• ΑΓΟΡΕΣ

    Eurobank Equities: Στις 1.622 μονάδες η τιμή στόχος του Γενικού Δείκτη – Τα top picks του 2024

    φραγκοπουλος

    Θοδωρής Φραγκόπουλος, CEO Eurobank Equities


    Οι ελληνικές μετοχές το 2023 σημείωσαν άλλη μια χρονιά εξαιρετικών επιδόσεων, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά σε επιδόσεις την Ευρώπη με άνοδο άνω του 40%, εξηγεί η Eurobank Equities.

    Η τιμή-στόχος για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ το επόμενο δωδεκάμηνο είναι 21% υψηλότερα στις 1.622 μονάδες.

    Η τιμή-στόχος είναι οδηγούμενη από ένα μείγμα επαναξιολόγησης και αύξησης των κερδών (EBITDA +9% για τις εταιρείες πλην διυλιστηρίων). Με τις ελληνικές μετοχές όχι μόνο να κλείνουν τη διαφορά σε αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές της ΕΕ, αλλά και να προσφέρουν πλέον premium αποδόσεις, η επαναξιολόγηση είναι δικαιολογημένη και θα ενισχύσει την επίδραση των πρόσθετων ροών.

    «Από την άποψη των κορυφαίων επιλογών, υποστηρίζουμε μια τάση προς τις τράπεζες, όπου θεωρούμε ότι υπάρχει η καλύτερη διασπορά κινδύνου-απόδοσης. Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί την κορυφαία επιλογή μας με σταθερή παράδοση, κεφαλαιακή ενίσχυση, φθηνή αποτίμηση. Υποστηρίζουμε επίσης την αυξημένη θέση στη ΔΕΗ, με χαρακτηριστικά όπως η καλή λειτουργική εκτέλεση, εξαγορές και συγχωνεύσεις που αυξάνουν την αξία. Η Jumbo συμμετέχει με ισχυρή δυναμική και συναρπαστική απόδοση κινδύνου. Η Mytilineos με τα επανακαθορισμένα επίπεδα κερδών και την αυξανόμενη έκθεση στις ΑΠΕ. Τέλος, η μετοχή της την Τιτάν, με φθηνή έκθεση στις δαπάνες για υποδομές στις ΗΠΑ και κυκλική ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

    Οι συστάσεις είναι overweight με τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,66 ευρώ. Για τη ΔΕΗ τιμή στόχος τα 13 ευρώ. Για τη Jumbo τιμή στόχος τα 31,20 ευρώ. Για τη Mytlineos τιμή στόχος τα 45,20 ευρώ και για την Titan τιμή στόχος τα 25,30 ευρώ», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

    Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, με αύξηση στα EBITDA στα μέσα της δεκαετίας για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) πάνω από 50% για τις τράπεζες, συνδυάστηκαν με πτώση των ασφαλίστρων κινδύνου χάρη στην εγχώρια πολιτική σταθερότητα και τις προσδοκίες για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, που προωθήθηκε περαιτέρω από το γενικό ράλι το 4ο τρίμηνο και τη χαμηλή τοποθέτηση.

    Ο χρηματοπιστωτικός τομέας (+66%) υπερίσχυσε των άλλων τομέων, με την επιτυχή τοποθέτηση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην ΕΤΕ και την Alpha Bank να αποδεικνύεται βασικός καταλύτης, διαλύοντας τις ανησυχίες για τον κίνδυνο stock overhang και ωθώντας παράλληλα τους επενδυτές να κυνηγήσουν υψηλότερα τις τραπεζικές μετοχές.

    Κατά την άποψη της χρηματιστηριακής, το 2024 είναι έτοιμο να είναι ένα έτος «δύναμης και καλής τύχης» για τις ελληνικές μετοχές, υποστηριζόμενο από:

    1) ένα υγιές μακροοικονομικό υπόβαθρο, με το ελληνικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 2%, ξεπερνώντας το αναπτυξιακό προφίλ της υπόλοιπης Ευρώπης.

    2) τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία (πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2%).

    3) την ευνοϊκή δυναμική του χρέους, με το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους να είναι σταθερό, καθώς δεν υπάρχουν σημαντικές αποπληρωμές τα επόμενα χρόνια και ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω από 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2027.

    4) την περαιτέρω συμπίεση των spreads μετά τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες ομολόγων IG μετά την τελευταία αναβάθμιση του Δημοσίου από τη Fitch.

    5) τις ελκυστικές αποτιμήσεις τόσο σε απόλυτη, όσο και σε σχετική βάση, με τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις της χώρας σε αποτίμηση 6 φορές τον δείκτη EV/EBITDA (περίπου 15% discount έναντι του δικού τους ιστορικού και 20% discount έναντι των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ) και τις τράπεζες σε 5-6 φορές αποτίμηση σε όρους P/E και 0,7 φορές σε όρους P/TBV, 15% discount σε σχέση με τις εταιρείες του κλάδου στην περιφέρεια.

    Το 2024, το κυρίαρχο θέμα θα είναι πιθανότατα η πιθανή τοποθέτηση του ΧΑΑ σε “λίστα παρακολούθησης” για επανακατάταξη στις αναπτυγμένες αγορές (οι αναθεωρήσεις πραγματοποιούνται συνήθως τον Ιούνιο). Η Ελλάδα ξεπέρασε το πρώτο εμπόδιο (αξιολόγηση IG), ενώ σημείωσε πρόοδο όσον αφορά τις απαιτήσεις μεγέθους (π.χ. float), ιδίως μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις και δημόσιες εγγραφές. Η τελική απόφαση θα λάβει υπόψη τη διαβούλευση με τους επενδυτές, και ως εκ τούτου, η πραγματική ανακατάταξη θα γίνει το νωρίτερο το 2025.

    Από πλευράς συναλλαγών και αποτίμησης, η Eurobank Equities εκτιμά ότι οι επενδυτές θα αρχίσουν να τοποθετούνται το 2024. Αν και η αναταξινόμηση παρουσιάζει μια διαφοροποιημένη προοπτική, με το τελικό αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα να εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ πιθανών ενεργητικών εισροών και παθητικών εκροών, πιστεύει ότι η βραχυπρόθεσμη ανάγνωση κατά την πορεία προς το γεγονός θα είναι θετική.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Με φουλ ατζέντα οι εισηγμένες, τα βλέμματα σε Μυτιληναίο, ΔΕΗ, τράπεζες

    Vanguard: Γιατί αυξάνει τις θέσεις του στα ελληνικά ομόλογα ο επενδυτικός κολοσσός

    Ebury: Το ράλι του δολαρίου ενισχύεται, καθώς οι αγορές επανεξετάζουν τις μειώσεις επιτοκίων από τη FED



    ΣΧΟΛΙΑ