• Άρθρα

    Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί: Ο trader με τις Porsche που βρέθηκε από τη Μύκονο στα υγρά κελιά της Νέας Υόρκης (ή γιατί ο Νίκας δεν πάει στις ΗΠΑ)

    Ο Ελβετός trader Μαρκ Ντεμάν Ντεμπί και ο επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας


    Οι Αμερικανοί εισαγγελείς και το FBI στις ΗΠΑ είναι σκληρά παιδιά. Η χώρα αυτή δίνει τρομερές ευκαιρίες για να γίνει κάποιος πλούσιος ή πολύ πλούσιος αλλά εάν σε πιάσει το FBI, απλά σβήνεις από τον χάρτη.

    Οι αρχές των ΗΠΑ προκειμένου να λυγίσει ένας κατηγορούμενος κάνουν τα πάντα. Τον αφήνουν στη φυλακή βρώμικο, τον παρουσιάζουν με πορτοκαλί στολή στα δικαστήρια και φυσικά του παίρνουν ό,τι έχει και δεν έχει.

    Και να μην μιλήσουμε για τις ποινές, ειδικά στο οικονομικό έγκλημα. Κάθε κατηγορία και μια εξοντωτική ποινή. Λογικό είναι.

    Οι 90.000 αναγνώστες του mononews.gr

    Θα σας περιγράψω δυο παραδείγματα με αφορμή την δίκη του επιχειρηματία Τηλέμαχου Λαβίδα που την παρακολουθούν με ενδιαφέρον τουλάχιστον 90.000 αναγνώστες του mononews.gr καθημερινά.

    Η δίκη διεξάγεται στην Νέα Υόρκη και το mononews.gr, από την πρώτη ημέρα της έναρξης της διαδικασίας, βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τσάκα.

    Ο Λαβίδας λοιπόν δικάζεται, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές του Νοτίου Τομέα της NYC, για συμμετοχή σε ένα διεθνές κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης με μετοχές.

    Κυρίαρχο ρόλο στο κύκλωμα, σύμφωνα πάντα με τους εισαγγελείς στις ΗΠΑ είχαν, μεταξύ άλλων, ο επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας και ένας Ελβετός trader, ο περίφημος Marc Demand-Debih.

    Ο Μαρκ ήταν γνωστός στην Αθήνα και τη Μύκονο. Κυκλοφορούσε με ωραίες γυναίκες (πριν παντρευτεί φυσικά) και Porsche και κάθε  χρόνο πήγαινε στην Μύκονο με σκάφος και ξόδευε πολλά μα πάρα πολλά λεφτά.

    Σε σημείο που όλοι απορούσαν πως ένας trader ξοδεύει τόσα χρήματα. Ο Ελβετός trader, σύμφωνα με το FBI, ήταν φίλος του Έλληνα επιχειρηματία Γιώργου Νίκα.

    Όμως συνελήφθη προ έτους στην Σερβία και λίγους μήνες μετά εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Ο ίδιος συμφώνησε να συνεργαστεί με το FBI τον Μάιο του 2019 και έδωσε τους πάντες και τα πάντα για το περίφημο κύκλωμα Insider trading. Ονόματα, ποσά και πώς ακριβώς το κύκλωμα, με τις απόρρητες πληροφορίες που είχε, αγόραζε και πουλούσε μετοχές και παράγωγα.

    Ένας ερευνητής του FBI υπολόγισε τα κέρδη του κυκλώματος σε πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

    Με πορτοκαλί στολή στο δικαστήριο

    Τι έκανε όμως η αμερικανική δικαιοσύνη;  Απαίτησε από τον Marc να πληρώσει πρόστιμο 49 εκατ. δολάρια όπως τουλάχιστον αποκαλύφθηκε στην δική του Τηλέμαχου Λαβίδα, την Τρίτη 7 Ιανουαρίου. Ο Mark είναι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Έλληνα 39χρονου επιχειρηματία.

    Το FBI τον έσυρε στην δίκη του Λαβίδα φορώντας του την περίφημη πορτοκαλί στολή ενώ ήταν αξύριστος και τα μαλλιά του είχαν μεγαλώσει αρκετά. Μάλιστα ίσα – ίσα που μιλούσε με αποτέλεσμα η δικαστής της έδρας να τον παρακαλέσει πολλές φορές να μιλάει ποιο δυνατά. Μάλιστα είναι φυλακισμένος σε μια από τις πιο σκληρές φυλακές του Μανχάταν.

    Με λίγα λόγια, τον διέλυσαν. Καλώς η κακώς δεν θα το σχολιάσω. Έτσι δουλεύει σε πολλές χώρες η δικαιοσύνη.

    Τι συμβαίνει με τον Γιώργο Νίκα

    Ο Έλληνας επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας ενώ του έχουν απαγγελθεί, σύμφωνα με την εισαγγελία του νοτίου τομέα της Νέας Υόρκης, 31 κατηγορίες, του έχουν παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία και έχει εκδοθεί ένταλμα  σύλληψης, εν τούτοις παραμένει στο ασφαλές καταφύγιο που λέγεται Ελλάδα.

    Προσπαθεί μέσω των δικηγόρων του να ξεπαγώσει την περιουσία του στις ΗΠΑ, αλλά η απάντηση των Αμερικάνων σε τέτοιες περιπτώσεις, οπως έγραψε και σε ρεπορτάζ του το Bloomberg , είναι «ή έρχεσαι στη Νέα Υόρκη για να δικαστείς ή ξεχνάς ό,τι έχεις στην Αμερική».

    Ο Νίκας θεωρείται απίθανο να ταξιδέψει μέχρι την Αμερική. Προφανώς προτιμάει να μένει στην Αθήνα και στην κατοικία του στο Π. Ψυχικό.



    ΣΧΟΛΙΑ