• Business

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Reggeborgh και Atlas ελέγχονται για συντονισμό στην Ελλάκτωρ – Τι λένε πηγές των εφοπλιστών

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ελέγχονται για συντονισμό στην Ελλάκτωρ, Reggeborgh και Atlas

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Από ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα περάσουν στελέχη της Reggeborgh και του fund Atlas για τα οποία υπάρχει σκιά ότι δρούσαν συντονισμένα για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ.

    Η Reggeborgh με συμμετοχή 30% στον κατασκευαστικό όμιλο και το fund Atlas με ποσοστό συμμετοχής 10% θα περάσουν το κατώφλι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην οδό Κολοκοτρώνη για τις απαραίτητες διευκρινίσεις μετά τη σημερινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Κ. που δεν έδειξε να πείθεται από τις μέχρι τώρα εξηγήσεις και διευκρινήσεις που παρασχέθηκαν.

    Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της Ε.Κ., έξι υπέρ της ακροαματικής διαδικασίας έναντι μίας ψήφου κατά, τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης.

    Πιθανός συντονισμός ενεργειών ανάμεσα στη Reggeborgh και το Atlas μπορεί να επισύρει συγκεκριμένες κυρώσεις και ισχυρά πρόστιμα που να προκαλέσει αναδιάταξη των συσχετισμών και των μετόχων στη μετοχή, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

    Η Ε.Κ. ασχολήθηκε σήμερα με τις καταγγελίες που είχε δεχθεί σχετικά για συντονισμό ανάμεσα στη Reggeborgh και το Atlas.

    Από την ίδια συνεδρίαση δεν προέκυψε πιθανός συντονισμός ενεργειών μεταξύ Reggeborgh και Λεωνίδα Μπόμπολα στο πλαίσιο του ιδιωτικού συμφωνητικού που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές και δεν δημοσιοποίησαν ποτέ στο επενδυτικό κοινό, τους μετόχους και τις αρχές.

    Η συγκεκριμένη υπόθεση μπήκε στο αρχείο, όπως αναφέρουν πηγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Από την άλλη πλευρά, πηγές που απηχούν τις απόψεις των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη, δίνουν τη δική τους διάσταση στα γεγονότα, επισημαίνοντας ότι τα επόμενα βήματα στην πορεία διερεύνησης και διαλεύκανσης της υπόθεσης πιθανού συντονισμού των ενεργειών μεταξύ των ολλανδικών εταιρειών Reggeborgh και Atlas -πριν οι εποπτικές κρίνουν πως πρέπει να περάσουν στο στάδιο της επιβολής συγκεκριμένων κυρώσεων- είναι τα εμπλεκόμενα μέρη να προσκληθούν σε ακρόαση και να καταθέσουν τις απόψεις τους προκειμένου να αντικρούσουν ή να αποδεχθούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές.

    Η διαδικασία αυτή είναι συνήθης όταν έχει ήδη διαπιστωθεί αξιόποινο των πράξεων και αφορά κυρίως στη διαμόρφωση των κυρώσεων οι οποίες θα αποφασιστούν σε επόμενο χρόνο.

    Στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής, αναφέρουν πηγές από την πλευρά των εφοπλιστών, συζητήθηκαν και οι καταγγελίες για πιθανό συντονισμό ενεργειών μεταξύ Reggeborgh και Λεωνίδα Μπόμπολα στο πλαίσιο του ιδιωτικού συμφωνητικού που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές και δεν δημοσιοποίησαν ποτέ στο επενδυτικό κοινό, τους μετόχους και τις αρχές, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία.

    Λόγω των σοβαρών διαστάσεων που έχει λάβει από την αρχή η υπόθεση ελέγχου της εταιρείας Ελλάκτωρ με πρωταγωνιστές του Ολλανδούς και τις κινήσεις τους, ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων για συντονισμό των δύο εκ των βασικών μετόχων που σωρρευτικά ελέγχουν το 39,645% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και πιθανόν να προκαλέσει σοβαρές ανατροπές.



    ΣΧΟΛΙΑ