• Business

    «Καμένο χαρτί» η Folli Follie, λέει η αγορά – Δυσοίωνο το μέλλον

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Το ερώτημα εάν μπορεί να σωθεί η Folli Follie εδώ που έφθασαν τα πράγματα απασχολεί όλο και πιο έντονα την αγορά. Όσο ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης και οι αρνητικές εξελίξεις διαδέχονται η μια την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν μη αναστρέψιμη την καθοδική πορεία της εταιρείας και αναπόφευκτο το μοιραίο.

    Την εκτίμηση αυτή συμμερίζονται πηγές με γνώση της υπόθεσης, οι οποίες δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους για την κατάληξη της «αμαρτωλής» επιχείρησης. «Δυστυχώς δεν βλέπουμε μέλλον… από τη στιγμή που άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ, το μοιραίο φαντάζει αναπόφευκτο», σημειώνουν χαρακτηριστικά μετά και την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να άρει την προστασία από τους πιστωτές

    Οι ίδιες πηγές μιλώντας στο mononews.gr χαρακτηρίζουν «καμένο χαρτί» την επιχείρηση και θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο μετά απ’ όσα έχουν αποκαλυφθεί να βρεθεί επενδυτής, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη διάσωσης του σαθρού οικοδομήματος που έχτισε η οικογένεια Κουτσολιούτσου, τη στιγμή μάλιστα που και το brand name της έχει υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα.

    Ακόμη και για την κινεζική Fosun, τον συνεργάτη και κάτοχο του 15% της FF, η οποία λέγεται πως ενδιαφέρεται να παίξει το ρόλο του «λευκού ιππότη» εκφράζουν αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις τους.

    Από τη πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η απάτη, υπογραμμίζουν, θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο και να ξεκινήσουν άμεσα οι απαραίτητοι έλεγχοι, και όχι να βρίσκεται ακόμη και σήμερα σχεδόν σύσσωμη η διοίκηση στο πόστο της, με ελάχιστες εξαίρεσης. Σε καμία χώρα του δυτικού κόσμου, πολλώ δε μάλλον στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνουν δεν θα συνέβαινε κάτι ανάλογο.

    «Case study για τα Πανεπιστήμια»

    Για τις ανθρώπους της αγοράς, η περίπτωση της Folli Follie αποτελεί case study παγκοσμίου βεληνεκούς που θα πρέπει να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια για τις αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου, τους ελλιπείς μηχανισμούς ελέγχου αλλά και την αδιαφορία που επέδειξαν οι stake holders αναφορικά με την άσκηση των δικαιωμάτων τους.

    Ειδικότερα για την Fosun και την Rothschild εκτιμούν πως η ουδέτερη στάση που κράτησαν και η πίστωση χρόνου που πρόσφεραν στην οικογένεια Κουτσολιούτσου οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στο γεγονός πως η ζημιά τους θα είναι σχετικά μικρή, μπροστά στα δισεκατομμύρια που διακινούν καθημερινά σε άλλες επενδύσεις. Και όχι σε κάποια ύποπτα παιχνίδια που έπαιξαν με την εταιρεία.

    «Κάποιες φορές τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ ότι φαίνονται. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως απλά έπαιξαν και έχασαν», αναφέρουν με έμφαση.

    Τέλος σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί ανάθεσης του ελέγχου των αναμορφωμένων λογιστικών καταστάσεων της Folli Follie για τη χρήση του 2017 σε νέο διεθνή ελεγκτικό οίκο, μετά την αποχώρηση της ΕY επισημαίνουν πως θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει κάτι τέτοιο χωρίς τη λήψη ισχυρών διασφαλίσεων.

    «Μετά την αποκάλυψη της απάτης, όποιος αναλάβει το εγχείρημα θα φροντίσει να λάβει υψηλές διασφαλίσεις και να θέσει σκληρούς όρους, όπως για παράδειγμα η αποχώρηση της τωρινής διοίκησης. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς το σκάνδαλο της FF είναι αντίστοιχο με αυτό της ιταλικής Parmalat που συγκλόνισε τον κόσμο στις αρχές του 2000», υπογραμμίζουν με έμφαση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς έσκασε η «κανονιά» των 380 εκατ. ευρώ για τους ομολογιούχους των Folli Follie

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο smart Ευάγγελος Μυτιληναίος και τι θα κάνει η FOSUN με τα Folli Follie

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Ιδού το πόρισμα της ΕΛΤΕ για Folli Follie: Ανακαλύπτουν και νέα κόλπα απο την οικογένεια

     



    ΣΧΟΛΙΑ