AUTO

F1 Αυστραλία: Το Άλμπερτ Παρκ άλλαξε!


Τα μονοθέσια νέας γενιάς θα βρουν μια διαδρομή με πολλές αλλαγές δυο στροφές λιγότερες και περισσότερες ευκαιρίες για προσπέρασμα.

Η τελευταία φορά που έγινε αγώνας στο Άλμπερτ Παρκ ήταν το 2019. Η τελευταία φορά που διοργανώθηκε αγώνας εκεί ήταν το 2020, αλλά η διεξαγωγή του ακυρώθηκε λόγω πανδημίας την Παρασκευή λίγο πριν ξεκινήσουν οι ελεύθερες δοκιμές. Ήταν το «πρώτο αίμα» για τη F1 στην εποχή του Covid 19, που επιστρέφει ξανά στην Αυστραλία μετά από δυο χρόνια. Πλέον όλα έχουν αλλάξει στην προσπάθεια των οργανωτών να διευκολύνουν τα προσπεράσματα. Κάποιες στροφές διαπλατύνθηκαν, άλλες καταργήθηκαν, άλλες άλλαξαν με στόχο να μπορούν οι οδηγοί να πλησιάζουν ο ένας τον άλλο. Θα υπάρχουν δυο σημεία ανίχνευσης του DRS αλλά 4 σημεία ενεργοποίησής του ώστε να μπορούν οι οδηγοί να μένουν ο ένας κοντά στον άλλο. Είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχουν 4 σημεία όπου θα ανοίγει το DRS σε μια πίστα.

O πρωταθλητής Μαξ Φερστάπεν μοιράζει αυτόγραφα στους φιλάθλους σήμερα στο Άλμπερτ Παρκ.

Στους δυο πρώτους αγώνες της χρονιάς είχαμε μονομαχία Ferrari και Red Bull για το βάθρο και όλα δείχνουν ότι αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί. Ο Τότο Βολφ ξέκοψε ότι θα δούμε θεαματική βελτίωση της Mercedes και σιβυλλικά τόνισε ότι η ομάδα πρέπει να είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να μαζέψει βαθμούς. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Mercedes. Η Γερμανική εταιρεία παραμένει δεύτερη στο πρωτάθλημα κατασκευαστών ένα βαθμό εμπρός από τη Red Bull και 40 πίσω από τη Ferrari.

Το βάθρο του 2019 με Χάμιλτον, Μπότας Φερστάπεν.

Ο νικητής του 2019 σ’ αυτή την πίστα, Βάλτερι Μπότας αγωνίζεται πλέον με τα χρώματα της Alfa Romeo που ήταν ανταγωνιστική στους δυο πρώτους αγώνες, μένει να δούμε αν θα έχει ανάλογη συνέχεια και εδώ. Οι χρόνοι του 2019 δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία καθώς οι αλλαγές στην πίστα την έχουν καταστήσει σαφώς ταχύτερη. Είναι η 36η φορά που θα γίνει Αυστραλιανό Grand Prix. Ο αγώνας προτού ακυρωθεί το 2020 και το 2021 ήταν συνεχώς από το 1985 στο πρόγραμμα. Εκτός από το Μπότας στη συγκεκριμένη διαδρομή έχουν κερδίσει επίσης οι Φέτελ (2011, 2017, 2018), Αλόνσο (2006) και ο Χάμιλτον (2008, 2015). Οι Γκουάνκ, Τσουνότα, Σουμάχερ και Λατίφι θα αγωνιστούν για πρώτη φορά στο Άλμπερτ Πάρκ.

O τοπικός ήρωας Ντάνιελ Ρικιάρντο, που αγωνίζεται με τα χρώματα της McLaren μοιράζει αυτόγραφα στους συμπατριώτες του σήμερα στο Άλμπερτ Παρκ.

Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος για τις 08:00 ώρα Ελλάδος αυτή την Κυριακή 10/4 και θα μεταδοθεί απευθείας από ΕΡΤ, Cosmote. Οι ελεύθερες δοκιμές είναι προγραμματισμένες για τις 06:00 ώρα Ελλάδος. Οι κατατακτήριες δοκιμές για τις 09:00 ώρα Ελλάδος.

Για πρώτη φορά θα υπάρχουν 4 ζώνες DRS στο χάρτη φαίνονται με το πράσινο πλαίσιο

Υπό το πρίσμα των ελαστικών:

  • Φέτος είναι ασυνήθιστη η επιλογή ελαστικών για το περίφημο αγώνα στους δρόμους της Μελβούρνης. Υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά από το σύνηθες ανάμεσα στη μέση και στη μαλακή γόμα: Η P Zero λευκή/σκληρή είναι η γόμα C2 η P Zero κίτρινη/μέση είναι η γόμα C3 και αντί για τη C4, η πιο μαλακή γόμα της γκάμας η C5 θα είναι η P Zero κόκκινη/μαλακή γι’ αυτό τον αγώνα. Είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί το πιο μαλακό ελαστικό στη γκάμα της Pirelli για το 2022. Τέτοια διαφορά δεν είχε επιλεγεί ούτε για τον αγώνα που αναβλήθηκε το 2020 ενώ και το 2019 στο Αυστραλιανό Grand Prix, είχαν χρησιμοποιηθεί οι γόμες C2, C3, C4.
  • Η διαδρομή έχει δεχτεί εκτεταμένες αλλαγές, από το 1996 που φιλοξένησε για πρώτη φορά αγώνα δεν είχε αλλάξει κάτι. Έχει νέα χάραξη και νέο ασφαλτοτάπητα. Έχουν γίνει εκτεταμένες αλλαγές σε επτά στροφές, δυο από αυτές καταργήθηκαν τελείως. Οπότε οι στροφές που απέμειναν είναι 14 και η πίστα έχει μήκος μικρότερο κατά 28 μέτρα. Η πιο σημαντική τροποποίηση είναι αυτή του σικέιν που σχημάτιζαν οι στροφές 9 και 10: Τώρα είναι πλέον μια παρατεταμένη γρήγορη καμπή. Στις στροφές 1 και 3 έχει γίνει διαπλάτυνση στο εσωτερικό τους όπως και στη στροφή 6 η οποία τώρα είναι σημαντικά πιο γρήγορη. Στην άλλοτε στροφή 13 που τώρα είναι η 11 έχει γίνει πιο έντονη η αλλαγή πορείας. Η προτελευταία στροφή (πλέον στροφή 13) έχει διαπλατυνθεί ενώ έχει αλλάξει και η κλίση του οδοστρώματος, έτσι είναι εφικτό να ακολουθήσει κανείς διαφορετικές γραμμές.

Για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν επιλέχθηκαν τρεις συνεχόμενες γόμες από την γκάμα της Pirelli αλλά υπάρχει κενό.

  • Καθώς στο Άλμπερτ Παρκ δεν υπάρχει μόνιμη πίστα, αλλά χρησιμοποιούνται οι δρόμοι του πάρκου, υπήρχαν ανομοιομορφίες αλλά η νέα άσφαλτος τις έχει μειώσει. Το νέο οδόστρωμα αναμένεται να προσφέρει χαμηλή πρόσφυση (δυο στα πέντε) και είναι αναμενόμενο η τραχύτητα της ασφάλτου να προκαλεί φθορά κοντά στο μέσο όρο. Αναμένεται όλη η διαδρομή να είναι σκονισμένη και γλιστερή στην αρχή του Σαββατοκύριακου. Λογικά θα δούμε μεγάλη βελτίωση στο κράτημα ( 4 στα πέντε στη σχετική κλίμακα της Pirelli). Η ελκτική πρόσφυση είναι σημαντική για να έχεις μια καλή έξοδο από τις στροφές προς τις κοντές ευθείες. Το φρενάρισμα και τα πλευρικά φορτία είναι σε μέσο επίπεδο όπως και η συνολική καταπόνηση των ελαστικών με σκορ τρία στα πέντε.

Όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η Μελβούρνη ζωγραφιά. Στο βάθος το Μητροπολιτικό Πάρκο Άλμπερτ Πάρκ στους δρόμους του οποίου διεξάγεται το Grand Prix. 

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli, Μάριο Ίσολα τόνισε:

“Σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις και με τους οδηγούς να μην έχουν αγωνιστεί εδώ για δυο χρόνια η φετινή κούρσα θα έχει μερικές άγνωστες μεταβλητές. Το Αυστραλιανό Grand Prix έχει πρώτα απ’ όλα σημαντικές αλλαγές στην χάραξη της διαδρομής. Αυτή η διαφοροποίηση έγινε για να διευκολυνθούν τα προσπεράσματα. Επίσης έχει νέα άσφαλτο που αναμένεται να είναι λεία. Αυτό μάλλον θα προκαλέσει πολύ χαμηλά επίπεδα πρόσφυσης στην αρχή και σημαντική βελτίωση του κρατήματος στη συνέχεια. Αν βρέξει θα γλιστράει πάρα πολύ. Καθότι πάμε δυο με τρεις βδομάδες πιο αργά από το σύνηθες στη Μελβούρνη έχει ήδη ξεκινήσει το φθινόπωρο στο νότιο ημισφαίριο και οι συνθήκες μπορεί να είναι ευμετάβλητες. Τέλος αλλά όχι τελευταίο σε σημασία, έχουμε μια νέα γενιά μονοθεσίων και ελαστικών, οι οδηγοί ακόμη μαθαίνουν γι’ αυτά. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνεπάγονται πολύ δουλειά για ομάδες και οδηγούς στις ελεύθερες δοκιμές. Επιλέξαμε να υπάρχει διαφορά στις γόμες γιατί είδαμε ότι ανάμεσα στη C3 και στη C4 δεν διαφέρει πολύ η απόδοση και ο ρυθμός. Αυτό το καταγράψαμε στις δοκιμές εξέλιξης και πιστεύουμε ότι το Άλμπερτ Παρκ με τη νέα άσφαλτο και τη νέα χάραξη προσφέρεται για να δοκιμάσουμε αυτή την επιλογή.”

Διαβάστε επίσης

Ακυρώνεται η «Αυτοκίνηση 2022»!ΣΧΟΛΙΑ