• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Δίκη Λαβίδα: Ο μυστηριώδης trader Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί «έδωσε» τον Τηλέμαχο και τον Θανάση Λαβίδα

    • Bloomberg
    Δίκη Τηλέμαχου Λαβίδα:Τι θα αποκαλύψει ο Γαλλοελβετός trader στη σημερινή δίκη

    Τηλέμαχος Λαβίδας


    Από τη σύλληψή του στη Σερβία, το 2018, είχε να εμφανιστεί δημοσίως ο μυστηριώδης Ελβετός trader, που συνδέεται με την υπόθεση insider trading που απασχολεί τις αμερικανικές Αρχές και θα καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας, αφού δήλωσε ένοχος, στη δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα.

    Σύμφωνα με τις αμερικανικές διωκτικές Αρχές, ο Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί και ο Γιώργος Νίκας ήταν κεντρικά πρόσωπα στο δίκτυο που χρησιμοποιούσε εσωτερικές πληροφορίες με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου κέρδους.

    Ο Ελβετός trader, που συνεργάζεται πλέον με τις Αρχές των ΗΠΑ ελπίζοντας να πέσει στα… μαλακά, ξεκίνησε την κατάθεσή του μία ημέρα αφότου ο Μπράιν Κοέν, ο 33χρονος πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, παραδέχτηκε την ενοχή του για την παροχή εμπιστευτικών πληροφοριών.

    Ο 49χρονος Ντεμάν-Ντεμπί είπε στους ενόρκους ότι αυτός και ο Νίκας «έπαιξαν» μετοχές της Ariad Pharmaceuticals Inc., στην οποία πρώην μέλος του ΔΣ ήταν ο πατέρας του Τηλέμαχου Λαβίδα, Θανάσης.

    Ο Νίκας «μου είπε ότι έπαιρνε τις πληροφορίες από έναν φίλο και τον πατέρα του» είπε ο Ντεμάν. Ερωτηθείς από τον βοηθό εισαγγελέα, είπε και τα ονόματα: «Τηλέμαχος Λαβίδας και ο πατέρας του».

    Όταν ρωτήθηκε πώς έπαιρνε τις πληροφορίες ο Νίκας, ο Ντεμάν-Ντεμπί απάντησε πως ήταν κοντινός φίλος με τον Λαβίδα. «Μιλούσαν στο τηλέφωνο και είχαν συχνές συναντήσεις στο σπίτι του Νίκα στην Νέα Υόρκη και στο εστιατόριό του» είπε.

    Ο Ελβετός trader, που κρατείται σε αμερικανικές φυλακές, είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της δίκης Λαβίδα, που εστιάζει στο insider trading επί μετοχών της Ariad, και της ευρύτερης συνωμοσίας που ερευνούν οι αμερικανικές Αρχές από το 2013. Ο Λαβίδας ισχυρίζεται ότι οι πληροφορίες που έδινε στον Νίκα προέρχονταν από την πρώην τραπεζίτη της Centerview Partners, Νταρίνα Ουίνδσορ.

    Ο Γιώργος Νίκας, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για insider trading, βρίσκεται στην Ελλάδα και θεωρείται φυγόδικος από τις ΗΠΑ. Διαθέτει ένα πολυτελές διαμέρισμα και εστιατόρια στην Νέα Υόρκη.

    Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και στην Ουίνδσορ, για την οποία οι Αρχές εκτιμούν ότι βρίσκεται στην Ταϊλάνδη.

    Οι διωκτικές Αρχές των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο Λαβίδας έδινε πληροφορίες στον Νίκα με αντάλλαγμα διάφορες εξυπηρετήσεις, μεταξύ των οποίων δάνειο 500.000 δολαρίων από την σύζυγό του Νίκα στην εταιρεία του Λαβίδα, Mediterra Inc.

    Ντυμένος με την μπλε στολή της φυλακής, ο Ντεμάν-Ντεμπί, με σκούρα μαλλιά και γένια, κατέθεσε για μόλις 40 λεπτά στο τέλος της ημέρας. Μιλούσε με σιγανή φωνή φωνή και βαριά προσφορά, με αποτέλεσμα να του ζητηθεί αρκετές φορές να μιλήσει πιο δυνατά.

    Η κατάθεσή του αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, και αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση.

    Ο Ντεμάν-Ντεμπί, που δήλωσε ένοχος για 38 αδικήματα, είπε στους ενόρκους ότι συνελήφθη στο Βελιγράδι, όπου κρατούνταν με διεθνές ένταλμα σύλληψης.

    Το όνομά του είχε κρατηθεί μυστικό σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

    «Χρησιμοποιούσα πληροφορίες, μυστικές πληροφορίες, τις οποίες έπαιρνα από πηγές μου -τραπεζίτες, εργαζόμενους σε εταιρείες- για να κάνω παράνομο trading» κατέθεσε ο ίδιος.



    ΣΧΟΛΙΑ