• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Στα χαμηλά τριών εβδομάδων, νέα βουτιά άνω του 5% για WTI και Brent

    • NewsRoom


    Σε νέα χαμηλά τριών εβδομάδων διαμορφώθηκαν οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στις μεγάλες πόλεις στην Κίνα και οι αρνητικές προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζει να προκαλεί φόβους για τη ζήτηση.

    Μετά τις βαριές απώλειες άνω του 4% την Τρίτη, το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate), παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 4,09 δολάρια ή 5,3% την Τετάρτη, για να διαμορφωθεί στα 72,84 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 9 Δεκεμβρίου.

    Αντίστοιχα, το Brent Μαρτίου υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια, σημειώνοντας βουτιά  4,26 δολαρίων ή -5,2%, για να διαμορφωθεί τελικά στα 77,84 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

    Η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να προκαλούν φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε χαμηλότερες τιμές για το πρώτο εξάμηνο του 2023 καθώς η αρνητική οικονομική δραστηριότητα κυριεύει την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της Spartan Capital Securities, σε σημείωμα.

    Οι τιμές του πετρελαίου είχαν ανέβει τον Δεκέμβριο χάρη στην απόφαση του OPEC+ να περικόψει την παραγωγή, καθώς και στην απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψει την αύξηση της παραγωγής για την ενίσχυση των στρατηγικών της αποθεμάτων. Επιπλέον θετικό ρόλο είχαν παίξει η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τα αυστηρά μέτρα για τον Covid-19, αλλά και η βλάβη ενός αγωγού πετρελαίου μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Σαουδική Αραβία: Σταθερές οι εξαγωγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο

    ΠΟΥ: Τα δεδομένα της Κίνας για την Covid-19 δεν αντιπροσωπεύουν το μέγεθος της έξαρσης σε νοσηλείες και θανάτους



    ΣΧΟΛΙΑ