• Οικονομία

    Με απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Η παρούσα εβδομάδα κλείνει με πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.  Οι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί αναμένοντας νέα σήματα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρώπη από το κρίσιμο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών την επόμενη εβδομάδα.

    Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τον υψηλότερο πληθωρισμών των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει η ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή.

    Οι τιμές

    Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,77% στις 437,36 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να καταγράφουν βουτιά 3%. Στον αντίποδα, ο κλάδος υγειονομικής περίθαλψης ήταν ο κερδισμένος της ημέρας με άνοδο 0,7%. Στην εβδομάδα ο Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1% χάνοντας το θετικό πρόσημο του προηγούμενου 5νθημέρου.

    Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX έχασε 1,12% στις 13.544,52 μονάδες, στον απόηχο των στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού σημείωσαν άλμα-ρεκόρ τον Ιούλιο. Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 37,2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, μετά την άνοδο του Ιουνίου κατά 32,7%, όπως ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία. Από τον Ιούνιο, οι τιμές αυξήθηκαν 5,3% τον Ιούλιο, επίσης σημειώνοντας ρεκόρ.

    Πτώση και για τον γαλλικό CAC 40, o οποίος σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,94% στις 6.495,83 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 αντιστάθηκε στις αρνητικές τάσεις με μικρά κέρδη 0,11%, κλείνοντας στις 7.550,37 μονάδες.

    Πως κινήθηκαν οι μετοχές

    Περισσότερο ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τα οποία αποδείχτηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων. Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε 0,3% τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, μετά την καθοδικά αναθεωρημένη πτώση του Ιουνίου κατά 0,2%, όπως ανακοίνωσε η βρετανική στατιστική υπηρεσία. Τα στοιχεία διέψευσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για νέα υποχώρηση τω πωλήσεων κατά 0,2% σε δημοσκόπηση του Reuters.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,96% στις 22.534,57 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 διολίσθησε κατά 1,09% στις 8.338,10 μονάδες. Στις επιμέρους μετοχές, η Just Eat Takeaway.com έκανε ράλι 25,8% και βρέθηκε στην κορυφή του Stoxx 600 στον απόηχο της συμφωνίας για πώληση του 33% του μεριδίου της βραζιλιάνικης iFood στον επενδυτή τεχνολογίας Prosus έναντι τιμήματος έως και 1,8 δισ. ευρω. Ο τίτλος της Prosus σημείωσε πτώση της τάξης του 1,3%. “Άλμα” 9,8% για την FLSmidth μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω για το outlook των πωλήσεών της σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη της για το β’ τρίμηνο ήταν καλύτερα των προβλέψεων.

    Η βρετανική αλυσίδα κινηματογράφων Cineworld Group είδε τη μετοχή της να καταρρέει μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα πτώχευσης, αφού απέτυχε να προσελκύσει τους θεατές πίσω στις κινηματογραφικές αίθουσες μετά την “πανδημική νηνεμία”. Η μετοχή υποχώρησε κατά 58% Ο γαλλικός όμιλος υπηρεσιών εστίασης και τροφίμων Sodexo έχασε 1,3% μετά την υποβάθμιση της μετοχής από την Jefferies σε “διακράτηση” από “αγορά”.

     

    Διαβάστε επίσης

    Barkin (Fed): «Μεσολαβεί χρόνος μέχρι την επόμενη αύξηση του επιτοκίου»

    Γερμανική οικονομία: Αυξάνει την εξάρτηση της από την Κίνα

    Αυξήσεις φωτιά στις νέες τιμές ρεύματος θα ανακοινώσουν οι πάροχοι – Μεγαλύτερη και η κρατική επιδότηση για τον Σεπτέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ