• AUTO

    F1 Αυστραλία: Ταχύτερες οι Ferrari στα ελεύθερα!

    GP AUSTRALIA F1/2022

    GP AUSTRALIA F1/2022


    Oι Σάινθ και Λεκλέρκ ήταν ταχύτεροι στο FP1 και στο FP2 αντίστοιχα. Πολλές αναπηδήσεις, αξιολόγηση της γόμας C5 που έκανε ντεμπούτο.

    Το Άλμπερτ Παρκ έχει αλλάξει μορφή μετά τις αλλαγές στην χάραξή του. Στα μάτια του τηλεθεατή είναι πολύ πιο γρήγορο από παλιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι η διαδρομή είναι μόλις 28m μικρότερη, ο χρόνος στις ελεύθερες δοκιμές είναι ήδη 1.6sec ταχύτερος από το χρόνο της pole το 2019.

    Έχουν γίνει εκτεταμένες αλλαγές σε επτά στροφές, δυο από αυτές καταργήθηκαν τελείως. Οπότε οι στροφές που απέμειναν είναι 14 και η πίστα έχει μήκος μικρότερο κατά 28 μέτρα.

    Η πιο σημαντική τροποποίηση είναι αυτή του σικέιν που σχημάτιζαν οι στροφές 9 και 10: Τώρα είναι πλέον μια παρατεταμένη γρήγορη καμπή. Στις στροφές 1 και 3 έχει γίνει διαπλάτυνση στο εσωτερικό τους όπως και στη στροφή 6 η οποία τώρα είναι σημαντικά πιο γρήγορη.

    Στην άλλοτε στροφή 13 που τώρα είναι η 11 έχει γίνει πιο έντονη η αλλαγή πορείας. Η προτελευταία στροφή (πλέον στροφή 13) έχει διαπλατυνθεί ενώ έχει αλλάξει και η κλίση του οδοστρώματος, έτσι είναι εφικτό να ακολουθήσει κανείς διαφορετικές γραμμές.

    Όλοι οι οδηγοί προσπάθησαν κατά τη διάρκεια των δυο ωρών ελεύθερων δοκιμών να αξιολογήσουν τη χρήση της πολύ μαλακής γόμας C5. Η σκληρή γόμα δε χρησιμοποιήθηκε καθόλου στο FP2 και χρησιμοποιήθηκε λίγο στο FP1.

    H διαδρομή γλιστρούσε πολύ αρχικά, βελτιώνονταν όμως σταδιακά. Η θερμοκρασία στην άσφαλτο ήταν στους 39 βαθμούς Κελσίου στο FP1 και στους 30 βαθμούς Κελσίου στο FP2 που έγινε απόγευμα για τη Μελβούρνη.

    Στον αέρα η θερμοκρασία ήταν στους 21 βαθμούς Κελσίου, η περιοχή βρίσκεται στο μέσο του φθινοπώρου τώρα.

    Οι διαφορές ανάμεσα στις γόμες ήταν: C3 (+0.8 sec) από C5 και C2 (+1.6sec) από C5. Σε μεγάλο βαθμό οι διαφορές θα μειωθούν όσο βελτιώνεται το κράτημα στη διαδρομή.

    Αυτό θα καθορίσει και τη στρατηγική αν θα δούμε 1 ή 2 πιτ στοπ με πιο πιθανό το 1 καθώς το νέο οδόστρωμα είναι εξαιρετικά λείο. Λογικά οι ομάδες θα χρησιμοποιήσουν τη μαλακή γόμα (C5) στις κατατακτήριες δοκιμές και τις άλλες δυο στον αγώνα.

    Αρκετοί οδηγοί βρέθηκαν εκτός ασφάλτου στις χαλικοπαγίδες προσπαθώντας να βρουν τα όρια στο φρενάρισμα και να διαπιστώσουν τα επίπεδα κρατήματος. Οι Ferrari ήταν γρήγορες και μπορούσαν να διατηρήσουν πολύ γρήγορα περάσματα και στον 2ο ή 3ο γύρο της C5 αρκεί ενδιαμέσως να υπήρχε και αργός γύρος.

    Οι Red Bull είχαν κάποια προβλήματα ισορροπίας κρατήματος, ενώ οι McLaren εμφανίστηκαν αρκετά βελτιωμένες προς τέρψη των τοπικών φιλάθλων που θέλουν να δουν τον Ντάνιελ Ρικιάρντο να πρωταγωνιστεί. Στο δεύτερο πολύ γρήγορο κομμάτι της πίστας ήταν και οι Alpine εντυπωσιακές ο Αλόνσο μπορούσε να είναι όσο επιθετικός ήθελε στις αλλαγές πορείας.

    Την ίδια στιγμή οι Mercedes υπέφεραν από έντονες αναπηδήσεις είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Χάμιλτον: «Ότι αλλαγή και αν κάνουμε διαφορά δε βλέπουμε». Ο Ράσελ τόνισε ότι οι αναπηδήσεις είναι πιο έντονες από ποτέ, αυτό οφείλεται και στη μορφή του νέου ασφαλτοτάπητα.

    Μετά το τέλος των δοκιμών ο Λεκλέρκ δήλωσε: «Είναι πολύ δύσκολη πίστα, πολύ πιο γρήγορη από παλιά γλιστρούσε πολύ σήμερα αλλά θα βελτιωθεί και αύριο στις κατατακτήριες δοκιμές θα κρατάει καλύτερα. Συνολικά πήγε καλά είχα θέματα ειδικά στο FP1 εγώ στο FP2 βελτιώθηκε δουλεύοντας το μονοθέσιο. Ελπίζω να κάνουμε άλλο ένα βήμα αύριο. Δεν νομίζω ότι οι αναπηδήσεις συνδέονται με το φορτίο καυσίμου, έχει να κάνει με την πίστα. Στο Μπαχρέιν είχαμε λίγο στη Τζέντα λιγότερο, εδώ περισσότερο. Δουλεύουμε για να το βελτιώσουμε αυτό. Δε χάνουμε σε ρυθμό στο γύρο, αλλά δεν νιώθεις άνετα ειδικά στις ευθείες όταν γίνεται ο καλπασμός. Οι Red Bull δεν έγραψαν σήμερα τους χρόνους που μπορούσαν, έχουν μεγαλύτερη δυναμική ο Μαξ ήταν πολύ γρήγορος και θα χρειαστεί να πάρουμε το μέγιστο από το μονοθέσιό μας για να βρεθούμε στην pole αύριο».

    Από την πλευρά του ο Φερστάπεν συμπλήρωσε: «Στην αρχή υστερούσαμε σε ισορροπία κρατήματος, μετά αλλάξαμε το σετάρισμα και ένιωθα πολύ καλύτερα. Αυτή τη στιγμή είμαστε πίσω από τη Ferrari, αλλά νομίζω πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μπορούμε να τους πλησιάσουμε. Αλλά και πάλι είναι γρήγοροι. Εμείς είμαστε σταθεροί, είμαι χαρούμενος γιατί καταφέραμε να βελτιωθούμε σήμερα. Πιστεύω πως είναι καλή η νέα χάραξη της πίστας οι ανομοιομορφίες έχουν βελτιωθεί πλέον μπορείς να είσαι πιο επιθετικός στις στροφές έχουν κάνει καλή δουλειά απόλαυσα τους γύρους σήμερα».

    Οι χρόνοι στο FP1 ήταν:

     Οι χρόνοι στο FP2 ήταν:

     Οι κατατακτήριες δοκιμές είναι προγραμματισμένες για αύριο στις 09:00 το πρωί.

    Εδώ μπορείτε να δείτε τους ταχύτερους χρόνους από κάθε γόμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπορείτε να παραγγείλετε τη νέα Mercedes-AMG SL

    F1 Αυστραλία: Το Άλμπερτ Παρκ άλλαξε!

    Ακυρώνεται η «Αυτοκίνηση 2022»!



    ΣΧΟΛΙΑ