• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τα δάκρυα, η έκκληση του Τηλέμαχου Λαβίδα λίγο πριν το τέλος και η εμπλοκή Γάλλου συλλέκτη στην υπόθεση

    • Bloomberg


    O Τηλέμαχος Λαβίδας, 39 ετών, ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος που δικάστηκε στις ΗΠΑ για τη συμμετοχή του στο κύκλωμα insider trading που απέφερε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από παράνομες πληροφορίες που αφορούσαν φαρμακευτικές εταιρείες, τις οποίες διακινούσαν τραπεζίτες και στελέχη εταιρειών. Παρά το γεγονός ότι ο Λαβίδας έπαιξε μικρό ρόλο στο κύκλωμα, η δίκη του στη Νέα Υόρκη έριξε φως στο πώς ένας διεφθαρμένος Ελβετός trader και άλλοι εκμεταλλεύονταν τις επαφές που είχαν σε τρεις ηπείρους για να λαμβάνουν πληροφορίες που επηρέαζαν την αγορά.

    Ο Λαβίδας κρίθηκε ένοχος και για τις επτά κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, συμπεριλαμβανομένων της χρηματιστηριακής απάτης και της συνωμοσίας, μετά τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με την Ariad Pharmaceuticals Inc. που είχε μάθει από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Οι ένορκοι διαπίστωσαν ότι ο Λαβίδας έδινε πληροφορίες στον Γιώργο Νίκα, τον Έλληνα επιχειρηματία που έχει ακίνητα και εστιατόρια στη Νέα Υόρκη. Ο Νίκας χρησιμοποίησε τις πληροφορίες αυτές προκειμένου να κερδίσει 4,7 εκατ. δολάρια μέσω χρηματιστηριακών συναλλαγών, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές.

    Ο Λαβίδας έλαβε λιγότερα ως αντάλλαγμα, υποστήριξαν οι εισαγγελείς. Έδωσε τις πληροφορίες λόγω της φιλίας του με τον Νίκα και σε αντάλλαγμα η σύζυγος του Νίκα επένδυσε 500.000 δολάρια στην start up εταιρεία ειδών διατροφής που είχε, τη Mediterra, ανέφερε το κατηγορητήριο.

    Η Αμερικανίδα δικαστής Denise Cote είπε ότι θα ανακοινώσει την ποινή του στις 17 Απριλίου. Απειλείται με φυλάκιση έως οκτώ χρόνια. Η δικαστής απέρριψε το αίτημα του Λαβίδα να αποφασιστεί η ποινή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    Ο Λαβίδας βρίσκεται στη φυλακή και συγκεκριμένα στις ομοσπονδιακές φυλακές του Μανχάταν (Metropolitan Correctional Center) μετά τη σύλληψή του τον Οκτώβριο, αφού η Cote αρνήθηκε το προτεινόμενο πακέτο εγγύησης ύψους 26 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από τη δίκη. Ο επιχειρηματίας πιθανότατα θα εκτίσει την ποινή του σε μια λιγότερο σκληρή φυλακή από το MCC που βρίσκεται τώρα, όπου ο κατηγορούμενος για σωματεμπορία Jeffrey Epstein κρεμάστηκε τον περασμένο Αύγουστο εν αναμονή της δίκης του.

    “Είναι ένα δύσκολο μέρος για να βρίσκεται ένα άτομο σαν αυτόν”, είπε ο δικηγόρος του Λαβίδα, Τζόναθαν Στρίτερ, στη δικαστή.

     Ο μάρτυρας

    Τα μέλη της οικογένειας του Λαβίδα ξέσπασαν σε κλάματα την Τετάρτη, όταν ο κατηγορούμενος έβγαλε το σακάκι, τη ζώνη και τη γραβάτα του και ετοιμάστηκε να επιστρέψει στη φυλακή του Μανχάταν.

    Οι ένορκοι συνεδρίασαν για λιγότερο από μία ημέρα μετά το τέλος της δίκης που διήρκεσε μία εβδομάδα. Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας της κυβέρνησης εναντίον του Λαβίδα ήταν ο Ελβετός trader, Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί, o οποίος είπε ότι συμμετείχε στο κύκλωμα που έβγαλε πάνω από 70 εκατ. δολάρια από εσωτερική πληροφόρηση.

    Ο ίδιος έχει δηλώσει ένοχος για 38 κατηγορίες και συμφώνησε να συνεργαστεί με τους δικαστές με την ελπίδα να πετύχει μείωση της ποινής του. Επίσης συμφώνησε στην κατάσχεση 49 εκατ. δολαρίων παράνομων κερδών που είχε βγάλει. Ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, Μπράιαν Κοέν, που είχε κατηγορηθεί ότι διέρρευσε πληροφορίες στον Ντεμάν-Ντεμπί, δήλωσε ένοχος για συνωμοσία στις 7 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά την έναρξη της δίκης Λαβίδα.

    Ο Ελβετός trader κατέθεσε ότι έλαβε πληροφορίες για την Ariad που τον βοήθησαν να βγάλει κέρδη από τον Νίκα, ο οποίος είχε πρόσβαση στo ΔΣ της εταιρείας μέσω του Λαβίδα και του πατέρα του, Θανάση Λαβίδα, ο οποίος δεν κατηγορείται. Ο πατέρας Λαβίδας, ο οποίος δεν είναι πλέον μέλος στο ΔΣ της Ariad, είναι διευθύνων σύμβουλος της Lavipharm, της οικογενειακής φαρμακοβιομηχανίας, με έδρα την Ελλάδα. Ο Ντεμάν-Ντεμπί κατέθεσε ότι συνάντησε μία φορά τον Λαβίδα, το 2011, και ποτέ δεν τον είδε να διαρρέει εμπιστευτικές πληροφορίες.

    Τα στοιχεία εναντίον του Λαβίδα ήταν ως επί το πλείστον περιστασιακά, ενώ οι εισαγγελείς επικεντρώθηκαν σε ένα χρονοδιάγραμμα που έδειχναν κλήσεις μεταξύ του Λαβίδα και του πατέρα του, ακολουθούμενες από επικοινωνίες με τον Νίκα, και στη συνέχεια τον Νίκα να κάνει συναλλαγές σε μετοχές της Ariad αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Ο Νίκας είναι στην Ελλάδα και θεωρείται φυγάς από τις Η.Π.Α.

    Οι δικηγόροι του Λαβίδα υποστήριξαν ότι οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν στον Νίκα από μία τραπεζίτισσα της Centerview Partners, η οποία ήταν μέλος του κυκλώματος και ότι ο πελάτης τους δεν μετέφερε ποτέ μυστικά της εταιρείας.

    Ο Ντεμάν-Ντεμπί, ο οποίος κρατείται από την σύλληψη του στη Σερβία το 2018, κατέθεσε ότι είχε στο διαμέρισμά του ένα χρηματοκιβώτιο γεμάτο μετρητά και πλήρωσε 12 εκατ. δολάρια σε ένα Γάλλο συλλέκτη έργων τέχνης, τον John Dodelande, για πληροφορίες που έλαβε από τραπεζικές πηγές.

    Ο Dodelande, στον οποίο δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, λάμβανε πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένης της Νταρίνα Γουίνσδορ, πρώην στέλεχος της Centerview και του Μπένζαμιν Τέιλορ, ο οποίος εργάζονταν στην Moelis & Co., σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Οι δυο τους διέμεναν σε ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο και αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις αλλά δεν έχουν συλληφθεί. Η Γουίνσδορ είχε πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούσαν την Ariad μέσω της εργασίας της στην Centerview, υποστήριξες η υπεράσπιση του Λαβίδα.

    Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι Τέιλορ και Γουίνσδορ μερικές φορές επικοινωνούσαν με κώδικες, χρησιμοποιώντας τα ονόματα κατοικίδιων, Pops και Popsy, στην ηλεκτρονική τους αλληλογραφία. Έχουν κατηγορηθεί ότι διέρρεαν εμπιστευτικές πληροφορίες για 22 εταιρείες.



    ΣΧΟΛΙΑ