• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε ξενοδοχείο στο Μανχάταν με ηλεκτρονικό βραχιολάκι ο Ελβετός trader Μαρκ που κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Λαβίδα

    • Bloomberg
    Ο Τηλέμαχος Λαβίδας με την σύζυγό του και ο Μαρκ Ντεμαν Ντεπί (Marc Deman-Depih) με την σύζυγό του

    Ο Τηλέμαχος Λαβίδας με την σύζυγό του Κατερίνα και ο Μαρκ Ντεμαν Ντεπί (Marc Deman-Depih) με την σύζυγό του


    Ο Ελβετός trader Μαρκ Ντεμάν Ντεμπί, που ισχυρίζεται ότι κέρδισε 70 εκατ. δολάρια χρησιμοποιώντας απόρρητες πληροφορίες που συγκέντρωνε από τραπεζίτες, βγήκε από τη φυλακή της Νέας Υόρκης όπου βρισκόταν, με εγγύηση ομόλογο 10 εκατ. δολαρίων, μετά τη συμμετοχή του ως μάρτυρας στη δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα, που έριξε φως στο διεθνές κύκλωμα insider trading.

    O Ντεμάν Ντεμπί, είναι εκτός φυλακής από την περασμένη εβδομάδα και διαμένει σε ξενοδοχείο στο Μανχάταν, ενώ οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν έγκριση για τον κατ’οίκον περιορισμό του σε ένα διαμέρισμα, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι, σύμφωνα με αρχείου του δικαστηρίου. Θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του και τα παιδιά του, οι οποίοι θα λάβουν visa από τη Σερβία για να βρεθούν κοντά του.

    Ο trader παραδέχθηκε ότι ήταν μέλος ενός διεθνούς δικτύου ανταλλαγής και εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών μέσω του οποίου δημιουργήθηκαν κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από πληροφορίες που αφορούσαν φαρμακευτικές εταιρείες. Συνελήφθη στη Σερβία το 2018, στη συνέχεια κρυφά κρατήθηκε από τις αμερικανικές αρχές, προτού δηλώσει ένοχος σε 38 ποινικές υποθέσεις, κατά τη διάρκεια ακρόασης που ήταν κλειστή για το κοινό.

    Ο trader συμφώνησε να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς ερευνητές με την ελπίδα να εξασφαλίσει επιείκεια στην καταδίκη του. Κατέθεσε στην δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα, ο οποίος στις 15 Ιανουαρίου καταδικάστηκε για την αποκάλυψη μυστικών πληροφοριών που έμαθε από τον πατέρα του, πρώην στέλεχος της Ariad Pharmaceuticals Inc., που εδρεύει στη Βοστώνη.

    Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Ντεμάν Ντεμπί εξήγησε πως λειτουργούσε το κύκλωμα, πώς λάμβανε τις απόρρητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου πληρωμής των διεφθαρμένων τραπεζιτών. Παράλληλα, δήλωσε ότι ο ίδιος υπέκλεψε πληροφορίες από πρώην φιλενάδα που, η οποία ήταν τραπεζικό στέλεχος στην Goldman Sachs Group Inc.

    Ο Ελβετός trader θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εισαγγελείς ενώ θα βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό και θα μεταφέρει στην κυβέρνηση τα 49 εκατ. δολάρια που του έχουν κατασχέσει. Επίσης, θα έχει η δυνατότητα να βγαίνει έξω για εκδηλώσεις θρησκευτικού περιεχομένου, για επίσκεψη σε γιατρούς, για την παρουσία του στο δικαστήριο, για τις συναντήσεις με τους δικηγόρους του,  ενώ θα έχει στη διάθεση του και τέσσερις ώρες την εβδομάδα για ψώνια και άλλες υποχρεώσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ