• Οικονομία

    Eurostat: Πληθωρισμός ρεκόρ στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο – Στο 4,3% στην Ελλάδα

    Πακέτο… παρατάσεων πριν το τέλος του έτους

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Κάθε ρεκόρ σπάνε οι τιμές στην Ευρωζώνη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της.

    Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 4,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ τον Οκτώβριο είχε ενισχυθεί κατά 4,1%. «Οδηγός» στην τεράστια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να είναι για έναν ακόμα μήνα η ενέργεια, η οποία εκτιμάται ότι θα καταγράψει την πιο μεγάλη ετήσια άνοδο (27,4% μετά το 23,7% τον Οκτώβριο).

    Εκτόξευση και στην Ελλάδα

    Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός «εκτοξεύθηκε» και στην Ελλάδα, καθώς βρέθηκε στο 4,3% σε ετήσια βάση.

    Σημειώνεται πάντως, ότι στις εκτιμήσεις της Eurostat των τελευταίων μηνών, απέχει σημαντικά από τα τελικά στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ, καθώς καταγράφονται ακόμα υψηλότερες τιμές.

    Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο η Eurostat είχε εκτιμήσει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα 2,8%, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει τον δείκτη στο 3,4%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το φυσικό αέριο «απογειώθηκε» κατά 132%, το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε «άλμα» κατά 45,9%, τα καύσιμα κατά 22,3%, το ελαιόλαδο κατά 22%, ενώ και το ηλεκτρικό κατέγραψε αύξηση 18,9%.

    Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο, καθώς η αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες του 2022.

    πληθωρισμός

    Διαβάστε επίσης:

    Πληθωρισμός: Φόβοι για «έκρηξη» – Σκέψεις για νέο πακέτο στήριξης για την ακρίβεια

    Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ συζητούν: Τι προκαλεί τη μείωση στα ποσοστά;

    Capital Economics: Πώς μπορεί να επηρεάσει οικονομία, πληθωρισμό, ναύλα, επιτόκια και πετρέλαιο η νέα μετάλλαξη



    ΣΧΟΛΙΑ