθελαν.

    Ο Μπέρι κόντρα στο ρεύμα της Wall Street εκείνη την περίοδο, μία τάση που τον εκτόξευσε στους κορυφαίους επενδυτές και το 2008, όταν σόρταρε αυτό για το οποίο όλοι ήταν σίγουροι ότι δεν σκάσει, τα στεγαστικά δάνεια, πόνταρε εναντίον της Γουντ.

    Η επενδύτρια που τότε βρισκόταν στην κορυφή είχε απαντήσει στον Μπέρι ότι αδυνατούσε να καταλάβει τις «αγαπημένες της μετοχές τεχνολογίας», και γι’ αυτό δεν αναγνωρίζει τη δυναμική ανάπτυξής τους και τις ελκυστικές ευκαιρίες.

    Η άνοδος και η πτώση της Κάθι Γουντ

    Tο 2014, η Κάθι Γουντ  ίδρυσε την Ark Invest (ARKK),  τη δική της εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων που ήταν αφιερωμένη στην επένδυση σε εταιρείες που «προκαλούν αναστάτωση με τις δυνατότητές τους», όπως είχε αναφέρει, «σε εταιρείες που θα αλλάξουν τον κόσμο».

    Το όνομα «Ark», σημαίνει κιβωτός  και είναι επίσης το ακρωνύμιο της «Ενεργής Ερευνητικής Γνώσης» (Active Research Knowledge).

    Πριν λίγες ημέρες το ETF ARK Innovation κατέρρευσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Πλέον διαχειρίζεται 7,1 δις δολαρίων, όταν στις αρχές του 2022, το ποσό ήταν σχεδόν διπλάσιο και άγγιζε τα 16 δις δολάρια και τον Φεβρουάριο του 2021 ήταν 28 δις δολάρια.

    Το fund έχει χάσει το 62% της αξίας του μέσα στο 2022, μία βουτιά διπλάσια από τον ρυθμό απωλειών στον S&P 500.

    «Έχουμε πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε», παραδέχθηκε η Κάθι Γουντ πριν μερικές εβδομάδες σε ομιλία της. «Οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια αυτή την περίοδο και δεν βλέπουν ότι το fund έχει μακροπρόθεσμους στόχους».

    Η βουτιά του fund δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα που επικρατούσε πριν δύο χρόνια. Το ETF της Κάθι Γουντ εκτοξεύτηκε κατά 150% το 2020. Πολλοί πίστεψαν στο όραμα της Γουντ και για αρκετούς αναλυτές, οι πιστοί ακόλουθοι είναι αυτοί που κρατάνε το fund ισχυρό.

    Παρά τις τεράστιες απώλειες, το fund κατέγραψε μέσα στο 2022 1,3 δις δολάρια καθαρές εισροές, σε μία χρονιά, που οι τεχνολογικές μετοχές γκρεμίστηκαν και ο Nasdaq μπήκε δύο φορές σε περιοχή bear market μέσα στο 2022.

    Διαβάστε επίσης:

    O Mr. Big Short, οι χρησμοί του για την οικονομία και το επενδυτικό του στυλ



    ΣΧΟΛΙΑ