• ΑΓΟΡΕΣ

    Vanguard: Γιατί αυξάνει τις θέσεις του στα ελληνικά ομόλογα ο επενδυτικός κολοσσός

    • Bloomberg

    Ales Koutny, επικεφαλής διεθνών επιτοκίων της Vanguard (Πηγή: Linkedin)


    Έντονο παραμένει το ενδιαφέρον της Vanguard Asset Management για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι μειώσεις των επιτοκίων από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα οικονομικά βελτιώνονται. Ο επενδυτικός γίγαντας αυξάνει τις θέσεις του στα ομόλογα από τα λεγόμενα κράτη της περιφέρειας της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.

    Ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, καθώς και η Candriam η οποία επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία 140 δισεκατομμυρίων ευρώ (152 δισεκατομμύρια δολάρια), αυξάνουν τις θέσεις τους στα ομόλογα αυτών των κρατών.

    «Καθώς υπάρχει ξεκάθαρα μία στροφή στον πληθωρισμό και τα επιτόκια από πέρσι, πιστεύουμε ότι το χρήμα θα συνεχίσει να ρέει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια», δηλώνει  ο Ales Koutny, επικεφαλής διεθνών επιτοκίων της Vanguard.

    Αυτόν τον μήνα, ο Koutny ενίσχυσε τις θέσεις που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους. Τώρα τηρεί “overweight” θέσεις στα ισπανικά ομόλογα, ενώ έχει επεκτείνει τις ¨overweight” θέσεις του στην Ελλάδα.

    Έχει  επίσης αποκτήσει μερικά ιταλικά ομόλογα.

    Την ίδια στιγμή, ο Philippe Noyard, παγκόσμιος επικεφαλής ομολόγων της Candriam, έχει αυξήσει τις θέσεις του στην Ιταλία και την Πορτογαλία  από “underweight”, σε “neutral”.

    Όπως υποστηρίζει ο Koutny, ένα βασικό σημάδι εμπιστοσύνης στην περιφέρεια φάνηκε τον περασμένο μήνα, όταν οι αγορές αφομοίωσαν ήρεμα την είδηση ​​ότι η ΕΚΤ θα επιτάχυνε το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της εποχής της πανδημίας, γνωστού ως PEPP.

    Τα ομόλογα μικρότερων χωρών της ευρωζώνης θα παραμείνουν «καλά υποστηριζόμενα» μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε.

    Τα μεγέθη της Ισπανίας είναι ισχυρότερα από ό,τι τιμολογούν οι αγορές, ενώ η επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα έχει αυξήσει την ελκυστικότητα της χώρας, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κούτνι, προσθέτοντας ότι στην Ισπανία, τα θεμελιώδη μεγέθη είναι καλύτερα από ό,τι προεξοφλούν οι αγορές.

    Σημειώνεται ότι η Vanguard προτιμά τα ομόλογα διάρκειας μεταξύ 5 ετών και 15 ετών και στις δύο χώρες.

    Η πρόσθετη απαίτηση αποδόσεων των επενδυτών για τη διατήρηση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας σε σύγκριση με αυτά της Γερμανίας έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 σε περίπου 155 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Διαβάστε επίσης:

    Στρατηγική συνεργασία της ΤΕΜΕΣ με την Premia Properties και τα Ελληνικά Οινοποιεία

    Μειώθηκε η ανακύκλωση των δεξαμενοπλοίων κατά 82%

    NielsenIQ: Αύξηση 8,9% του τζίρου του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ