• Business

    Ιδού το πόρισμα της ΕΛΤΕ για Folli Follie: Ανακαλύπτουν και νέα κόλπα απο την οικογένεια

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Δεν έχουν τέλος “τα κόλπα” της οικογένειας Κουτσολιούτσου της Folli Follie.  Τώρα αποκαλύπτεται απο το πόρισμα της ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου) που εχουν στα χέρια τους ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης και η Ανεξάρτητη Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος,  οτι υπάρχει ένα δάνειο συνολικού ποσού 122 εκατ. ευρώ  απο την Folli Follie προς την εταιρεία Landocean Industrial Limited χωρίς εξασφαλίσεις και χωρίς επιτόκιο δανεισμού χωρίς δικαιολογία και χωρίς να προκύπτει το επιχειρηματικό σκεπτικό.  Πρόκειται για την δεύτερη έκθεση που δημοσιοποιείται μετά της A&M (Αlvarez & Marsal) που αποκάλυπτε ολο το σκάνδαλο της Folli Follie με τους πλαστούς τζίρους και τα πλαστά κέρδη.

    Επιπρόσθετα επιβεβαιώνει η ΕΛΤΕ οτι υπάρχουν τα ήδη γνωστά ευρήματα (απο την Α&Μ) που αφορούν στις εταιρείες NG Boon Soon και Thana Prasertsian. Η ΕΛΤΕ αναφέρεται στις δύο “εταιρείες-σφαγίδα” που εμφανίζονταν ως η μία εμφανίζεται ως πελάτης της FF Group Sourcing Ltd. και η άλλη ως προμηθευτής της, “φουσκώνοντας” τους τζίρους και εξασφαλίζοντας δανειοδότηση. Η ΝG Boon Soon  εμφανίζονταν ως πελάτης της FF Group Sourcing με τζίρους που σχεδόν άγγιζαν το 1 δισ. δολάρια, με έδρα και αποθήκες που δεν έχουν εντοπιστεί.

    Αντίστοιχα, η Τhana Prasertsian, εμφανίζεται να λειτουργεί ως προμηθευτής  της FF Group Sourcing, έχοντας λάβει προκαταβολές 250 εκατ. δολαρίων για την παράδοση προϊόντων. Και για αυτή την εταιρεία δεν επιβεβαιώνονται η έδρα και η ύπαρξη αποθηκευτικών χώρων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛΤΕ επικοινώνησε με αντίστοιχες αρχές σε Χονγκ Κογκ & Ταϊλάνδη, συγκεντρώνοντας στοιχεία και πληροφορίες για τον έλεγχο της,  στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης.

    Από την επικοινωνία αυτή προέκυψε ότι η ελεγκτική εταιρεία Thomas Ng – Chi Wa & Co δεν αποτελούσε μέλος του Financial Report Council (FRC) του Χονγκ Κονγκ, όπου μετέχουν κυρίως οι “μεγάλες” ελεγκτικές εταιρείες, αλλά της επαγγελματικής ένωσης Hong Kong Institute of CPA. 



    ΣΧΟΛΙΑ