ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σήμερα θα βρέξει εκατομμύρια ευρώ στο Χρηματιστήριο, διαδικασία που έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και μέρες σε ορισμένες μετοχές, όπως η Metlen, η Τράπεζα Κύπρου ή η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο και είναι τελείως συντηρητικές, για 300-350 εκατ. ευρώ καθ΄όλη τη διάρκεια των συναλλαγών στη σημερινή συνεδρίαση, συμπεριλαμβανομένου και του rebalancing. Το οποίο, σημειωτέον, αφορά τις μετοχές της Metlen που εισέρχεται στον FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, τις μετοχές που εισέρχονται στον FTSE Russell στην Ελλάδα και τις μετοχές του άλλου ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx.
Επίσης, σήμερα λήγουν τα παράγωγα. Τριπλή σειρά των παραγώγων που αφορά τον Σεπτέμβριο, το γ’ τρίμηνο και το 9μηνο συνολικά. Μέχρι στιγμής έχουμε δει σημαντικά ρολαρίσματα στις τράπεζες και, ναι, η κάθε λήξη παραγώγων επηρεάζει σοβαρά την αγορά σε αντίθεση με άλλες φωνές που υποστηρίζουν το αντίθετο, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές. Και φέρνουν ως παράδειγμα την προηγούμενη τριπλή λήξη της 20ης Ιουνίου, που έληγαν τα ΣΜΕ του μήνα, του β’ τριμήνου και του εξαμήνου που εκείνη την εβδομάδα η αγορά είχε χάσει σχεδόν 100 μονάδες, κλείνοντας στις 1778 μονάδες.
Ήδη, Έλληνες και ξένοι επενδυτές ρολάρουν τις θέσεις στις τράπεζες. Για παράδειγμα χθες όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Πειραιώς υπήρχαν ανοιχτά 30 χιλιάδες συμβόλαια και μέχρι τις 13.00 είχαν ρολαριστεί τα 6 χιλιάδες. Πολλές θέσεις, δε, κλείνουν με αποτέλεσμα να παρατηρείται πίεση σε συγκεκριμένες μετοχές ή και στην αγορά.
Οι market makers συνηθίζουν να κρατούν τις τιμές μεταξύ στα υψηλά και στα -τεχνικά- χαμηλά επίπεδα μιας μετοχής για να μην… χάνουν τους πελάτες τους, όπως λένε χαρακτηριστικά οι χρηματιστές. Για παράδειγμα, στην Πειραιώς με υψηλό η μετοχή πάνω από τα 7,20 και τεχνικό χαμηλό στα 6,75 ευρώ, η μετοχή κινείτο χθες κάπου ενδιάμεσα, περί τα 6,90 ευρώ. Οπότε, οι συναλλασσόμενοι θα συνεχίσουν να ρολάρουν θέσεις και στις επόμενες περιόδους.
Επιστρέφοντας στο rebalancing, η μετοχή κλειδί για σήμερα και τις συναλλαγές που θα γίνουν στο Χρηματιστήριο, είναι η Metlen και μόνο αυτή. Η εταιρεία λίγες μέρες μετά την διπλή διαπραγμάτευσή της σε LSE και Χ.Α., εισέρχεται στον FTSE 100, τον δείκτη βιτρίνα για τα index funds παγκοσμίως. Η μικρή διασπορά των μετοχών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, μοιραία φέρνει την προσοχή στο Χ.Α. που το free float είναι μεγαλύτερο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι brokers έχουν ξεκινήσει ήδη τις αγορές στην Metlen και σήμερα κατά το rebalancing μπορεί να δούμε μόνο από την ναυαρχίδα του Ευάγγελου Μυτιληναίου να αλλάζουν χέρια πάνω από 200 – 250 εκατ. Ευρώ, από τη στιγμή που οι εκτιμώμενες εισροές υπολογίζονται περί τα 400 εκατ. Ευρώ. Δηλαδή, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να γίνουν στο Χ.Α. αύριο περισσότερα από μισό δις. ευρώ συναλλαγές!
Η JP Morgan προβλέπει ότι οι εισροές στην μετοχή θα φτάσουν τα 503 εκατ. δολάρια- ενώ ο τίτλος στην Αθήνα θα εξακολουθεί να δέχεται ροές και από τις αναδυόμενες αγορές. Εκτός από τη Metlen στο rebalancing του FTSE Russell προβλέπεται η ένταξη της Τράπεζας Κύπρου στον δείκτη Large Cap του FTSE Russell, στον δείκτη Mid Cap θα προστεθεί η Elvalhalcor και στον δείκτη Micro Cap η μετοχή της Πετρόπουλος.
Σημειώνεται επίσης πως από την αναδιάρθρωση των δεικτών Stoxx, η Εurobank εισέρχεται στον Stoxx Emerging Markets Large Cap, η Tιτάν και το ΔΑΑ στον Stoxx Emerging Markets Mid Cap και η Aktor θα ενταχθεί στον αντίστοιχο Small Cap. Γενικότερα η Παρασκευή θα είναι μια ημέρα αυξημένων συναλλαγών, κυρίως στις μετοχές που εντάσσονται στους δείκτες του FTSE.
Την Παρασκευή το βράδυ, τέλος, θα ακολουθήσει και η αξιολόγηση της Μοοdy’s για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Ο οίκος μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα τον Μάρτιο που μας πέρασε και θα ήταν ευχής έργο το να έδινε βελτίωση στο outlook της οικονομίας, δηλαδή να μετατρέψει την αξιολόγηση σε «θετικές προοπτικές» από «σταθερές» σήμερα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
