• Σχόλιο Αγοράς

    Οι λιανικές πωλήσεις έβαλαν τέλος στο σερί του Dow Jones – Ο Warren Buffett έστειλε στο +4,58% την Kroger

    Γουόρεν Μπάφετ


    Η ανησυχία γύρω από τις επιπτώσεις της Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία επέστρεψε για τα καλά την Τρίτη στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν σε αρνητικό πρόσημο μετά τις απογοητευτικές ανακοινώσεις για την πορεία του λιανικού εμπορίου τον Ιούλιο. Dow Jones και S&P 500 διέκοψαν το ανοδικό ράλι των 5 ημερών με συνεχόμενα ιστορικά ρεκόρ στο κλείσιμο τους, ενώ ο Nasdaq συνέχισε για μια ακόμα ημέρα να κινείται σε πτωτικό έδαφος δεχόμενος ισχυρές πιέσεις, καθώς οι «Big Tech» έκλεισαν στο «κόκκινο».

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 35.343,28 μονάδες με απώλειες -0,79%, ο S&P 500 στις 4.448,08 μονάδες με πτώση -0,71% ενώ ο Nasdaq σλτις 14.656,18 μονάδες με απώλειες -0,93%.

    Μια μέρα μετά τα κατώτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Κίνα, ήρθε η σειρά των ΗΠΑ να απογοητεύσουν τους επενδυτές με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου να αποδεικνύονται πολύ χειρότερα των αναμενόμενων. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 1,1% τον Ιούλιο, έναντι ανόδου 0,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μικρότερη υποχώρηση, της τάξης του 0,3%, ωστόσο η μετάλλαξη Δέλτα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιδόσεις των καταστημάτων.

    Οι πωλήσεις οχημάτων και ανταλλακτικών υποχώρησαν κατά 3,9%, ενώ οι διαδικτυακές πωλήσεις κατά 3,1%. Μειωμένες ήταν και οι πωλήσεις ρούχων κατά 2,6% ενώ οι πωλήσεις αθλητικών ειδών, μουσικών οργάνων και βιβλίων μειώθηκαν κατά 1,9%.

    Αντίθετα με τις πωλήσεις, αύξηση 0,9% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, μετά την αύξηση 0,2% του Ιουνίου. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 0,5%.

    Μεγάλες κερδισμένες της ημέρας ήταν οι μετοχές του κλάδου της υγείας, με την Merck (1,12%) την UnitedHealth  (1,10%) και την Johnson & Johnson (0,92%) να σημειώνουν τις τρεις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των μόλις 7 μετοχών του Dow Jones που έκλεισαν με άνοδο.  Εκτός του Dow Jones, κέρδη 7,49%  σημείωσε η Moderna (μετά και την έγκριση του εμβολίου της κατά της Covid-19 για εφήβους 12-17 ετών στη Βρετανία), καταγράφοντας  μάλιστα την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του S&P 500, στο +3,91% κινήθηκε η Vertex Pharmaceuticals, στο +3,09% η Pfizer,  στο +3,06% η Organon & Co. και στο +3% η Regeneron Pharmaceuticals.

    Πέρα από τις φαρμακευτικές, η μετοχή που ξεχώρισε μεταξύ αυτών του S&P 500 ήταν εκείνη της αμερικανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Kroger. Και αυτό καθώς η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ προχώρησε στην αγορά σχεδόν 11 εκατ. μετοχών της Kroger στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την αναφορά της στον SEC, αυξάνοντας το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο  στο 8,3% μέχρι τις 22 Μαΐου. Η μετοχή της Kroger έκλεισε στο +4,58%, σημειώνοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του S&P 500, πίσω από την Moderna.

    Αντίθετα, τη χειρότερη πτώση μεταξύ των μετοχών του Dow Jones σημείωσε η Home Depot (-4,27%) μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο. Αν και κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε έσοδα και κέρδη, η αγορά είδε με αρνητικό τρόπο το ποσοστό αύξησης 4,5% των πωλήσεων στα ίδια καταστήματα (καταστήματα που λειτουργούν για τουλάχιστον έναν χρόνο), το οποίο υπολειπόταν από το 5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Το ποσοστό σε εθνικό επίπεδο ήταν μόλις 3,4%.

    Οριακά πτωτικά (-0,03%) κινήθηκε και η Walmart, η οποία κατάφερε επίσης να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τρίμηνο.

    Πέρα από την Home Depot, στον «πάτο» των μετοχών του Dow Jones βρέθηκαν και οι Boeing (-2,99%) και  Caterpillar (-1,96%). Συνολικά 22 μετοχές του δείκτη έκλεισαν με πτώση, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Walgreens Boots Alliance.

    Διαβάστε επίσης

    Χρήστος Γρηγοράκης: O ατσίδας της Μυκόνου
    Κινέζικα λιμάνια και Αφγανιστάν: Δυνητικές απειλές για τις αγορές…
    Στη μάχη των πράσινων ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ