• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πάνω από τα 100 ευρώ το φυσικό αέριο στην Ευρώπη με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία

    • Bloomberg
    φυσικό αέριο αγωγοί Bloomberg


    Η τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη αυξήθηκε πάνω από τα 100 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 190 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου, αναφέρει το Bloomberg.

    Οι προσεχείς δημοπρασίες για τη χωρητικότητα στους ουκρανικούς αγωγούς και στον σταθμό Mallnow της Γερμανίας θα δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα για το πόσο σοβαρά εξετάζει η Ρωσία την αύξηση των ροών προς τη Δύση. Ενώ ο μεγαλύτερος προμηθευτής της περιοχής έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να ξαναγεμίζει του ευρωπαϊκούς χώρους αποθήκευσης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, δεν έχει αξιοποιήσει τις βραχυπρόθεσμες δημοπρασίες για να στείλει περισσότερα καύσιμα.

    «Η δημοπρασία της Τρίτης για παράδοση την 1η Δεκεμβρίου θα δώσει τον τόνο για έναν μήνα», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, αναλυτής για το ευρωπαϊκό αέριο και το LNG στην ICIS. «Αυτές οι προσεχείς δημοπρασίες χωρητικότητας θα παρακολουθούνται με προσοχή από την αγορά εν αναμονή οποιουδήποτε σήματος σχετικά με τις ροές από τη Ρωσία».

    Gas prices rise as colder weather further tightens the market

    Το συμβόλαιο αναφοράς για τον επόμενο μήνα σκαρφαλώνοντας έως και στα 101 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο ICE Endex στο Άμστερνταμ. Το συμβόλαιο αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε έως και 251,44 πένες ανά θερμική μονάδα.

    Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξαντλούνται γρήγορα με τα επίπεδα να μειώνονται περισσότερο από 10% από την αρχή του μήνα. Οι αποθήκες είναι τώρα γεμάτες κατά 70%, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας που είναι το 85% για αυτήν την εποχή του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

    Στη Γερμανία τον Δεκέμβριο η τιμή εκτινάχθηκε έως και 20% στα 241 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ανάλογη άνοδο κατά 21% σημειώθηκε και στη Γαλλία, στα 384 ευρώ στο European Energy Exchange AG.

    Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας ενίσχυσαν τον πληθωρισμό και έχουν επηρεάσει τον κλάδο της ενέργειας σε όλο τον κόσμο, με εταιρείες λιανικής από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Σιγκαπούρη να καταλήγουν σε χρεοκοπία και ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες ενέργειας της ηπείρου να περιορίζουν τις συναλλαγές ενόψει της υψηλής αστάθειας. Οι εξαγωγείς φυσικού αερίου, από την άλλη πλευρά, κατάφεραν να αποκομίσουν κέρδη ρεκόρ.

    Η Gazprom PJSC ανακοίνωσε χθες ότι τα καθαρά της έσοδα αυξήθηκαν στο υψηλό όλων των εποχών το τρίτο τρίμηνο. Ενώ ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου βλέπει ήδη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου εν μέσω της ανόδου των τιμών, αναμένει ότι τα αιτήματα προμήθειας από τους μακροπρόθεσμους πελάτες του θα παραμείνουν υψηλά το πρώτο τρίμηνο του 2022, δεδομένου του χαμηλού επιπέδου αποθήκευσης στην ήπειρο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Eurostat: Πληθωρισμός ρεκόρ στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο – Στο 4,3% στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ