• ΑΓΟΡΕΣ

    J.P. Morgan: Νέο δεκαετές την επόμενη εβδομάδα από την Ελλάδα – Οι προοπτικές του 2024 για την ελληνική οικονομία

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - J.P. Morgan

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – J.P. Morgan


    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan εκτιμά με υψηλές πιθανότητες ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με έκδοση νέου κοινοπρακτικού δεκαετούς ομολόγου.

    Η άποψή της για τα ελληνικά ομόλογα παραμένει θετική με σύσταση υπεραπόδοσης έναντι της Ιταλίας. «Στην περιφέρεια, παραμένουμε θετικοί στα δεκαετή ομόλογα της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας λόγω των συνεχιζόμενων ροών παθητικής ένταξης σε δείκτες. Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, αναμένουμε την αντιστροφή της πρόσφατης μείωσης των τιμών στα ελληνικά ομόλογα, μόλις το νέο κοινοπρακτικό ομόλογο ανακοινωθεί. Η άνοδος της τιμής θα έρθει και ως πιθανή αντιστάθμιση κινδύνου. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα δρομολογήσει την έκδοση ενός νέου δεκαετούς ομολόγου μέσω κοινοπραξίας τις επόμενες εβδομάδες, με πιο πιθανή την επόμενη εβδομάδα. Προτείνουμε να διατηρήσετε τη θέση long στα ελληνικά δεκαετή έναντι των ιταλικών δεκαετών ομολόγων», εξηγεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα και ο Fabio Bassi.

    H δομή του trade που προτείνει η JPM είναι διατήρηση της θέσης; αγοράς (long) σε αξία ελληνικών ομολόγων αξίας 10 εκατ. ευρώ λήξεως Ιουνίου το 2033 έναντι θέσης πώλησης στα ιταλικά ομόλογα (short) αξίας 10,2 εκατ. ευρώ λήξεως Νοεμβρίου 2033.

    Η διαφορά των αποδόσεων των δύο ομολόγων είναι -48,4 μονάδες βάσης, το κόστος χρηματοδότησης και μεταφοράς του trade για τρεις μήνες είναι 2 μ.β. και τα κέρδη από την έναρξη του trade (3/11/2023) διαμορφώνονται σε 5,3 μονάδες βάσης.

    Οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

    Οι αναλυτές της τράπεζας βλέπουν ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία το τρέχον έτος και τοποθετούν το μέγεθός της σε 2,3%, με τον πληθωρισμό να αναμένεται στο 2,8% και το συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να ανέρχεται σε 234 δισ. ευρώ. Η χώρα θα σημειώσει έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, της τάξεως του 0,9%, με το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό να διαμορφώνεται στο 2,5%.

    Η τράπεζα εκτιμά ότι το ακαθάριστο χρέος ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω σε 152%, με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να μειώνεται σε 6,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τέλος, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για τη χώρα μας ως ποσοστό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ευρωζώνης των 15 χωρών θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 50%.

    H ομάδα ανάλυσης των ομολόγων της J.P. Morgan εκτιμά ότι τα spread των ελληνικών ομολόγων με τα γερμανικά θα διαμορφωθούν από τις τρέχουσες 105 μονάδες βάσης σε 125 μονάδες βάσης το Μάρτιο, στις 130 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο και 140 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.

    Διαβάσετε επίσης:

    Eurobank Equities: Στις 1.622 μονάδες η τιμή στόχος του Γενικού Δείκτη – Τα top picks του 2024

    Vanguard: Γιατί αυξάνει τις θέσεις του στα ελληνικά ομόλογα ο επενδυτικός κολοσσός

    Ebury: Το ράλι του δολαρίου ενισχύεται, καθώς οι αγορές επανεξετάζουν τις μειώσεις επιτοκίων από τη FED



    ΣΧΟΛΙΑ