• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Σε θετικό έδαφος οι βασικοί δείκτες παρά τα πρακτικά της FED – Βουτιά 4% για την Microsoft, «ανάσανε» η Tesla

    Wall Street


    Ανοδικά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με τους επενδυτές να αφήνουν στην άκρη την αποφασιστικότητα των αξιωματούχων της FED να συνεχίσουν την πολιτική σύσφιξης, όπως προέκυψε από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.269,70 μονάδες με άνοδο 0,40%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 3.852,85 μονάδες ενώ ο Nasdaq  ολοκλήρωσε την ημέρα στις 10.458,76 μονάδες με άνοδο 0,69%.

    Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε έως το 3,664% μέσα στην ημέρα (από 3,75% χθες), ενώ αυτή του 2ετούς ομολόγου έως το 4,318%, παρά το γεγονός πως τα πρακτικά της FED επιβεβαίωσαν την πρόθεση των αξιωματούχων της να κινηθούν προς νέες αυξήσεις βασικών επιτοκίων μέσα στο 2023.

    Οι μετοχές στη Wall Street είχαν ανοίξει ανοδικά στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ωστόσο άμεσα πέρασαν σε αρνητικό έδαφος, μετά από την ανακοίνωση της έκθεσης Job Openings and Labor Turnover του Νοεμβρίου, η οποία ήταν ελαφρώς καλύτερη του αναμενόμενου, δείχνοντας πως η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, παρά τις κινήσεις της FED. Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης ISM έδειξε συρρίκνωση στον κλάδο μετά από 30 μήνες επέκτασης, δείχνοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομία.

    Καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τις δύο εκθέσεις, το πρόσημο στους βασικούς δείκτες επέστρεψε σε θετικό έδαφος, αν και η δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED περιόρισε την αντίδραση.

    Σύμφωνα με τα πρακτικά, η FED είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων για «ορισμένο καιρό ακόμα», καθώς μια διαφορετική πολιτική θα κινδύνευε να πλήξει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.  Η έκθεση έδειξε επίσης ότι η Fed σκοπεύει να διατηρήσει υψηλότερα επιτόκια μέχρι να υπάρξουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον σταθερά σε τροχιά υποχώρησης.

    Πλέον, οι επενδυτές θα αναζητήσουν την έκθεση θέσεων εργασίας της Παρασκευής για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πορεία της οικονομίας εν μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed. Οι καταναλωτικές εταιρείες Walgreens Boots Alliance και Constellation Brands έχουν επίσης προγραμματιστεί να αναφέρουν τριμηνιαία κέρδη πριν ανοίξει η αγορά την Πέμπτη.

    Από τις μετοχές τοu Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Boeing (4,22%), Salesforce (3,58%) και Intel (3,55%).

    Μόλις 5 μετοχές του δείκτη έκλεισαν με πτώση, με τη μεγαλύτερη να σημειώνει η Microsoft (-4,33%). Η μετοχή της εταιρείας, μάλιστα, έφτασε μέσα στην ημέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, μετά την υποβάθμισή της από την UBS Group, καθώς ενισχύεται η ανησυχία για τη δραστηριότητα του τομέα cloud computing, που εδώ και χρόνια ήταν βασικός μοχλός εσόδων. Ενδοσυνεδριακά η μετοχή υποχώρησε έως και  5,7%, την μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση της από τον Οκτώβριο. Η UBS έγραψε ότι η Azure, η επιχείρηση cloud computing της Microsoft,  «μπαίνει σε μια απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης που θα μπορούσε να αποδειχθεί χειρότερη τα FY23/FY24».

    Πέρα από τη Microsoft, σε αρνητικό πρόσημο έκλεισαν επίσης οι Coca-Cola (0,03%), Chevron (-1,02%) – επηρεασμένη από τη νέα βουτιά των τιμών του πετρελαίου – , Honeywell International ( -1,96%) και UnitedHealth Group (-2,72%).

    Εκτός Dow Jones, άλμα 5,12% πραγματοποίησε η μετοχή της Tesla, έπειτα και από την είδηση πως η Κάθι Γουντ επιμένει να αγοράζει τη μετοχή σε ιστορικά χαμηλή τιμή. Η μετοχή είχε υποχωρήσει άνω του 12% την Τρίτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Στα χαμηλά τριών εβδομάδων, νέα βουτιά άνω του 5% για WTI και Brent

    Meta: Πρόστιμο ύψους 390 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για τις προσωποποιημένες διαφημίσεις σε Facebook και Instagram

    Πρακτικά FED: Αποφασιστικότητα για συνέχεια των αυξήσεων επιτοκίων – Αδικαιολόγητη χαλάρωση θα έβλαπτε την προσπάθεια



    ΣΧΟΛΙΑ