• Σχόλιο Αγοράς

    UBS για τιμές χρυσού: Πρόβλεψη για άνοδο έως και 10% το 2024

    • Μαρία Βε
    χρυσός


    Άνοδο έως και 10% προβλέπει η UBS για τις τιμές χρυσού, λόγω των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων, σύμφωνα με αναλυτές της UBS, παρά τις μειώσεις που σημειώθηκαν στις αρχές του 2024.

    Η UBS περιγράφει τις πρόσφατες κινήσεις των τιμών ως «χαμηλές» στο πλαίσιο του ράλι ανόδου του πολύτιμου μετάλλου κατά 15% έως το 2023, ενώ τονίζει ότι «η δύναμη της πολιτικής της Fed, δεν πρέπει να υποτιμηθεί».

    Την ίδια στιγμή, ο χρυσός παραμένει πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, οι οποίοι προβλέπουν άνοδο στα 2.250 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους, παρά την οικονομική αστάθεια στην αγορά.

    Οι αναλυτές της Scotiabank ακολούθησαν μια πιο προσεκτική προσέγγιση, ωστόσο, αναθεώρησαν υψηλότερα την καθοδήγηση τιμών τους.

    Σε ένα σημείωμα, ανέφεραν ότι έχουν προβλέψει υψηλότερες τιμές για τον χρυσό και το ασήμι για αυτό και το επόμενο έτος, ενώ αναθεώρησαν την πρόβλεψή τους για το χρυσό στο τέλος του έτους στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, από την προηγούμενη πρόβλεψη στα 1.900 δολάρια ανά ουγγιά.

    Σημειώνεται ότι ο χρυσός έφτασε σε αρκετά υψηλά ρεκόρ στα τέλη του περασμένου έτους και έκλεισε ρεκόρ 2.078 δολαρίων ανά ουγγιά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

    Οι αναλυτές συνέδεσαν την άνοδο με τις προσδοκίες για τα επιτόκια και την παγκόσμια αστάθεια που προέκυψε από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

    Είναι γεγονός ότι οι τιμές του χρυσού ενδέχεται να επηρεάσουν από παράγοντες όπως η γεωπολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα της αγοράς, λόγοι που μπορούν να τονώσουν την ελκυστικότητα του χρυσού ως «ασφαλούς καταφυγίου».

    Επίσης, τα επιτόκια συνήθως επηρεάζουν τις τιμές, καθιστώντας τις επενδύσεις υψηλότερης απόδοσης πιο ελκυστικές, σε περίπτωση που αυξηθούν.

    Στο μεταξύ, εντείνεται η αβεβαιότητα στις αγορές, οι οποίες αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις τις Fed για τις μειώσεις ή όχι των επιτοκίων τον Μάρτιο.

    Οι πιθανότητες μειώθηκαν περίπου 48%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, από 81% μόλις πριν από μια εβδομάδα.

    Αυτό εξαρτάται από δύο βασικές ανακοινώσεις σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη του δ’ τριμήνου των ΗΠΑ και τον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών που αναμένεται αύτη την εβδομάδα.

    Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης στενά, τις επόμενες συναντήσεις για τη νομισματική πολιτική στην Τράπεζα της Ιαπωνίας αύριο Τρίτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη.

    Οι τιμές χρυσού παρουσίασαν οριακή άνοδο 0,26% στα 2.024 δολάρια στη 13:00 ώρα Λονδίνου την πρώτη ημέρα της εβδομάδας.

    Διαβάστε επίσης: 

    J.P. Morgan: Νέο δεκαετές την επόμενη εβδομάδα από την Ελλάδα – Οι προοπτικές του 2024 για την ελληνική οικονομία

    Eurobank Equities: Στις 1.622 μονάδες η τιμή στόχος του Γενικού Δείκτη – Τα top picks του 2024

    Vanguard: Γιατί αυξάνει τις θέσεις του στα ελληνικά ομόλογα ο επενδυτικός κολοσσός



    ΣΧΟΛΙΑ