• AUTO

    F1: Δεν ξεκινάει με το GP Αυστραλίας!


    Η πρεμιέρα μετατέθηκε για τις 28 Μαρτίου στο Μπαχρέιν και το GP Αυστραλίας πήγε για τις 21/11.

    Όπως είχαμε γράψει πριν από μέρες η πρεμιέρα του πρωταθλήματος δεν θα γίνει στη Μελβούρνη. Η F1 αντιμετωπίζει πολλά οργανωτικά και οικονομικά θέματα και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε επίσημα πλέον πως το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει μια βδομάδα αργότερα, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στο Σακχίρ και θα τελειώσει μια βδομάδα αργότερα στις 12/12 στο Άμπου Ντάμπι. Συνεχίζει να αριθμεί 23 αγώνες, έχουν ανακοινωθεί οι 22 και απομένει ένας ακόμη (Πορτιμάο). Μέχρι το καλοκαίρι είναι προγραμματισμένοι μόνο 5 αγώνες, μετά την πρεμιέρα όλοι εντός Ευρώπης. Θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες να πραγματοποιηθεί αγώνας εντός πόλης (Μονακό).

    Το GP της Αυστραλίας μετατέθηκε για τα τέλη Νοεμβρίου, αυτό δεικνύει τη δέσμευση των οργανωτών στην Μελβούρνη. Αντίθετα το Κινέζικο GP που ήταν προγραμματισμένο δεν βρίσκεται στο νέο πρόγραμμα χωρίς να αποκλείεται επισήμως. Στην πράξη όμως είναι πολύ δύσκολο να γίνει αγώνας εκεί. Φυσικά η Κινέζικη αγορά είναι η πιο σημαντική για όσους κατασκευαστές εμπλέκονται στο πρωτάθλημα. Η Ίμολα βρήκε ξανά από σπόντα θέση στο πρόγραμμα στις 18/4 αν και εφόσον εγκριθούν οι αλλαγές από τη FIA. Στις 2/5 υπάρχει ένα κενό (Ορθόδοξο Πάσχα) που πιθανόν θα καλυφθεί από το Πορτιμάο με το GP της Πορτογαλίας. Δυσκολίες υπάρχουν σε Καναδά, Αζερμπαϊτζάν, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Βραζιλία.

    Επιπλέον το φινάλε έχει 12 αγώνες σε 16 Σαββατοκύριακα και ταξίδι από Βραζιλία, Αυστραλία και από Αυστραλία σε Σαουδική Αραβία. H πτήση μόνο από το Σάο Πάολο στη Μελβούρνη διαρκεί 33 ώρες με ενδιάμεσο σταθμό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μου δύσκολα θα δούμε φέτος περισσότερους αγώνες από πέρυσι και είναι σχεδόν αδύνατο να δούμε πάνω από 20.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της F1, Στέφανο Ντομενικάλι τόνισε: «Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε τον αριθμό αγώνων. Η πανδημία δεν επιτρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όμως το 2020 δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε αγώνες με ασφάλεια. Ήμασταν το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα που ξεκίνησε και σχεδιάζουμε πλέον τη φετινή χρονιά. Έχουμε πλέον την εμπειρία να προσαρμοστούμε στα ρευστά δεδομένα της πανδημίας».

    Ανανεωμένο πρόγραμμα

     

     

    Ημερομηνία        Χώρα
    28/3                         Μπαχρέιν
    18/4                          Ίμολα
    2/5                            Εκκρεμεί επιβεβαίωση
    9/5                            Ισπανία*
    23/5                          Μονακό
    6/6                            Αζερμπαϊτζάν
    13/6                          Καναδάς
    27/6                          Γαλλία
    4/7                            Αυστρία
    18/7                          Μεγ. Βρετανία
    1/8                            Ουγγαρία
    29/8                         Βέλγιο
    5/9                            Ολλανδία
    12/9                          Ιταλία
    26/9                         Ρωσία
    3/10                         Σιγκαπούρη
    10/10                       Ιαπωνία
    24/10                       ΗΠΑ
    31/10                       Μεξικό
    7/11                          Βραζιλία
    21/11                        Αυστραλία
    28/11                       Σαουδική Αραβία
    12/12                       Άμπου Ντάμπι



    ΣΧΟΛΙΑ