• ΑΓΟΡΕΣ

    Βασιλική Λαζαράκου: Πώς η Επ. Κεφαλαιαγοράς οδηγήθηκε στην απόφαση για την Ελλάκτωρ – Όλο το παρασκήνιο

    Βασιλική Λαζαράκου - Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον και το παρασκήνιο για το μετοχικό μέλλον στην Ελλάκτωρ μετά τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να συνεχίσει τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών και συνάμα παραλείψεων που οδήγησαν σε παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας εκ μέρους της Reggeborgh και του fund Atlas.

    Η Βασιλική Λαζαράκου και τα υπόλοιπα έξι μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αντέδρασαν αστραπιαία και ταυτόχρονα απέδωσαν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι σε μία μετοχική διαμάχη που αφορά στον έλεγχο του ιστορικού κατασκευαστικού ομίλου Ελλάκτωρ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση της Επιτροπής είχε να κάνει με το γεγονός ότι οι καταγγελίες που έγιναν για συντονισμένη δράση μεταξύ Reggeborgh και Atlas χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των προς έρευνα βασικών μετόχων (και οι δύο ελέγχουν κοντά στο 40%) θα πρέπει να περάσουν από ακροαματική διαδικασία.

    Που σημαίνει ότι δια ζώσης θα πρέπει α) να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους, τη στιγμή που η αγορά… βοούσε εδώ κι ένα χρόνο για εντολές αγορών στο Χρηματιστήριο, β) αν έχουν βάση οι καταγγελίες, γ) με ποιο σκεπτικό λειτούργησαν και δ) ποια η πρόθεσή τους.

    Η Βασιλική Λαζαράκου έχει κάνει σημαία της θητείας της ότι δεν θα δεχθεί, όχι απλά άλλη περίπτωση Folli Follie, αλλά υποψία ενός νέου χρηματιστηριακού σκανδάλου. Σε μία κρίσιμη για την αγορά συγκυρία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η κυρία Λαζαράκου, όπως αναφέρουν συνομιλητές της στο mononews.gr, η προσπάθεια να καθαριστεί το «όνομα» του Χρηματιστηρίου είναι διαρκής. Και σε μεγάλο βαθμό η υπόθεση της Folli Follie συνεχίζει να κάνει κακό στην αγορά (σ.σ. όπως και οι αχρείαστες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών επί ΣΥΡΙΖΑ…).

    Στο πλαίσιο αυτό, η Κεφαλαιαγορά ζητεί από την Reggeborgh και το Atlas να προετοιμάσουν τα επιχειρήματά τους και να περάσουν τις θύρες της οδού Κολοκοτρώνη για τις δέουσες εξηγήσεις.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν Reggeborgh  και Atlas κριθούν για παραβατική συμπεριφορά (χειραγώγηση, εσωτερική πληροφόρηση, μη τήρηση χρηματιστηριακής νομοθεσίας περί δημοσίων προτάσεων) τα πρόστιμα θα είναι μεγάλα, ενώ είναι πιθανές μετοχικές καραμπόλες.

    Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της Ε.Κ., έξι υπέρ της ακροαματικής διαδικασίας έναντι μίας ψήφου κατά, τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέλος που μειοψήφισε ήταν ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Για το θέμα, λέγεται, υπήρξε και ενδιαφέρον από την πλευρά της κυβέρνησης προτάσσοντας πάνω από όλα την αξιοπιστία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και κυρίως την ανάκτηση της εμπιστοσύνης εκ μέρους των ξένων επενδυτών.

    Κατά τα άλλα, από την χθεσινή συνεδρίαση δεν προέκυψε πιθανός συντονισμός ενεργειών μεταξύ Reggeborgh και Λεωνίδα Μπόμπολα στο πλαίσιο του ιδιωτικού συμφωνητικού που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές και δεν δημοσιοποίησαν ποτέ στο επενδυτικό κοινό, τους μετόχους και τις αρχές.

    Η συγκεκριμένη υπόθεση μπήκε στο αρχείο, όπως ανέφεραν πηγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Από την άλλη πλευρά, πηγές που απηχούν τις απόψεις των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη, δίνουν τη δική τους διάσταση στα γεγονότα, επισημαίνοντας ότι τα επόμενα βήματα στην πορεία διερεύνησης και διαλεύκανσης της υπόθεσης πιθανού συντονισμού των ενεργειών μεταξύ των ολλανδικών εταιρειών Reggeborgh και Atlas -πριν οι εποπτικές κρίνουν πως πρέπει να περάσουν στο στάδιο της επιβολής συγκεκριμένων κυρώσεων- είναι τα εμπλεκόμενα μέρη να προσκληθούν σε ακρόαση και να καταθέσουν τις απόψεις τους προκειμένου να αντικρούσουν ή να αποδεχθούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές.

    Η διαδικασία αυτή είναι συνήθης όταν έχει ήδη διαπιστωθεί αξιόποινο των πράξεων και αφορά κυρίως στη διαμόρφωση των κυρώσεων οι οποίες θα αποφασιστούν σε επόμενο χρόνο.

    Η μετοχή της Ελλάκτωρ έκλεισε με κέρδη 4,65%, στο 1,35 ευρώ και όγκο που ξεπέρασε τις 503 χιλιάδες κομμάτια, με την κεφαλαιοποίηση στα 470 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Reggeborgh και Atlas ελέγχονται για συντονισμό στην Ελλάκτωρ – Τι λένε πηγές των εφοπλιστών

    Έρχονται οι προσφορές για δύο ΣΔΙΤ «σημαίες» του Υπ. Υποδομών – Οι επιχειρηματίες που διεκδικούν τα έργα των 682 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ