Στην Ηρώδου Αττικού, στον τρίτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου, έχει στηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ένα άτυπο αλλά απολύτως λειτουργικό «war room». Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στο Ιράν έχουν μετατρέψει το war room στο κέντρο λήψης αποφάσεων και σε κόμβο διαρκών συσκέψεων, τηλεδιασκέψεων και επαφών.

Συνεχείς ενημερώσεις, σημειώματα, πληροφορίες κι ένας στενός πυρήνας συνεργατών πλαισιώνουν τον λιτό μίνιμαλ χώρο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

1

Σταθερή κι ενεργή παρουσία έχει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, που κάθετε ακριβώς απέναντι από τον πρωθυπουργό και συντονίζει τις επικοινωνίες. Δίπλα, του βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, που μεταφέρει την εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων και ενημερώνει για τα σενάρια επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Από τους «ενοίκους» του Μαξίμου, στο war room βρίσκεται ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, που λειτουργεί ως συντονιστής κυβερνητικής γραμμής και συχνά μαζί του είναι ο Θανάσης Κοντογεώργης ή ο Γιώργος Μυλωνάκης. Πολύ τακτικά συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.

Κατά περίπτωση, δίνει το «παρών» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης όταν κρίνεται πως θα υπάρξουν ενημερώσεις ή θα δοθούν απαντήσεις στο δημόσιο διάλογο.

Η σύνθεση αλλάζει και εμπλουτίζεται ανάλογα με το θέμα της ημερήσιας ατζέντας. Για παράδειγμα, στις αρχές του μήνα, αργά το βράδυ κλήθηκαν στο war room ο υπουργός ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου για να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην ελληνική οικονομία και να κάνουν μια προπαρασκευαστική σύσκεψη για τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση. Τότε δρομολογήθηκαν τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τεράστια γιγαντοοθώνη

Σημείο αναφοράς όλων είναι η τεράστια γιγαντοοθώνη που δεσπόζει στον χώρο και βρίσκεται μπροστά από το μεγάλο κλασικό τραπέζι των συσκέψεων. Στην πρώτη θέση κάθεται πάντα ο πρωθυπουργός. Μέσω της γιαγαντοοθώνης πραγματοποιούνται όλες οι τηλεδιασκέψεις με τους πρέσβεις της χώρας και ενημερώνεται το επιτελείο απευθείας για τις εξελίξεις στην Τεχεράνη, το Τελ Αβίβ και τον Κόλπο. Όταν ολοκληρωθούν οι τηλεδιασκέψεις και κλείσει η γιγαντοοθόνη τότε είναι η «ώρα των αποφάσεων». Τότε οι πληροφορίες αξιολογούνται και «μετατρέπονται» σε κυβερνητική στρατηγική και σε αποφάσεις.

Εκεί αποφασίστηκαν τα σχέδια επαναπατρισμού, η αποστολή των φρεγατών στην Κύπρο αλλά και τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης των πολιτών ως ανάχωμα στις επιπτώσεις της κρίσης. Ασφαλώς, σε όλα αυτά υπάρχει και η πολιτική διάσταση. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι οι διεθνείς κρίσεις ενισχύουν το προφίλ ηγεσίας και επεξεργάζονται «σχέδια επι χάρτου» ώστε να μην χαθεί το μομέντουμ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Άκης Σκέρτσος λειτουργεί ως βασικός στρατηγικός συντονιστής. Είναι ο άνθρωπος που βάζει στο τραπέζι τα δεδομένα της οικονομίας, της καθημερινότητας αλλά και της κυβερνητικής φθοράς, μεταφέροντας στον πρωθυπουργό τη «μεγάλη εικόνα».

Αναμφισβήτητα η επικοινωνία αποτελεί το «γερό χαρτί» αυτή της κυβέρνησης. Και ο Παύλος Μαρινάκης θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό και αποτελεί τον σύνδεσμο ανάμεσα στην πολιτική απόφαση και τη δημόσια εικόνα της. Από κοντά βρίσκεται και η «απανταχού παρών» διευθύντρια επικοινωνίας, Κύρα Κάπη.

Από την άλλη πλευρά, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην Πειραιώς, το βάρος πέφτει στον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Κώστα Σκρέκα που έχει την ευθύνη της κομματικής οργάνωσης. Είναι αυτός που γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο την ετοιμότητα των οργανώσεων, τη δυναμική στη βάση και τις αντοχές του μηχανισμού. Είναι αυτός που θέτει σε λειτουργία τα «γρανάζια» της εκλογικής μηχανής και που τώρα οδηγεί το κόμμα στο Συνέδριο.

Καθοριστικός είναι και ο ρόλος του διευθυντή της ΝΔ, Γιάννη Σμυρλή. Είναι ο άνθρωπος που «μεσολαβεί» μεταξύ Μαξίμου και Πειραιώς έχοντας την πλήρη εικόνα τόσο της κυβερνητικής λειτουργίας όσο και των εσωκομματικών ισορροπιών.

Το Μαξίμου σκέφτεται με όρους σταθερότητας και διεθνών εξελίξεων. Η Πειραιώς, με όρους εκλογικής ετοιμότητας και πολιτικής έντασης.

Διαβάστε επίσης:

Κατώτατος μισθός: Αύριο παρουσιάζεται η νέα αύξηση στο Υπουργικό Συμβούλιο
Ελληνικά Οινοποιεία: Οι επόμενοι στόχοι μετά την είσοδο- έκπληξη του Manolo
Deutsche Bank: Απειλή για το πετροδολάριο από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή