• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Τέλος στο καλοκαιρινό ράλι, με ισχυρές απώλειες ολοκληρώθηκε η εβδομάδα – O Κοέν βύθισε την Bed, Bath & Beyond

    χρηματιστής στη Wall Street παρακολουθεί τη συνεδρίαση


    Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street τη συνεδρίαση της Παρασκευής, επηρεασμένοι από τις αντιφατικές δηλώσεις των αξιωματούχων της FED, σε μια ημέρα που ήταν αναμενόμενη η  έντονη αστάθεια για την αγορά, καθώς έληγαν συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης αξίας περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.706,74 μονάδες με απώλειες 0,86%, ο  S&P 500 στις 4.228,48 μονάδες με πτώση 1,29% ενώ ο  Nasdaq στις 12.705,22 μονάδες με βουτιά 2,01%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με συνολικές απώλειες 0,16%, o S&P 500 με πτώση 1,21% και ο Nasdaq υποχωρώντας κατά 2,62%.

    Με την πτώση αυτής της εβδομάδας μπαίνει τέλος στο καλοκαιρινό ανοδικό ράλι της αγοράς, το οποίο είχε διαρκέσει 4 εβδομάδες. Πάντως, θεωρείται νωρίς ακόμα να ειπωθεί αν η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα έχει ολοκληρωθεί ή αν πρόκειται για ένα προσωρινό διάλειμμα.

    Οι επενδυτές στη Νέα Υόρκη επικεντρώθηκαν για μια ακόμα εβδομάδα στις προθέσεις της FED για την συνέχιση ή μη της επιθετικής νομισματικής της πολιτικής. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της FED του περασμένου Ιουλίου έδειξαν πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα σκοπεύει να συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων για να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ρυθμού της αύξησης. Από την άλλη, παρατήρησε πως πράγματι υπάρχει κίνδυνος για την πραγματική οικονομία λόγω των αυξήσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη για πιο προσεκτική παρακολούθηση των επιπτώσεων των κινήσεων.

    Παράλληλα η αγορά ασχολήθηκε και με τον τομέα του λιανικού εμπορίου, με τα στοιχεία να δείχνουν πως οι λιανικές πωλήσεις έμειναν αμετάβλητες τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων εταιρειών του κλάδου ήταν αντιφατικά.

    Την Παρασκευή, το ενδιαφέρον στράφηκε ξανά στις νέες δηλώσεις των αξιωματούχων της FED. Μάλιστα, ανησυχία προκάλεσε η δήλωση του πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, ο οποίος έδειξε την προτίμησή του προς μια αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης. Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι ο χρόνος που χρειάζεται ώστε η αυξητική πίεση στις τιμές να υποχωρήσει κοντά στον στόχο της Fed για πληθωρισμό κοντά στο 2% είναι περίπου 18 μήνες.

    Από την πλευρά της η  επικεφαλής της Fed του Κάνσας  Σίτι, Esther George, δήλωσε ότι o ρυθμός αύξησης των επιτοκίων παραμένει προς συζήτηση. Αλλά και ο πρόεδρος της Fed Richmond, Thomas Barkin ισχυρίζεται πως υπάρχει αρκετός χρόνος πριν την επόμενη συνεδρίαση της Fed για να αποφασίσουν οι αξιωματούχοι της FOMC για το ακριβές ποσοστό της επόμενης αύξησης του βασικού επιτοκίου.

    «Είναι εμφανές ότι η Fed έχει ως κύριο στόχο της τη μείωση του πληθωρισμού, παρόλο που αναγνωρίζει τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί η οικονομία», δήλωσε ο Richard Hunter, αναλυτής της Interactive Investor. «Η αγορά εξακολουθεί να στοιχηματίζει υπέρ μιας ήπιας αύξησης των επιτοκίων κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο, αν και αυξάνονται οι ανησυχίες ότι θα μπορούσε να υπάρξει άλλη μια αύξηση κατά 0,75%, με τα επιτόκια να προβλέπεται να κινηθούν στα επίπεδα του 3,5% στις αρχές του 2023. Τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed υποδηλώνουν ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι να επιτευχθεί η τιθάσευση του πληθωρισμού»

    Από τις μετοχές, ξεχώρισε η μεγάλη βουτιά κατά 40,54% της μέχρι πριν λίγες μέρες αγαπημένης meme μετοχής του Reddit, Bed, Bath & Beyond. Η κατρακύλα ήρθε μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή και προέδρου της Gamestop, Ράιαν Κοέν, να πουλήσει το σύνολο των μετοχών που κατείχε το fund του, RC Ventures, στην εταιρεία, αποκομίζοντας κέρδη άνω των 55 εκατ. δολαρίων

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη σημαντικότερη άνοδο σημείωσε την Παρασκευή η Johnson & Johnson (1,51%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Boeing κλείνοντας στο -3,46%. Ισχυρή πτώση άνω του 2% σημείωσαν επίσης οι Walt DisneyIntel, Salesforce, Nike και  JPMorgan Chase. Συνολικά, μόλις 6 από τις 30 μετοχές του δείκτη κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος.

    Διαβάστε επίσης:

    Με απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές

    Νέες απώλειες για τον χρυσό – Το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τον Νοέμβριο

    Πετρέλαιο: Παρέμεινε πάνω από τα 90 δολάρια παρά την πτώση της Παρασκευής



    ΣΧΟΛΙΑ