• Σχόλιο Αγοράς

    Xρηματιστήριο: Βουτιά 3,15% στην εβδομάδα – Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν “πιστεύει” τον Ηρακλή – Tα τεχνικά σενάρια της αγοράς


    Τέταρτη πτωτική συνεδρίαση την τελευταία εβδομάδα και μόλις μία ανοδική, μετράει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 0,61%, στις 873,21 μονάδες και με συναλλαγές κοντά στα 50 εκατ. ευρώ. Πάντως, το ποδαρικό στον Δεκέμβριο δεν ήταν και ότι καλύτερο, αφού η πρώτη εβδομάδα του μήνα έκλεισε με απώλειες 3,15%, ενώ ‘φαγώθηκαν” και τα κέρδη από την αρχή του χρόνου σε κάτι λίγο περισσότερο από 42% από 45% που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

    Αναζητώντας τους λόγους πτώσης τις δύο τελευταίες μέρες στο ταμπλό και ειδικά στις τράπεζες, η αγορά στέκεται στην έκθεση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που συνέταξε η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία καταγράφεται ότι ο Ηρακλής θα έχει αρνητική επίδραση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών την περίοδο 2020 – 2021. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Τράπεζα της Ελλάδος, «σε κάθε περίπτωση, οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης θεωρούν ότι η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρωτοβουλία του Σχήματος Προστασίας Στοιχείων Ενεργητικού (Hellenic Asset Protection Scheme – HAPS) αποτελεί ένα θετικό πιστωτικό γεγονός για τις τράπεζες της χώρας, καθώς θα τις βοηθήσει να επιταχύνουν τη μείωση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνουν τα κεφάλαιά τους και την ικανότητα δανεισμού. Εν τέλει, η βελτίωση στη δανειοδοτική τους ικανότητα θα συντελέσει και στη βελτίωση της αποδοτικότητας, αν και η εφαρμογή του APS αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στην κεφαλαιακή τους επάρκεια την περίοδο 2020-2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών αξιολόγησης».

    Ταμπλό

    Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, στις 844 μονάδες. Με εξαίρεση την μετοχή της Πειραιώς; Που έκλεισε οριακά στο «συν», στα 2,98 ευρώ, οι υπόλοιπες έκλεισαν στο κόκκινο. Θετικό πρόσημο ακόμα, αλλά με μικρά κέρδη, κατέγραψαν η Aegean, η Βιοχάλκο, που υποχωρούσε μέχρι τα 3,51 ευρώ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή.

    Μεγάλες ήταν οι απώλειες για την Ελλάκτωρ, πάνω από 4%, στο 1,57 ευρώ, με χαμηλό έτους το 1,18. Προφανώς, η αγορά είχε άλλη άποψη για το ομόλογο που εξεδόθη, αγνοώντας το πόσο σημαντική είναι η απελευθέρωση των ταμειακών ροών του ομίλου. Στα 8,31 ευρώ υποχώρησαν τα ΕΛΠΕ, που σημαίνει ότι πηγαίνει για το 2020 η διάθεση πακέτου μετοχών από το Δημόσιο, πιέσεις βγήκαν και στην Motor Oil, η οποία την επόμενη εβδομάδα μοιράζει έκτακτο μέρισμα, νέες πιέσεις στο Jumbo με κλείσιμο κάτω από τα 18 ευρώ, στα 9,62 ευρώ, το γενικότερο κλίμα παρέσυρε τον Μυτιληναίο Κλείσιμο με μικρά κέρδη στα 7,25 ευρώ για την μετοχή της Lamda και απώλειες στα 0,625 ευρώ για το δικαίωμα. Αν η μετοχή μία μέρα πριν κόψει το δικαίωμα διαπραγματευόταν περί τα 7,5 ευρώ, μαζί με το δικαίωμα διαπραγματεύεται περί τα 7,8 – 7,9 ευρώ, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει και τα 8,10 ευρώ.

    Στήριξη στις 860 μονάδες

    «Τεχνικά», σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής κ. Εμ. Χατζηδάκη, «ο Γενικός Δείκτης δείχνει να αδρανοποιείται κάθε φορά που σημειώνει ένα νέο υψηλό έτους. Η συμπεριφορά της Αγοράς εμφανίζει έντονη κόπωση μόλις μπει το ψηφίο «9» μπροστά στην τιμή του Γενικού Δείκτη και οι δισταγμοί των αγοραστών είναι εμφανείς σε όλο σχεδόν το ταμπλό της Αγοράς. Η διόρθωση που ακολούθησε και η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη δεν είναι παρά η φυσική εξέλιξη της έλλειψης δυναμικής που εμφανίζει ο Γενικός Δείκτης κάθε φορά που προσεγγίζει την εν λόγω περιοχή. Την ίδια έλλειψη δυναμικής έδειξαν και οι συναλλαγές οι οποίες προοδευτικά επέστρεψαν σε μέσα ημερήσια επίπεδα 50 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, διαγραμματικά δεν έχει αλλάξει κάτι, η μεγάλη συσσώρευση συνεχίζεται και το πρώτο επίπεδο στήριξης βρίσκεται στις 860 μονάδες.

    Κάτω από τις 860 μονάδες οι πωλητές θα ανακτήσουν τα ηνία της τάσης με το νέο πλέον επίπεδο στήριξης να βρίσκεται στις 825 μονάδες από τις οποίες διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών με ανερχόμενη πορεία. Συμπερασματικά αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις εντονότερης κλιμάκωσης της πίεσης από την προσφορά οι ημέρες απαιτούν εγρήγορση λόγω της προσέγγισης σημαντικών στηρίξεων. Από την άλλη πλευρά η περιοχή των 900 μονάδων έχει αποδειχθεί ένα ισχυρό οχυρό που απαιτεί περισσότερο… πάθος από τους αγοραστές για να κατακτηθεί και δεδομένης της εποχικής υποχώρησης του συναλλακτικού ενδιαφέροντος οι συνθήκες δείχνουν να μην ευνοούν το σενάριο άμεσης υπέρβασης του εν λόγω επιπέδου».

     



    ΣΧΟΛΙΑ