• Trader's Book

    IDEAL Holdings: Buy και τιμή στόχος τα 8 ευρώ

    Trader's Book


    Η στήλη Traders Book που δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα στο mononews.gr,  γράφεται από ομάδα εξειδικευμένων αναλυτών για λογαριασμό του mononews.grH ανάλυση προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση το περιεχόμενο της δεν μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση την ανάλυση αυτή.

     

    IDEAL Holdings: Η ανακοίνωση των αναμενόμενων μεγεθών για το 2024 αναμένεται να ωθήσει την μετοχή σε υψηλότερα επίπεδα

    Η IDEAL Holdings είναι η μοναδική εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρία συμμετοχών, η οποία επενδύει με τη φιλοσοφία των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity fund).

    Στα πλαίσια αυτά η Εταιρεία δεν ειδικεύεται σε συγκεκριμένους τομείς αλλά επιδιώκει να επενδύει σε υγιείς εταιρείες με κυρίαρχη θέση στην αγορά, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και υγιείς ισολογισμούς με ισχυρές ταμειακές ροές.

    Σημαντικό είναι το γεγονός πως η Εταιρεία αναζητεί επενδύσεις που θα της εξασφαλίσουν συντελεστή εσωτερικής απόδοσης (IRR – Internal Rate of Return) > 20%.

    Τον πλέον σημαντικό ρόλο παίζει η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στη Διοίκηση της Εταιρείας και το ιστορικό των επενδύσεων που πραγματοποίησε.

    Η επενδυτική ομάδα έχει τις βάσεις της στην Ελληνική Χρηματαγορά, με παρουσία πάνω από 30 χρόνια και με επιτυχημένες επενδύσεις μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων από το 2016.

    Η IDEAL Holdings πήρε την σημερινή της μορφή το, Μάιο του 2021 όταν και σχηματίστηκε ο ‘Oμιλος μέσω αντίστροφης εισαγωγής στο ΧΑΑ, ενώ τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς διατέθηκε ένα ποσοστό 14% της Εταιρείας σε θεσμικούς επενδυτές. Μέχρι σήμερα η Εταιρεία έχει προχωρήσεις σε τέσσερις (4) εξαγορές και σε μία πώληση.

    Συγκεκριμένα η Εταιρεία προχώρησε τον Μάιο του 2022  στην εξαγορά της Netbull που δραστηριοποιείται στον τομέα της Κυβερνο-ασφάλειας αντί €6.3εκ., ενώ τον Ιούλιο του 2022 μέσω στης Αστήρ Βιτόγιαννης εξαγόρασε την Coleus Packaging, μια εταιρεία κατασκευής μεταλλικών πωμάτων αντί του ποσού των €7.2εκ.

    Επίσης η Εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά της Byte τον Νοέμβριο του 2022 αντί του ποσού των €59εκ. και των πολυκαταστημάτων attica τον Αύγουστο του 2023 αντί του ποσού των €100εκ.

    Σε αντιδιαστολή η Εταιρεία προχώρησε τον Οκτώβριο του 2022 στην πώληση της Three Cents στην CC Beverages Holdings II B.V., θυγατρική της Coca Cola HBC AG αντί του ποσού των €45εκ. το οποίο σε όρους EV/EBITDA αντιστοιχούσε σε έναν πολύ υψηλό αριθμοδείκτη που διαμορφώθηκε στις 26.5x (IRR μεγαλύτερο από 100%).

    Στην παρούσα φάση η IDEAL Holdings διατηρεί επενδύσεις σε τρεις (3) επιχειρηματικούς τομείς.

    • Στον κλάδο της Βιομηχανίας μέσω της Astir Vitogiannis & Coleus Packaging. Οι δύο αυτές εταιρείες δραστηριοποιούνται την κατασκευή μεταλλικών πωμάτων, με εξαγωγές (94% του συνόλου) σε περισσότερες από 70 χώρες, σε 5 ηπείρους. Έχουν μια δυναμικότητα παραγωγής > 10 δισ. τεμάχια και μια διαφοροποιημένη πελατειακή βάση με περισσότερους από 600 πελάτες. Ο κύκλος εργασιών του συγκεκριμένου κλάδου το 2023 ανήλθε στα €75.2εκ. ενώ τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα €19.9εκ.
    • Στον κλάδο της Πληροφορικής μέσω των Εταιρειών Byte, Adacom και Ideal Electronics. Ο κύκλος εργασιών του συγκεκριμένου κλάδου το 2023 ανήλθε στα €96.1εκ. και τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα €12.4εκ. Ο τομέας της πληροφορικής την παρούσα περίοδο επηρεάζεται θετικά και από τον μεγάλο αριθμό έργων που χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.
    • Τέλος τα Αττικά Πολυκαταστήματα που δραστηριοποιούνται μέσω 4 πολυκαταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συνολική επιφάνεια 68,945τ.μ. παρουσίασαν το 2023 πωλήσεις της τάξεως των €213.1εκ. και EBITDA της τάξεως των 23.9εκ.

    Τονίζουμε επίσης πως τον Δεκέμβριο του 2023 η Εταιρεία προχώρησε στην επιτυχή έκδοση κοινού Ομολογιακού Δανείου πενταετούς διάρκειας και ποσού € 100 εκ, μέσω Δημόσιας Προσφοράς η οποία καλύφθηκε κατά 1,89 φορές, με τελική απόδοση των ομολογιών και ετήσιο επιτόκιο 5.5%.

    Ο καθαρός δανεισμός σε ενοποιημένο επίπεδο διαμορφώθηκε στο τέλος του 2023 σε €73.3 εκατ. και ο δείκτης Καθαρός Δανεισμός / EBITDA διαμορφώθηκε στις 1.4x.

    Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2024 κάνουν λόγο για μια αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 9.7% στα €421.6εκ. με τα EBITDA (after leases) να ανέρχονται στα €62.15εκ. αυξημένα κατά 15.3%. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2024 και 2025.

    Η αποτίμηση της Εταιρείας γίνεται μέσω της χρησιμοποίησης αριθμοδεικτών EV/EBITDA για τους τρεις (3) επιχειρηματικούς τομείς που δραστηριοποιείται η Εταιρεία με βάση τα αναμενόμενα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανά τομέα για το 2024.

    Ο μέσος αριθμοδείκτης EV/EBITDA για την αποτίμηση του κλάδου της Βιομηχανίας διαμορφώνεται στις 5.7x, ενώ ο κλάδος των πολυκαταστημάτων αποτιμάται με ένα μέσο αριθμοδείκτη στις 5.6x.

    Τέλος ο κλάδος της πληροφορικής αποτιμάται με έναν μέσο αριθμοδείκτη στις 12x.

    Η παραπάνω προσέγγιση μας δίνει μια δίκαιη αποτίμηση για την μετοχή στα €8.00.

    Εστιάζουμε την προσοχή μας ωστόσο στον κλάδο της πληροφορικής και τονίζουμε πως η εξαγορά της Entersoft από την Olympia Group πραγματοποιήθηκε με ένα πολύ υψηλότερο EV/EBITDA multiple που ανήλθε στις 20x και που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα υψηλότερη αποτίμηση για την μετοχή.

     

    Η στήλη Traders Book που δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα στο mononews.gr,  γράφεται από ομάδα εξειδικευμένων αναλυτών για λογαριασμό του mononews.grH ανάλυση προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση το περιεχόμενο της δεν μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση την ανάλυση αυτή.



    ΣΧΟΛΙΑ