Με γρήγορο ρυθμό προχωρούν οι επενδύσεις της M Technologies της METLEN στον αμυντικό τομέα για την ολοκλήρωση των 4 νέων μονάδων στο βιομηχανικό σύμπλεγμα στον Βόλο που μέχρι το τέλος του 2026 θα αριθμεί έξι εργοστάσια και μια ολοκληρωμένη παραγωγική βάση.
Η M Technologies επενδύει σε υποδομές, R&D και διεθνείς συνεργασίες και συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις του κλάδου. Τα δύο πρώτα από τα τέσσερα νέα εργοστάσια, σύμφωνα με πηγές, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι και ακόμη δύο θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2026. Η αυξημένη παραγωγική ικανότητα που θα αποκτήσει η M Technologies από το 2027 δίνουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση που φέρνουν οι νέες διεθνείς συνεργασίες αλλά και στην Ελλάδα την ευκαιρία να εντάσσεται σε ευρύτερες αλυσίδες αξίας της ευρωπαϊκής αμυντικής παραγωγής.
Για την υλοποίηση της ανάπτυξης αυτής το επενδυτικό πλάνο capex είναι ύψους 150-180 εκατ. ευρώ, με στόχο την πλήρη ανάπτυξη όλων των εργοστασίων και εκτιμάται ότι θα φέρει σημαντική άνοδο EBITDA σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, που υπολογίζεται στα 130-170 εκατομμύρια ευρώ.
Ο τομέας M Technologies, που προέκυψε από τη μετονομασία του πρώην Defense, σηματοδοτεί τη στροφή της εταιρίας προς δραστηριότητες που υπερβαίνουν τις κλασικές υπεργολαβίες. Όπως έχει αναφέρει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, στόχος της M Technologies της METLEN είναι η ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας και η δημιουργία ελληνικών προϊόντων αμυντικού εξοπλισμού – ένα μοντέλο που διαφοροποιεί ριζικά την εταιρία από ό,τι ίσχυε επί δεκαετίες.
Η στρατηγική ανάπτυξης της M Technologies στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:
- Ενίσχυση του βασικού πυρήνα (Grow Core), μέσω αύξησης διεθνών πωλήσεων, διεύρυνσης του order book και αξιοποίησης του 12ετούς ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος.
- Επέκταση σε γειτονικούς τομείς (Expand in Adjacent Areas), όπως MRO, νέα οχήματα για τον Ελληνικό Στρατό και συνεργασίες/εξαγορές, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με την Iveco.
- Είσοδος σε νέους τεχνολογικούς τομείς (Enter New Fields), όπως αυτόνομα συστήματα, UAS και anti-UAS τεχνολογίες.
Ενίσχυση της συνεργασίας με Naval Group
Στο πλαίσιο αυτό METLEN και η Naval Group υπέγραψαν, στις 19 Μαρτίου 2026, Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) στις εγκαταστάσεις της M Technologies, του αμυντικού βραχίονα της METLEN, παρουσία της Πρέσβειρας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer. Η συμφωνία αποσκοπεί στη διερεύνηση μελλοντικής συνεργασίας στον τομέα των υποβρυχίων και των πλοίων επιφανείας.
Το MoU αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση μιας ήδη εδραιωμένης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κορυφαίες εταιρείες, τοποθετώντας τη METLEN ως στρατηγικό εταίρο στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group. Ήδη, η Naval Group αξιοποιεί την τεχνογνωσία της METLEN στην κατασκευή βασικών τμημάτων για τις φρεγάτες FDI για το ελληνικό και για το γαλλικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Παράλληλα, η Naval Group αναγνωρίζει την εξειδίκευση της METLEN ως ένα κρίσιμο πλεονέκτημα, που δύναται να οδηγήσει σε ευρύτερη βιομηχανική συνεργασία σε πολλαπλές ναυτικές πλατφόρμες, τόσο στον τομέα των πλοίων επιφανείας όσο και των υποβρυχίων, για τις διεθνείς αγορές.
Η συμφωνία αυτή αναδεικνύει τη κοινή φιλοδοξία των δύο εταιρειών να υποστηρίξουν σύνθετα ναυτικά συστήματα και να συμβάλουν σε ένα πιο ανθεκτικό και ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό οικοσύστημα άμυνας. Ταυτόχρονα, αντικατοπτρίζει τη σταθερά ενισχυόμενη γαλλοελληνική βιομηχανική συνεργασία, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς.
Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε το 2022 στο πλαίσιο του προγράμματος FDI για το Πολεμικό Ναυτικό, με τη Naval Group να υλοποιεί ένα ισχυρό πρόγραμμα Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (HIP), στο οποίο συμμετέχουν ήδη περισσότερες από 70 ελληνικές εταιρείες. Πέραν του προγράμματος FDI, το βιομηχανικό αυτό σχέδιο έχει ήδη αποφέρει σημαντικά και διαρκή οικονομικά οφέλη για την ελληνική βιομηχανία, επιτρέποντας την ένταξη ελληνικών εταιρειών στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group για υφιστάμενα και μελλοντικά γαλλικά και εξαγωγικά προγράμματα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανική και Τεχνολογική Βάση (DITB) ενισχύει τη θέση της στη διεθνή αγορά ναυτικής άμυνας.
Διαβάστε επίσης
Metlen: Ψηλά θέτουν τον πήχη Berenberg και Pantelakis-Το «σοκ» του 2025 είναι πίσω μας
Metlen: Με 1% short το AKO Capital
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ε. Αγαπηδάκη: Πώς η τεχνολογία «κλειδώνει» την πρόληψη στα παιδιά – Το σχέδιο για το Doom Scrolling και τη «φτώχεια της περιόδου»
- Ψηλά την ατζέντα η διαστημική στρατηγική – Εκτοξεύονται νέοι δορυφόροι, εντείνονται οι επενδύσεις
- Πλαίσιο: Νέα επένδυση 68 εκατ. ευρώ στα πρότυπα της Amazon
- Οι 3 λόγοι που οδηγούν σε πρόωρες εκλογές – To στοίχημα Μητσοτάκη και οι φόβοι του Μαξίμου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.