• Άρθρα

    Κινέζικα λιμάνια και Αφγανιστάν: Δυνητικές απειλές για τις αγορές…

    • του Δημήτρη Τζάνα, Δ/ντη Επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
    Σε ομηρεία το ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω της ΑΜΚ της ΔΕΗ

    Δημήτρης Τζάνας. Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    Η καταγραφή ενός ακόμη ρεκόρ για το δείκτη Baltic Dry Index αποτελεί ένα ακόμη «μαύρο κύκνο» για τις αγορές που μπορεί να φρενάρει την κοινή προσπάθεια των κυβερνήσεων και των Κεντρικών Τραπεζών να οδηγήσουν σε γρήγορη ανάκαμψη την παγκόσμια οικονομία.

    Είναι το αποτέλεσμα της εκρηκτικής ανόδου των ναύλων καθώς σε μεγάλα κινεζικά λιμάνια υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση των πλοίων που μεταφέρουν τα εμπορευματοκιβώτια (containers). Ειδικότερα, στο λιμάνι Νίνγκμπο Ζουσάν της Σαγκάης και στο Γιαντιάν του Σεντζέν παρουσιάστηκαν κρούσματα κορωνοϊού οδηγώντας τις αρχές στην απόφαση για μερικό κλείσιμο προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία των φορτοεκφορτώσεων !

    Σαν αποτέλεσμα, η εφοδιαστική αλυσίδα έχει μερικώς απορρυθμιστεί οδηγώντας σε ράλι των τιμών των πρώτων υλών αλλά και πολλών προϊόντων, είτε λόγω ελλείψεων ή λόγω μεγάλης αύξησης του μεταφορικού κόστους. Έτσι, στην ίδια την Κίνα, οι επιδόσεις της βιομηχανικής παραγωγής (+6,4%) και των λιανικών πωλήσεων (+8,5%) υστέρησαν τον Ιούλιο σε σχέση με εκείνες του Ιουνίου αλλά και σε σχέση με τις προσδοκώμενες από τους αναλυτές, μεταφέροντας μήνυμα ετεροχρονισμού των υψηλών επιδόσεων που οι αγορές περιμένουν για το φετινό ΑΕΠ της χώρας.

    Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία με την εικόνα χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συνιστούν μια ηχηρή αποτυχία της πολυετούς προσπάθειας της Δύσης να ελέγξει τη χώρα. Με το κύρος των ΗΠΑ να πλήττεται καθώς επί μια εικοσαετία ξοδεύθηκαν $2 τρις και θυσιάστηκαν χιλιάδες οπλίτες χωρίς να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ τώρα αναδύεται ο φόβος ότι η περιοχή μπορεί να εξελιχθεί σε πεδίο δράσης της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Οι προαναφερθείσες εξελίξεις αυξάνουν την αβεβαιότητα στις αγορές καθώς αδυνατίζουν τα σενάρια ταχείας πορείας της παγκόσμιας οικονομίας σε ψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης. Με την επενδυτική ψυχολογία να επηρεάζεται αρνητικά και επαναφέροντας την αυξημένη απέχθεια για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων και αυξημένο  το ενδεχόμενο στροφής των διαχειριστών από τις μετοχές σε περισσότερο «ασφαλείς τοποθετήσεις». Επί του παρόντος, οι αγορές διατηρούν την ψυχραιμία τους, καθώς γνωρίζουν ότι τόσο οι Κεντρικές Τράπεζες όσο και οι κυβερνήσεις παραμένουν σε επαγρύπνηση, με τους Πάουελ και Λαγκάρντ να αποφεύγουν  ακόμη και υπαινιγμούς για το χρόνο απόσυρσης από τα προγράμματα αγοράς ομολόγων.

    Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει το επιτόπιο τροχάδην του, με το Γενικό Δείκτη να κινείται στο εύρος 890-900 μονάδων και τις συναλλαγές να έχουν ελαχιστοποιηθεί λόγω της αυγουστιάτικης ραστώνης. Με την επενδυτική κοινότητα να προσπερνά τις καταστροφικές επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές, καθώς προσβλέπει στην υποβοήθηση της ελληνικής οικονομίας από πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους από τα ειδικά κονδύλια που προβλέπονται από την Ε.Ε. Την ίδια ώρα, η ροή τουριστών κινείται ικανοποιητικά κατά τον Αύγουστο, όπως επισημαίνουν και οι F.T.,  ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών για αυξημένη συμμετοχή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ για το σύνολο του έτους.

    Δημήτρης Τζάνας

    Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ



    ΣΧΟΛΙΑ