• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πλατίνα: Εκτίναξη πάνω από τα 1.300 δολάρια για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια – Κέρδη 21% από τις αρχές του έτους

    • Bloomberg


    Η τιμή της πλατίνας εκτινάχθηκε πάνω από τα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των έξι ετών, με μοχλό τις προσδοκίες ότι η ανάκαμψη της βιομηχανικής ζήτησης και οι αυστηρότεροι κανόνες εκπομπών θα ενισχύσουν την προσφορά του μετάλλου.

    Αντίθετα, ο χρυσός κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Οι αυστηρότεροι κανονισμοί για την ρύπανση που απαιτούν από τους κατασκευαστές οχημάτων να χρησιμοποιούν περισσότερη πλατίνα στους καταλύτες, δίνουν ώθηση στις τιμές, δήλωσε η Margaret Yang, αναλύτρια στην DailyFX.

    Η πλατίνα έχει σημειώσει άνοδο 21% φέτος, καθώς το discount στο άλλο μέταλλο, το παλλάδιο, επίσης αυξάνει τις προσδοκίες ότι θα αυξηθεί η χρήση του. Οι προοπτικές βελτιώθηκαν περαιτέρω από την διακοπή που σημειώθηκε σε ένα από τα βασικά διυλιστήρια της Νοτίου Αφρικής, το οποίο πιθανότατα θα οδηγήσει σε έλλειμμα του μετάλλου φέτος, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Επενδύσεων Πλατίνας.

    Platinum futures trade above $1,300 for the first time since 2014

    “Η πλατίνα έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεράσει σε απόδοση το χρυσό από το Νοέμβριο του 2020, καθώς οι ελπίδες για αναθέρμανση της οικονομίας και η προβλεπόμενη ανάκαμψη στις πωλήσεις των αυτοκινήτων παγκοσμίως αυξάνουν τις προοπτικές της ζήτησης για το λευκό μέταλλο”, δήλωσε η Yang.

    Tα futures της πλατίνας ενισχύθηκαν μέχρι και 4,4% και διαμορφώθηκαν στα 1.314,40 δολάρια ανά ουγγιά. Στη spot αγορά η τιμή της αυξήθηκε μέχρι και 4% και διαπραγματεύονταν στα 1.304,42 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2014.

    Ο χρυσός από την άλλη πλευρά, υποχώρησε, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στον αργό ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας, στα προγράμματα εμβολιασμού που βρίσκονται διεθνώς σε εξέλιξη και στον αντίκτυπο τους στην ανάπτυξη.

    Ο χρυσός κινδυνεύει να «γίνει το ξεχασμένο μέταλλο», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank.

    Το χρυσό υποχώρησε νωρίτερα στο Λονδίνο κατά 0,2%, στα 1.820,27 δολάρια, ενώ ενισχύθηκε κατά 0,6% την περασμένη εβδομάδα.

    Σε υψηλά 8ετίας το ασήμι με άλμα 9% λόγω… Reddit

    Ο χειρότερος Ιανουάριος της τελευταίας δεκαετίας για τον χρυσό – Καθοριστικό το επίπεδο των 1.800 δολαρίων

    Χρυσές λίρες βάρους… 691,6 κιλών πούλησαν πέρσι οι Έλληνες- Πάνω από 3 εκατ. κομμάτια οι πωλήσεις στα 19 χρόνια του ευρώ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ