• Οικονομία

    Πρακτικά FED: Αποφασιστικότητα για συνέχεια των αυξήσεων επιτοκίων – Αδικαιολόγητη χαλάρωση θα έβλαπτε την προσπάθεια

    • NewsRoom
    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ

    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ


    Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής για τη νομισματική πολιτική τον Δεκέμβριο, επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να μειώσουν τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας ότι μια «αδικαιολόγητη» χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών θα έβλαπτε τις προσπάθειές τους να επιτύχουν τη σταθερότητα των τιμών, αναφέρουν τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

    Πριν τη συνάντηση, οι αγορές θεωρούσαν πως θα μπορούσαν να υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Κάτι που ωστόσο έσπευσαν να διαψεύσουν οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην FOMC με τις ανακοινώσεις τους τον περασμένο Δεκέμβριο.

    H FED αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 50 μ.β., επιβραδύνοντας μετά από μια επιθετική σειρά τεσσάρων συνεχόμενων αυξήσεων κατά 75 μονάδες βάσης, εξέδωσαν ωστόσο  νέες προβλέψεις που έδειξαν μια γερακίσια προοπτική για το 2023, με περισσότερες αυξήσεις από ό, τι αναμένουν οι επενδυτές

    «Ορισμένοι συμμετέχοντες τόνισαν ότι θα ήταν σημαντικό να γνωστοποιηθεί με σαφήνεια ότι η επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων δεν αποτελεί ένδειξη αποδυνάμωσης της αποφασιστικότητας της Επιτροπής να επιτύχει τον στόχο της για τη σταθερότητα των τιμών ή μια κρίση ότι ο πληθωρισμός ήταν ήδη σε επίμονη καθοδική πορεία», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα πρακτικά.

    Αντίθετα, οι αξιωματούχοι αναμένουν, σύμφωνα με αυτά, ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος προς τον στόχο για πληθωρισμό στο  2%, κάτι που θα χρειαστεί χρόνο.

    «Οι συμμετέχοντες γενικά παρατήρησαν ότι θα έπρεπε να διατηρηθεί μια περιοριστική πολιτική μέχρις ότου τα εισερχόμενα στοιχεία παρέχουν βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σε σταθερή καθοδική πορεία στο 2%, κάτι που ήταν πιθανό να πάρει κάποιο χρόνο», ανέφερε η σύνοψη.

    «Λαμβάνοντας υπόψη το επίμονο και απαράδεκτα υψηλό επίπεδο πληθωρισμού, αρκετοί συμμετέχοντες σχολίασαν ότι η εμπειρία από το παρελθόν προειδοποιεί κατά της πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής».

    «Οι συμμετέχοντες σημείωσαν πως καθώς  η νομισματική πολιτική λειτούργησε σημαντικά μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών, μια αδικαιολόγητη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, ειδικά εάν οδηγείται από μια εσφαλμένη αντίληψη του κοινού για τη λειτουργία της αντίδρασης της επιτροπής, θα περιέπλεκε την προσπάθεια της επιτροπής να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών», αναφέρουν τα πρακτικά.

    Τα πρακτικά έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed είχαν την πρόθεση να συνεχίσουν αψηφώντας τον κίνδυνο μιας αύξησης της ανεργίας και μιας βραδύτερης ανάπτυξης.

    «Αρκετοί συμμετέχοντες σχολίασαν ότι οι διάμεσοι των αξιολογήσεων των συμμετεχόντων για την κατάλληλη πορεία του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στην περίληψη των οικονομικών προβολών… υπογραμμίζουν την ισχυρή δέσμευση της επιτροπής να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%», αναφέρουν τα πρακτικά.

    Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι θα επικεντρωθούν στα δεδομένα καθώς προχωρούν και θα δουν «την ανάγκη να διατηρηθεί η ευελιξία και η δυνατότητα επιλογής» όσον αφορά την πολιτική.

    Η κίνηση της Fed τον περασμένο μήνα επέκτεινε τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980. Ξεκινώντας από σχεδόν μηδέν τον Μάρτιο, οι αξιωματούχοι αύξησαν το βασικό τους επιτόκιο δανεισμού μέσω διαδοχικών συναντήσεων σε ένα εύρος στόχου από 4,25% έως 4,5%, το υψηλότερο από το 2007.

    Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση ότι η επιτροπή έχει «περισσότερη δουλειά να κάνει», εξηγώντας ότι το πώς τελικά αυξάνονται τα υψηλά επιτόκια και πόσο καιρό η Fed τα διατηρεί εκεί ήταν πιο σημαντικό από τον ρυθμό αύξησης.  Περιέγραψε επίσης την αγορά εργασίας ως «εκτός ισορροπίας» και «εξαιρετικά σφιχτή» και προειδοποίησε ότι η αποκατάσταση σταθερών τιμών είναι πιθανό να απαιτήσει κάποια «μείωση» των συνθηκών της αγοράς εργασίας.

    Οι τριμηνιαίες οικονομικές εκτιμήσεις που ενημερώθηκαν από αξιωματούχους της Fed τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν επιπλέον έως το 5,1% φέτος, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψή τους, από 4,6% στον προηγούμενο γύρο προβλέψεων τον Σεπτέμβριο.

    «Η υποτονική αύξηση των πραγματικών ιδιωτικών εγχώριων δαπανών που αναμενόταν το επόμενο έτος, η υποτονική παγκόσμια οικονομική προοπτική και οι επίμονα στενές χρηματοοικονομικές συνθήκες θεωρήθηκαν ότι γέρνουν τους κινδύνους προς τα κάτω γύρω από τη βασική πρόβλεψη για την πραγματική οικονομική δραστηριότητα», ανέφεραν οι αξιωματούχοι στα πρακτικά.

    Δεκαεπτά από τους 19 αξιωματούχους προέβλεπαν επιτόκια  πάνω από 5,1% φέτος. Συγκριτικά, ούτε ένας αξιωματούχος της Fed τον Σεπτέμβριο δεν είχε προβλέψει επιτόκια πάνω από 5% το 2023.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συναντηθούν ξανά στις 31 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου. Οι αγορές αναμένουν μια νέα αύξηση τουλάχιστον κατά 0,25%.

    Τα πρακτικά ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι θα αποφασίσουν «συνάντηση με συνάντηση» για τα ποσοστά αύξησης.

    Η Wall Street αντέδρασε θετικά στη δημοσιοποίηση των πρακτικών.



    ΣΧΟΛΙΑ