• Business

    Τηλέμαχος Λαβίδας: Επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 100 ώρες κοινωνικής εργασίας και καλή διαγωγή

    • NEA ΥΟΡΚΗ-Του Δημήτρη Τσάκα

    Τηλέμαχος Λαβίδας(Telemaque Lavidas)-Επιχειρηματίας


    Στην Ελλάδα πρόκειται να ταξιδέψει ο επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας, ο οποίος πέρασε αρκετούς μήνες σε ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ όταν κρίθηκε ένοχος για την συμμετοχή στο σκάνδαλο «Insider Trading», που ξέσπασε τον Οκτώβριο 2019.

    Αποφυλακίστηκε δύο μήνες νωρίτερα από όσο προέβλεπε η ποινή που του επιβλήθηκε και συγκεκριμένα τον περασμένο Αύγουστο, ωστόσο παραμείνει υπό τριετή επιτήρηση. Με έγγραφο που έστειλε ο δικηγόρος του Jonathan R. Streeter στην δικαστή Denice L. Cote, ζήτησε την άδεια να ταξιδέψει ο επιχειρηματίας στην Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους, κατά το διάστημα 6 Απριλίου έως 15 Απριλίου 2021.

    Όπως επισημαίνει, η επόπτρια του Τηλέμαχου Λαβίδα, Zondra Jackson, τον ενημέρωσε ότι υπηρεσία επιτηρήσεων συναινεί στο αίτημα του. Ο επιχειρηματίας βρίσκεται ήδη υπό επιτήρηση για περισσότερο από έξι μήνες, που είναι και το απαιτούμενο διάστημα που χρειάζεται η αρμόδια υπηρεσία για να του επιτρέψει τα διεθνή ταξίδια. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο δικηγόρος του μέχρι τώρα έχει επιδείξει καλή διαγωγή.

    Σύμφωνα με το έγγραφο που κατατέθηκε στο δικαστήριο, “ο κ. Λαβίδας έχει ήδη ολοκληρώσει τις 100 ώρες κοινωνικής εργασίας που απαιτούνται στο πρώτο έτος επιτήρησής του. Εκτέλεσε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εργασίας σε τρεις οργανισμούς: Το Meals on Wheels, την Εκκλησίας της Ελλάδας που φροντίζει για τους άστεγους, και έναν οργανισμό που ονομάζεται Econnected, ο οποίος παρέχει διδασκαλία σε μη προνομιούχα παιδιά.

    “Ο κ. Λαβίδας εργάζεται επίσης στην οικογενειακή επιχείρηση, όπου εργαζόταν και πριν από τη σύλληψή του. Σκοπεύει να ταξιδέψει στην Ελλάδα για μια σειρά θεμάτων που αφορούν αυτή την επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων επειγόντων ζητημάτων σχετικά με την πιθανότητα κατασκευής νέου εργοστασίου στη χώρα”, αναφέρεται στην επιστολή.

    Η σύζυγός του και δύο παιδιά του, ένα από τα οποία γράφτηκε πρόσφατα και θα πάει σε βρεφονηπιακό σταθμό στη Νέα Υόρκη το ερχόμενο φθινόπωρο, θα παραμείνουν στη Νέα Υόρκη όταν ο ίδιος θα ταξιδέψει.

    Ο κ. Λαβίδας, σύμφωνα με το έγγραφο, έχει πληρώσει όλα τα πρόστιμα και την αποζημίωση που αφορούσαν την υπόθεση του. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας έχει βάλει σε ένα λογαριασμό και το ποσό των 93.215.50 δολαρίων που θα πρέπει να πληρώσει ο ίδιος εάν δεν το καταβάλει ο Μαρκ Ντεμάν Ντεμπί, o βασικός μάρτυρας κατηγορίας του και μέλος του κυκλώματος Insider Trading.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ομοσπονδιακές αρχές όρισαν ως αποζημίωση της φαρμακευτικής εταιρείας Ariad Pharmaceuticals το ποσό των 186.430,99 δολαρίων, το οποίο έπρεπε να καταβάλουν από κοινού ο Λαβίδας και ο Ντεμπί. Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, σε περίπτωση που ο δεύτερος δεν καταβάλει αυτό που του αναλογεί τότε ο Λαβίδας θα κληθεί να πληρώσει το υπόλοιπο σε διάστημα τριών μηνών μετά την εκπνοή της περιόδου που θα μεσολαβήσει από την ανακοίνωση της ποινής του Ντεμπί.

    Στις 9 Μαρτίου ο Τηλέμαχος Λαβίδας έλαβε την άδεια από το Δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης ώστε να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

    Η δίκη του Τηλεμάχου Λαβίδα, διεξήχθη στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Νοτίου Μανχάταν (United States District Court for the Southern District of New York) υπό της περιφερειακού δικαστού Denice L. Cote. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020 με τις εισαγωγικές δηλώσεις του εισαγγελέα Daniel Tracer και του δικηγόρου του Λαβίδα, Jonathan R. Streeter και ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου με τις ανακεφαλαιώσεις των εισαγγελέων και της υπεράσπισης.

    Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 η Επιτροπή των Ενόρκων έκρινε ένοχο τον επιχειρηματία για διαρροή απόρρητων πληροφοριών που γνώριζε από τον πατέρα του, Θανάση Λαβίδα, ο οποίος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Ariad Pharmaceuticals.

    Η δικαστής Denice L. Cote όρισε την 17η Απριλίου 2020, ως ημέρα ανακοίνωσης της ποινής. Ωστόσο, η πανδημία  και ο εγκλεισμός άλλαξαν τα δεδομένα και η ανακοίνωση της ποινής έγινε διαδικτυακά την Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020.

    Διαβάστε ακόμα:

    Τηλέμαχος Λαβίδας: Ελεύθερος σε 75 ημέρες – Γιατί θα πληρώσει 93.215$ – Ολόκληρη η απολογία του

    Τηλέμαχος Λαβίδας: Αποφυλακίστηκε αλλά μπαίνει σε επιτήρηση τριών ετών

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ