• Οικονομία

    Πετρέλαιο: Παρέμεινε πάνω από τα 90 δολάρια παρά την πτώση της Παρασκευής

    • NewsRoom

    FILE PHOTO: A 3D printed oil pump jack is seen in front of displayed stock graph in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration


    Το πετρέλαιο του Σεπτεμβρίου σημείωσε ήπια πτώση 0,2%, αν και παρέμεινε πάνω από τα 90 δολάρια.  Οι τιμές του πετρελαίου είχαν και εβδομαδιαίες απώλειες, καθώς οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας επιβαρύνονταν εν μέσω των ραγδαίων ρυθμών πληθωρισμού.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 13 σεντς, ή 0,1%, στα 96,46 δολάρια το βαρέλι στις 9:39 π.μ. ET. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ήταν στα 90,78 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 28 σεντς ή 0,3%. Και τα δύο συμβόλαια αναφοράς οδήγησαν σε εβδομαδιαίες απώλειες περίπου 1,5%.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Δίνοντας κατώτατο όριο στις τιμές την Παρασκευή, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν απότομα καθώς η χώρα εξήγαγε ρεκόρ 5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα την πιο πρόσφατη εβδομάδα, με τις εταιρείες πετρελαίου να βρίσκουν ζήτηση από ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να αντικαταστήσουν το ρωσικό αργό. Ο Haitham Al Ghais, ο νέος γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, δήλωσε στο Reuters ότι είναι αισιόδοξος για τη ζήτηση πετρελαίου το 2023. Ο ΟΠΕΚ επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα παραμείνει μέλος της ομάδας ΟΠΕΚ+, δήλωσε ο Αλ Γκάις ενόψει της συνεδρίασης της 5ης Σεπτεμβρίου.

    Οι προμήθειες θα μπορούσαν να ενισχυθούν ξανά όταν οι ευρωπαίοι αγοραστές αρχίσουν να αναζητούν εναλλακτικές προμήθειες για να αντικαταστήσουν το ρωσικό πετρέλαιο ενόψει των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα τεθούν σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου. «Υπολογίζουμε ότι η ΕΕ θα χρειαστεί να αντικαταστήσει 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως θαλάσσιων εισαγωγών ρωσικού αργού με αργό από άλλες περιοχές», ανέφερε σε σημείωμα η συμβουλευτική FGE.

    Ωστόσο, το ισχυρό δολάριο έκανε το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, ενώ οι μετοχές, που συχνά κινούνται παράλληλα με τις τιμές του πετρελαίου, υποχώρησαν επίσης την Παρασκευή. Σε ένδειξη χαλάρωσης της στεγανότητας της προσφοράς πετρελαίου, το χάσμα τιμών μεταξύ των προθεσμιακών συμβολαίων Brent και του δεύτερου μήνα έχει μειωθεί κατά περίπου 5 δολάρια το βαρέλι από τα τέλη Ιουλίου σε κάτω από το 1 δολάριο.

    «Η παγκόσμια ύφεση και η καταστροφή της ζήτησης είναι μπροστά και στο επίκεντρο των τρεχουσών ανησυχιών δεδομένων των αδύναμων στοιχείων από τις ΗΠΑ, τη ζώνη του ευρώ και την Κίνα. Τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης είναι διάχυτα και θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου», ανέφεραν οι αναλυτές της PVM.

    Διαβάστε επίσης

    Με απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές

    Barkin (Fed): «Μεσολαβεί χρόνος μέχρι την επόμενη αύξηση του επιτοκίου»

    Στο ζενίθ το Ether μετά την πτώση του Ιουνίου



    ΣΧΟΛΙΑ